Το ξημέρωμα σαν φτάνει! Μεσολόγγι. Κλείσοβα, 2-1-2021. (Φωτό: Μιχάλης Κιτσινέλης)

 

 


Η πορεία του «Τρικούπη» ας αποτελέσει πυξίδα για το 2021!

Χωρίς καμιά αμφιβολία η πιο όμορφη ανάμνηση του 2020 για το Μεσολόγγι έρχεται από τον αθλητισμό και την ομάδα μπάσκετ του Χαρίλαου Τρικούπη για δυο λόγους. Ο πρώτος ότι πέτυχε την «καθαρή» άνοδο στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ και ο δεύτερος ότι η παρουσίαση της μέχρι στιγμής στην Basket League είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη.

Μια διαδρομή που αποδεικνύει ότι όταν τίθενται στόχοι όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να υπάρχει οργάνωση, μεθοδικότητα αλλά και μεράκι.

Έχοντας, λοιπόν, σαν πυξίδα την πορεία του «Τρικούπη» ευχόμαστε το 2021 να μπουν οι βάσεις και για ανάλογες επιτυχίες και σε άλλους τομείς της τοπικής δραστηριότητας.

Καλή χρονιά!


 

 

Η COVID-19 «επαναθεμελίωσε» το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

«Ουδέν κακό αμιγές καλού» έλεγαν οι Αρχαίοι. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η εξέλιξη που υπήρξε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου λόγω της COVID-19.

Ειδικότερα ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν θα φανταζόμασταν την ενίσχυση με προσωπικό όλων των κατηγοριών που υπήρξε το 2020 λόγω της πανδημίας. Επίσης η νοσηλευτική μονάδα «θωρακίζεται» συνεχώς με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Έτσι εκεί που πριν μερικά χρόνια κάποιοι το προόριζαν για Κέντρο Υγείας σήμερα αποτελεί και πάλι ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής.

Κάτι που πιστώνεται κύρια στους εργαζόμενους που παλεύουν και διεκδικούν αλλά και στη διοίκηση (σ.σ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος) για την αγαστή και γόνιμη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Φυσικά μεγάλος ωφελημένος είναι ο κάτοικος της περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου που του παρέχεται υγειονομική ασφάλεια. Αρκεί να επισημάνουμε ότι δεν είναι λίγα τα περιστατικά COVID-19 που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αυτό το διάστημα.  

 

 

Η φάτνη στον αυλόγυρο σπιτιού στο Μεσολόγγι που κερδίζει τον θαυμασμό!

Ξεχωριστός είναι η εορταστικός στολισμός σε μια αυλή σπιτιού στο Μεσολόγγι. Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία στον μικρό αυλόγυρο του σπιτιού φιλοτεχνήθηκε μια απλή, αλλά υπέροχη φάτνη,  προδίδοντας ένα μοναδικό συναίσθημα στους διαβάτες.

Συναίσθημα νοσταλγίας αλλά και σεβασμού στα ήθη, τα έθιμα και την παράδοσή μας, αναδεικνύοντας τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Θερμά συγχαρητήρια και ολόθερμες ευχές στους ενοίκους της κατοικίας για την φιλοτέχνηση.


 

 

Ας προταχθεί επιτέλους το «εμείς» σε βάρος του «εγώ»

To 2021 είναι μια χρονιά με ιδιαίτερους συμβολισμούς, αλλά και με ιδιαιτερότητες, για τη χώρα αλλά και την περιοχή του Μεσολογγίου. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και η παγκόσμια κοινότητα καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη πανδημία με πολλές αρνητικές συνέπειες.

Όσον αφορά την Επέτειο εκτιμούμε ότι ειδικά στην περιοχή μας πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο αύριο. Ώστε επιτέλους να υπάρξει ανάδειξη και αξιοποίηση των δεδομένων συγκριτικών πλεονεκτημάτων δημιουργώντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Φυσικά, για να συμβεί αυτό επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας, από κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές που χρόνια τώρα κρατούν σε καθήλωση τον τόπο. Νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές που προτάσσουν το «εγώ» σε βάρος του «εμείς».

Ήδη έχει χαθεί κατά την άποψή μας αρκετός χρόνος για την κεφαλοποίηση το όποιου οφέλους μπορεί να προκύψει για την περιοχή του δήμου Μεσολογγίου από την Επέτειο του 1821.

