Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μια ακόμη πρωτοφανούς αρνητικής δημοσιότητας για τη διοικητική λειτουργία της Κοινωφελούς του δήμου Μεσολογγίου, του νομικού προσώπου που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της κρίσιμης δομής για  την περίοδο που διανύουμε, το «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και των ΚΔΑΠ.

Προ διμήνου θα θυμάστε τι είχε συμβεί με τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ και ειδικότερα στο ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ενώ τώρα «ξέσπασε» διοικητική διένεξη μεταξύ προέδρου και αντιπροέδρου, με τον δήμαρχο Μεσολογγίου να «παίρνει» το μέρος του δεύτερου και να αποπέμπει τον πρόεδρο Δ. Ράπτη από τον συνδυασμό του.

Μια πρώτη και κύρια διαπίστωση από την εικόνα που εκπέμπει από την σύστασή της, η Κοινωφελής Επιχείρηση είναι ότι υπάρχει παντελής απουσία ολοκληρωμένης διοικητικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί κάνει «κυριολεκτικά ότι θέλει» σε επίπεδο διοικητικό. Δηλαδή, δεν υπάρχει οργανωμένη διοικητική και ταμειακή υπηρεσία με συγκεκριμένους υπαλλήλους που απλά θα κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς την παρέμβαση αιρετών ή άλλων διοικητικών παραγόντων.

Μια δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση με το θεσμικό πλαίσιο που την διέπει αποτελεί πεδίο άσκησης «ρουσφετολογικής» πολιτικής από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν μας προκαλεί εντύπωση ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση παράγει ελλείματα στο δήμο Μεσολογγίου, παρά το γεγονός ότι από τη γενική κυβέρνηση διατίθενται οι ανάλογοι πόροι για την κάλυψη των δαπανών από τη λειτουργία των δόμων «Βοήθεια στο Σπίτι» και ΚΔΑΠ.

Τώρα, όσον αφορά την ρήξη μεταξύ προέδρου και αντιπροέδρου της Κοινωφελούς και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις (διαβάστε ΕΔΏ και ΈΔΩ) θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από πλευράς δημάρχου Μεσολογγίου στα εξής εύλογα ερωτήματα σχετικά παρατηρήσεις που προκύπτουν από δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και όσα παρασκηνιακά ακούγονται:

  1. Γιατί οι καταβολές των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους δεν γίνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών; Την στιγμή που υπάρχει και σχετική έγκληση από την Αρχή;

  2. Ποιο είναι το επιπλέον μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη στην Κοινωφελή πέντε εργαζομένων με το πρόγραμμα «55-67» του ΟΑΕΔ και σε ποιους τομείς απασχολούνται; Δεν μπαίνουμε στο πειρασμό της ερώτησης για τα κριτήρια επιλογής τους….

  3. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα υπήρξε επιπλέον αύξηση στο χρέος της Κοινωφελούς στον ΕΦΚΑ από μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών;

  4. Η Κοινωφελής Επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποφάσεις, πράξεις κλπ., σχετικά με τη δραστηριότητά της; Όπως επίσης και τις πληρωμές που κάνει για διάφορες δαπάνες, συμβάσεις κλπ.;

  5. Ποιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων με «τίτλο κτήσης» δηλαδή προσλήψεων με απόλυτα ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά τόσο από τις προηγούμενες διοικήσεις όσο και από τον Σεπτέμβριο του 2019;

  6. Αναφορικά με τις καταγγελίες που είχαν γίνει για κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση από τον πρώην πρόεδρο της Κοινωφελούς Αν. Σκαρμούτσο έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και τα πορίσματα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που  έχει κοινοποιηθεί;

  7. Ισχύει ότι στενός μη αιρετός συνεργάτης του δημάρχου ζήτησε από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Δ. Ράπτη να υπογράψει δήλωση «συγχώρεσης» του Αντιπροέδρου, την στιγμή που ο πρώτος είχε ζητήσει από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου να μεσολαβήσει για το αντίθετο;

  8. Υπάρχει Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας των δομών της Κοινωφελούς και κατά συνέπεια εποπτικός μηχανισμός;

 

Θέτουμε τα παραπάνω ερωτήματα διότι με το πέρασμα 14 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής διαπιστώνουμε ότι για την Κοινωφελή το ενδιαφέρον και η προσήλωση είναι στην κατεύθυνση του «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», με τους προηγούμενους και ταυτόχρονα η ικανοποίηση «ρουσφετιών» στα «δικά μας παιδιά».

Κάτι που θεωρούμε ότι είναι και λάθος καθώς οι συγκεκριμένες δομές που λειτουργεί η Κοινωφελής είναι κρίσιμες με έντονη την κοινωνική αναφορά, αλλά  εκ διαμέτρου αντίθετο, με τις προεκλογικές διακηρύξεις του δημάρχου Μεσολογγίου.

Και το πλέον σημαντικό είναι ότι τελικά, μάλλον, η αληθινή εικόνα που παρουσιάζει στη διοικητική λειτουργία της η Κοινωφελής είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις “επικοινωνιακές” εικόνες που πρόβαλλε η δημοτική αρχή στον πρόσφατο απολογισμό της….