Έναν λεπτομερή και απόλυτα χρηστικό κατάλογο, με 18 ερωτήσεις απαντήσεις, που αφορούν στο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λυθεί κάθε απορία για τα ισχύοντα και τις απαιτούμενες διαδικασίες για κάθε περίπτωση.

Την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα μιας συγκεκριμένης στάσης, προκειμένου να βγούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από αυτή την κρίση, συνοψίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε τρία σημεία: «Μένουμε σπίτι, Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, Ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής»

Ο υφυπουργός στο μήνυμα του προς τους πολίτες αναφέρει: «Τρεις αποφάσεις, τρεις αποφάσεις, για τη ζωή μας, για τους οικείους μας, για τα παιδιά μας, για τις γειτονιές μας, για τις πόλεις μας, για την πατρίδα μας, 3 αποφάσεις 18 χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια Αθήνα, 22 Μαρτίου 2020».

Ο κατάλογος με τις ερωτήσεις απαντήσεις περιλαμβάνει τους λόγους της εφαρμογής του μέτρου, ποιες είναι οι εξαιρέσεις, τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες αν πρέπει να βγουν από το σπίτι τους και με ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται αυτό, πού θα βρουν και πώς θα συμπληρώσουν τα έντυπα άδειας κυκλοφορίας, καθώς και τι ισχύει με τις ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι άστεγοι, τα τοξικοεξαρτημένα άτομα και οι Ρομά.

1. Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και γιατί λαμβάνεται τώρα ως μέτρο;

Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα.

2. Από πότε τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών;

Από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ.

3. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή όλη την επικράτεια;
Αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση.

4. Υπάρχουν εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν;
Ναι υπάρχουν εξαιρέσεις. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

5. Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών;

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

6. Ποιος και πώς θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω εξαιρέσεων;
Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης.

7. Θα υπάρχουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται;
Ναι. Για κάθε παράβαση που εντοπίζει θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

8. Τι είναι η βεβαίωση κίνησης;

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

9. Και για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται τι κάνουμε;

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

10. Πού βρίσκω αυτές τις βεβαιώσεις;

Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

* Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)

* Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

* Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

* Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: Όνομα/Επίθετο Διεύθυνση κατοικίας Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

11. Μπορώ να δηλώνω εναλλακτικά τις μετακινήσεις μου με άλλο τρόπο (πχ κινητό) ώστε να μην συμπληρώνω χειρόγραφα τις βεβαιώσεις;

Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του.

Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η). Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. 4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Θα λαμβάνετε ως απάντηση:. Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

12. Αν η εργασία μου βρίσκεται εκτός της πόλης που κατοικώ;

Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’).

13. Και αν κατά την έναρξη ισχύος του περιορισμού μετακινήσεων βρίσκομαι σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου και πρέπει να επιστρέψω; Θα μου επιτραπεί;

Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και μια Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο

https://www.aade.gr/bebaiosikatoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

14. Σε ποιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να πηγαίνω;

Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

15. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ);

Όχι. Η λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

16. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν;
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

17. Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων;
Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.

18. Τι συμβαίνει με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά και άστεγοι;
Με ειδική μέριμνα του οικείου δήμου ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο οι πληθυσμοί Ρομά κάθε περιοχής, ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών.

Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα του δήμου, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε δηλώσει διεύθυνση διαμονής, αυτή δηλώνεται τηλεφωνικά από τον ίδιο στην αρμόδια υπηρεσία.

 

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω κωδικοποιημένες “ερωτήσεις – απαντήσεις” αφορούν τη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια λόγω κορονοϊού που ανακοίνωσαν χθες μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, Πολιτικής Προστασίας, Λευτέρης Οικονόμου, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Υπουργός Επικρατείας καιΨηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Ακολουθούν οι εισηγήσεις τους:

Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς

Κυρίες και κύριοι, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος  δεν μετριέται, πλέον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης.

Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και γιατί λαμβάνεται τώρα ως μέτρο; 

Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα.

To μέτρο τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ. 

Και αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση.

