Σε κοινή τους επιστολή σε παράγοντες παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν σε διαδικτυακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την COVID -19 οι επικεφαλής του οικονομικού τομέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας επισημαίνουν μεταξύ άλλων “την ασφυξία που προκαλείται στις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις” από τη μη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

 

“Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή σας στην πρόσφατη διαδικτυακή διαβούλευση που είχαμε με αφορμή τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στην ελληνική οικονομία.
Υπό δύσκολες συνθήκες για όλους μας, διαμορφώθηκε μία αμφίδρομη, εποικοδομητική και ειλικρινής σχέση μεταξύ του φορέα που εκπροσωπείτε και του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία ευελπιστούμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.
Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί σας αποτέλεσαν πηγή άντλησης στοιχείων και προτάσεων αντιμετώπισης της κρίσης και συμπεριλήφθηκαν στο ολιστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «Μένουμε Όρθιοι» (menoumeorthioi.syriza.gr).

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

• Όπως γνωρίζετε, τα τραπεζικά ιδρύματα παρουσιάζουν συστηματική αδυναμία να επιτελέσουν τον κύριο ρόλο τους ως βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κατάσταση που επιδεινώθηκε σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε.

• Παρά την ικανοποίηση που εκφράζουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας είναι ελλιπή και η υλοποίησή τους καθυστερεί σημαντικά. Τα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας κρίνονται αναποτελεσματικά και ο τρόπος αξιοποίησής τους οδηγεί την πλειονότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, στον αποκλεισμό από αυτά.

• Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Αναπτυξιακής Τράπεζας έχουν ενταχθεί μόλις 2.000 επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή (κρατικό δάνειο) μόνο 53.000 επιχειρήσεις από το σύνολο των 750.000 επιχειρήσεων της χώρας.

• Με βάση πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει (ως τον Μάιο) 28 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελάχιστα εκ των οποίων έχουν φτάσει στους πραγματικούς δικαιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α’ τρίμηνο του έτους, από τα 16 δισ. ευρώ κεφάλαια, που είχαν αντληθεί από τα εν λόγω προγράμματα (ως τον Μάρτιο), μόνο 4,3 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (ποσοστό 26%), με τα 3,5 δισ. ευρώ (ποσοστό 21% επί του συνόλου) να διατίθενται στο λεγόμενο πελατειακό «φιλέτο» των τραπεζών. Το δε υπόλοιπο ποσό (11,5 δισ. ευρώ ή ποσοστό 74%) λιμνάζει ανενεργό στο τραπεζικό σύστημα.

Οι πρακτικές αυτές δημιουργούν συνθήκες έλλειψης ρευστότητας και χρηματοοικονομικής ασφυξίας ειδικά στην μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Γεγονός που επισημαίνει, με την από 22/5/2020 επιστολή της, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)  προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία και ζητά την άμεση κοινή συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών της Βουλής Παραγωγής & Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων ώστε να διερευνηθούν οι παραπάνω πρακτικές εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αντιλαμβανόμενη τον θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε άμεσα την επίσπευση σύγκλησης της κοινής συνεδρίασης των ανωτέρω επιτροπών, μέσω σχετικής επιστολής .

Αναμένουμε να μας επικοινωνήσετε περιπτώσεις τραπεζικών πρακτικών που δεν θεωρείτε αποτελεσματικές (π.χ. εμπόδια σε χορηγήσεις και ρευστότητα) ειδικά για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ευχόμαστε η αμφίδρομη και παραγωγική επικοινωνία που έχει ξεκινήσει να διατηρηθεί με όρους ειλικρίνειας, αμοιβαιότητας και προόδου.”