«Ηφαίστειο» η τεχνική υπηρεσία του δήμου Μεσολογγίου με απρόβλεπτες εξελίξεις…

«Εκρηκτική», μας περιγράφουν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι είναι η κατάσταση στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Μεσολογγίου, εξαιτίας μιας σειράς άστοχων παρεμβάσεων στη διοικητική λειτουργία, αλλά και των κατευθύνσεων που δίνονται, από τη δημοτική αρχή.

Μια κατάσταση που προοιωνίζει πολύ άσχημες εξελίξεις, στο νευραλγικό αυτό τομέα του δήμου εάν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή στρατηγικής.

«Τα πάντα είναι στον αέρα» μας μεταφέρθηκε, σχετικά, με την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος αλλά και για την «ωρίμανση» διαφόρων έργων (σύνταξη μελετών κλπ.). «Αρκεί να επισημανθεί, ότι ακόμη και μια σειρά παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας που έχουν ανακοινωθεί, είναι δύσκολο να πάρουν σάρκα και οστά με τις ακολουθούμενες διαδικασίες» μας υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Κατά συνέπεια σε αυτή τη φάση και με βάση την υφιστάμενη κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έως απίθανη η δρομολόγηση της κατασκευής έργων, όπως η ανακατασκευή του ΔΑΚ (κλειστό και στίβος), της κεντρικής πλατείας, κ.α.

Υ.Γ. Δεν είναι απίθανο ο δήμος Μεσολογγίου εάν άμεσα δεν γίνουν στοχευμένες κινήσεις να χάσει την “επάρκεια” της τεχνικής υπηρεσίας λόγω έλλειψης ειδικοτήτων. 


Χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 ο δήμος Μεσολογγίου….

Μια και αναφερθήκαμε στον τομέα των έργων του δήμου Μεσολογγίου θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του τεχνικού προγράμματος του δήμου για το 2021 με συνεπακόλουθο να υπάρχει καθυστέρηση στην ψήφιση του  προϋπολογισμού.

Κάτι που προκαλεί πρόβλημα σε όλη τη λειτουργία του δήμου μιας και χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορεί να υπάρξει πληρωμή δαπανών κλπ. πλην μισθοδοσίας και δαπανών για COVID-19. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, κατά τον πρώτο μήνα του 2021 δεν έγινε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!

Οι λόγοι της καθυστέρησης στην έγκριση του τεχνικού προγράμματος είναι γνωστοί. (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).


 

Εμφανές το καθάρισμα που έγινε στο ρέμα που διέρχεται από το παλιό lidl

Όταν υπάρχει πρόληψη λιγοστεύουν τα προβλήματα…

Τα προβλήματα που άφησε πίσω της, στο Μεσολόγγι, η κακοκαιρία της περασμένης Τρίτης ήταν λιγοστά σε σχέση με όσα προκαλούταν στον κοντινό παρελθόν με τα ίδια ύψη βροχής.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι και τα αντλιοστάσια των όμβριων λειτούργησαν σωστά αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων που είχε γίνει φαίνεται ότι συνέβαλλαν σημαντικά ώστε να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Προβλήματα όπως και στο παρελθόν υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές του Μεσολογγίου. Δηλαδή καταγράφηκαν και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Γηροκομείου και του Ραδιομεγάρου.

Περιοχές για τις οποίες υπάρχει σε εκκρεμότητα η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων εδώ και χρόνια. Αλλά…

Το πρόβλημα όμως που δεν περίμενε κανείς, ήταν αυτό με το κλειστό γυμναστήριο που πλημμύρισε, λόγω του ότι δεν είχε υπάρξει, μέριμνα από τους υπεύθυνους του δήμου, να καθαριστούν οι υδρορροές (λούκια). Έτσι το παρκέ μετατράπηκε σε πισίνα με τις εικόνες αυτές να κάνουν το «γύρο του μασκετόκοσμου» και όχι μόνο…

Κατά συνέπεια το συμπέρασμα που προκύπτει  είναι ότι όταν υπάρχει πρόληψη οι επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων είναι πολύ λιγότερες. Πρόληψη που συνίσταται σε στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως σε συνεχείς καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, χειμάρρων και αποστραγγιστικών τάφρων.

Πράγματα απλά που μπορούν όμως να γίνονται μόνο όταν υπάρχει προγραμματισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων δηλαδή δήμων, περιφέρειας και ΓΟΕΒ.