Κι αυτό διότι δεν κατέστη εφικτή η ενεργοποίηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για την κατάρτιση ενός στρατηγικού πλαισίου με προτάσεις και δράσεις που θα έχουν στόχευση το αύριο.

Στο μέτωπο της πανδημίας η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει προκρίνει ως λύση το εμβόλιο και κατά συνέπεια μένει να αποδειχθεί στην πράξη, εάν από το καλοκαίρι και μετά θα μπει φρένο στην εξάπλωσή της.

Όμως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπιες που θα επιφέρει στην οικονομική και κοινωνική ζωή μας η COVID-19…


 

 

Θα καθυστερήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου Μεσολογγίου…

Για όσους διαβάζετε καθημερινά το Messolonghinews δεν αποτέλεσε έκπληξη ο πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε στο Μεσολόγγι με αφορμή το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2021 (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).

Μια αντιπαράθεση που αναμένεται να συνεχιστεί και τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου σε αναμονή της «ετυμηγορίας» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).

Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία του δήμου καθώς η ψήφιση του προϋπολογισμού θα καθυστερήσει αρκετά με ότι αυτό συνεπάγεται..

 

 


 

«Ασίστ» από την «ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ» στον πρώην δήμαρχο Μεσολογγίου!

Ως «ασίστ» στον πρώην δήμαρχο Μεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο μπορεί να εκληφθεί η ανακοίνωση του συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ», σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, καθώς του έδωσε το δικαίωμα να ασκήσει δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για τις επιδόσεις της.

Αφορμή αποτέλεσε το απόσπασμα της ανακοίνωσης που ανέφερε: «Ο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ανέρχεται σε 21,618.430 ευρώ, εξ αυτών τα 21.051.430 ευρώ αφορούν υπόλοιπα ανεκτέλεστων έργων από το 2015 έως και το 2020 τα οποία δεν αλλάζουν. Το ποσό του νέου τεχνικού προγράμματος για το 2021 είναι μόνο 567.000 ευρώ!»

Μια αναφορά που ίσως είχε ως στόχευση την ανάδειξη της στήριξης, που είχε τύχει ο δήμος Μεσολογγίου, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αντιδιαστολή με αυτή της ΝΔ, όμως οι αριθμοί αποτέλεσαν «βούτυρο στο ψωμί» του πρώην δημάρχου…(ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).


 

Στα όρια τους οι κάτοικοι του Μεσολογγίου από τις συχνές πολύωρες διακοπές ρεύματος

Συχνές είναι το τελευταίο διάστημα οι διακοπές ηλεκτροδότησης στο Μεσολόγγι που οφείλονται σε βλάβες του δικτύου. Χθες Σάββατο 2/1 από τις 6 το πρωί έως και το μεσημέρι υπήρξαν και πάλι προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με την δυτική πλευρά της πόλης να είναι στο «σκοτάδι» για περισσότερες από 5 ώρες.

Η κατάσταση αυτή κυριολεκτικά έχει εξοργίσει τους καταναλωτές σε σημείο που να εξετάζουν ακόμη και την προσφυγή στη δικαιοσύνη για αποζημιώσεις. Μιας εκτός από τις πολύωρες διακοπές η αυξομειώσεις στην τάση προκαλούν ζημιές σε οικιακές συσκευές.

Θα πρέπει άμεσα ο ΔΕΔΗΕΕ να δει το ζήτημα διότι είναι αδιανόητο να είμαστε στο 2021 και να μην υπάρχει σταθερότητα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.


 

 

Έκλεισε η δομή φιλοξενίας μεταναστών στο ΘΕΟΞΈΝΙΑ

Παραμονές της πρωτοχρονιάς έφυγαν από το ΘΕΟΞΈΝΙΑ και οι τελευταίοι μετανάστες που φιλοξενούταν στο ξενοδοχείο από τον Νοέμβριο του 2018. Έτσι, η δομή έκλεισε, όπως έκλεισαν και άλλες που λειτουργούσαν σε ξενοδοχεία, σε όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Μετανάστευσης.

Το κλείσιμο της δομής είναι βέβαιο ότι προκαλεί ικανοποίηση σε ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας για τους «γνωστούς» λόγους…

Ταυτόχρονα προκαλεί ένα έλλειμα πλέον των 100.000€ σε μηνιαία βάση στην τοπική οικονομία από τον κύκλο εργασιών της δομής και οδηγεί στο ταμείο ανεργίας περισσότερους από 30 εργαζόμενους σε αυτή…