Αναγκαιότητα η ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση στην περιοχή της επέκτασης του σχεδίου πόλης στο Μεσολόγγι

Με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Γηροκομείου στο Μεσολόγγι εκτιμούμε ότι επιτέλους θα πρέπει η συγκεκριμένη περιοχή της «επέκτασης του σχεδίου πόλης» να μπει «ψηλά στην ατζέντα» της δημοτικής αρχής. Κάτι, άλλωστε, που το επεσήμανε κατά την συζήτηση του τεχνικού προγράμματος του δήμου και ο δημοτικός σύμβουλος, Θύμιος Γερολυμάτος.

Φωτό αρχείου. Όταν ξεκινούσε η παρέμβαση στα ανατολικά αλίπεδα

Κατά την άποψη μας, θα πρέπει η δημοτική αρχή, να αναζητήσει τρόπο χρηματοδότησης για μια ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση στη συγκεκριμένη περιοχή, στα πρότυπα της παρέμβασης που έγινε, πριν από χρόνια στα ανατολικά αλίπεδα.

Κάτι που, εκ των πραγμάτων, θα αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο για την πόλη του Μεσολογγίου με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Σίγουρα, δεν είναι εύκολο, αλλά τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, εάν γίνει συστηματική προσπάθεια… Αλλά εκτιμούμε ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΊΑ που διέπει εδώ και χρόνια τις αστικές παρεμβάσεις στην πόλη.


 

Να μπει τέλος στην «ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΊΑ»

Μιας και αναφερθήκαμε στην «ασυναρτησία» της πόλης του Μεσολογγίου – να μην παρεξηγηθούμε αναφερόμαστε σε αστικές παρεμβάσεις – θα τολμήσουμε να καταθέσουμε ακόμη μια πρόταση.

Με δεδομένο ότι το Μεσολόγγι έχει χάσει την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία που είχε και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και ταυτόχρονα η σημερινή εικόνα της πόλης δεν συνάδει, είτε με το ιστορικό της παρελθόν, είτε με το θαλάσσιο στοιχείο μήπως η δημοτική αρχή θα πρέπει να επιδιώξει την εξεύρεση χρηματοδότησης για την εκπόνηση μιας αρχιτεκτονικής μελέτης για το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος;

Δηλαδή, μια μελέτη που θα προτείνει οικονομικά εφικτές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει μια άμβλυνση της υφιστάμενης εικόνας. Ταυτόχρονα η μελέτη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο δήμο Μεσολογγίου, να έχει έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη», για το τι παρεμβάσεις χρειάζεται η πόλη.

Έτσι, θα μπει ένα τέλος σε πολλά «ασυνάρτητα» που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στην πόλη…

Και επειδή δήμος Μεσολογγίου δεν είναι μόνο το Μεσολόγγι κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στο Αιτωλικό.

 


Τα tweets του Messolonghinews

  • Είναι δυνατόν να «στήνεται» δικαστήριο για μια ανώνυμη επιστολή ανύπαρκτου φορέα; Κι όμως στο Μεσολόγγι είναι δυνατό…


  • Αιρετός του δήμου Μεσολογγίου «έφαγε» πόρτα στο ΔΑΚ Αγρινίου προσερχόμενος να παρακολουθήσει τον χθεσινό αγώνα του «Τρικούπη», χωρίς να έχει δηλωθεί στη λίστα των προσκεκλημένων.


 

  • Η πλημμύρα στο κλειστό του ΔΑΚ Μεσολογγίου ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις παθογένειες που συνεχίζουν να υφίστανται.


  • Απόλυτο, το σκοτάδι, πέριξ της κεντρικής πλατείας του Μεσολογγίου, αλλά και σε πολλά τμήματα των πεζοδρόμων. Πόσο δύσκολη είναι η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων; Κανείς αιρετός δεν έχει περπατήσει, μετά τις 7 το βράδυ, σε αυτά τα σημεία;

 


  • Ποιος επικεφαλής, νευραλγικού τομέα στο Μεσολόγγι αναβαθμίζεται, σε πείσμα όσων εδώ και 15 μήνες στοιχημάτιζαν, από μήνα σε μήνα «σουτάρισμα», πηγαίνοντας στον «κουβά» συνεχώς;


  • Δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η πρόσληψη του δικηγόρου Πατρών, Αχιλλέα Παπουτσάκη, ως ειδικού συνεργάτη του δημάρχου Μεσολογγίου.