Περιλαμβάνει εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν, μια και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας  του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

 

Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.  Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση επιτρέψτε μου να κάνω δύο διευκρινήσεις και μία ενημέρωση. Η ιστοσελίδα forma.gov.gr θα είναι διαθέσιμη από σήμερα το βράδυ και επίσης να διευκρινίσω σχετικά με τους εργαζομένους, αύριο το πρωί θα μεταβούν στους χώρους εργασίας τους μόνο με υπεύθυνη δήλωση, αλλά θα αποχωρήσουν με τη σχετική βεβαίωση του εργοδότη και μόνο.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα, ερχόμενοι αεροπορικώς τις προηγούμενες μέρες από διάφορους προορισμούς. Σε σύνολο 217 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 19 περιπτώσεις που βρέθηκαν εκτός ή πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθένα από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές διώξεις.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.  Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι. Σας ευχαριστώ!

Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Κύριες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες, είναι απολύτως σαφές πως βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, όπου η συλλογική μας μοίρα εξαρτάται απόλυτα από την ατομική μας ευθύνη. Ο αγώνας έναντι στην πανδημία επιβάλει να στερηθούμε σήμερα για να μπορούμε αύριο να βρούμε αυτά που τώρα στερούμαστε και έτσι οι μετακινήσεις όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Εξειδικεύοντας τις οδηγίες η Κυβέρνηση αναρτά απόψε ένα ιστότοπο  το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τους δύο τύπους εγγράφων  καταρχήν. Αναφέραμε ότι υπάρχει η βεβαίωση κίνησης τύπου Α που αφορά εργαζόμενους για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων η βεβαίωση τύπου Α αφορά μετακινήσεις εργαζομένων συμπληρώνεται άπαξ μία φόρα και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζομένου καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τύπου Β έχουν προβλεφτεί 3 εναλλακτικές διαδικασίες. Η πρώτη διαδικασία αφορά πάλι μία βεβαίωση, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα forma.gov.gr είναι η βεβαίωση κατά εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών, η οποία κωδικοποιεί έξι λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να έχει κατ΄εξαίρεση μετακίνηση. Τους αναφέρω

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, η μετάβαση διαζευγμένων γονέων η γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις .

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, με βάση όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αυτό γίνεται με 3 τρόπους

1ος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο σάιτ, ο 2ος είναι ένα λευκό χαρτί  στο οποίο μπορέι κανείς να γράψει απλώς μία δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμο τουse , και ο 3ος τρόπος αφορά την  αποστολή SMS σε ένα πενταψήφιο αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι ο 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 λόγους και την διεύθυνση κατοικίας του. Οι οδηγίες αυτές όπως ανέφερα και πριν είναι όλες στο σάιτ forma.gov.grΕπιτρέψτε μου εδώ να τονίσω το εξής. 1ον Το SMS αυτό είναι δωρεάν. 2ον Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα πολιτών. Τα δεδομένα αυτά αυτομάτως διαγράφονται. Χρησιμοποιούμε το SMS μόνο σαν απόκομμα αντί χαρτιού. Να μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία. Και είναι δεδομένο για εμάς η τεχνολογία αποτελεί μέσο ενδυνάμωσης του πολίτη και τίποτα παραπάνω. Επιτρέψτε μου να κλείσω με την εξής σκέψη. Πολεμάμε μαζί κράτος και πολίτες την πανδημία. Τον αόρατο εχθρό. Ο γάλλος συγγραφέας Albert Camu γράφει στο αριστούργημά του η πανούκλα. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την πανούκλα. Η εντιμότητα. Απαιτείται εντιμότητα αυτό ζητούν παγίως οι  πολίτες από το κράτος τους πόσο μάλλον τώρα. Αυτό ζητά και το κράτος από τους πολίτες του ειδικά σήμερα. Εντιμότητα. Να κάνουμε όλοι το καθήκον μας  και να κάνουμε την δουλειά μας ώστε να είμαστε σε θέση να χτίσουμε μαζί ένα αύριο με ελπίδα και εμπιστοσύνη.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου

Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση πολιτών δηλαδή  με αυτά επιβάλλεται ένας αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας. Οι ώρες είναι και θα παραμείνουν κρίσιμες. Οι συνεπείς πολίτες που κατανόησαν την ανάγκη του περιορισμού των κοινωνικών επαφών το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι η ανάγκη να εφοδιαστούν με την βεβαίωση κυκλοφορίας. Μπορούν να κάνουν ότι έκαναν μέχρι σήμερα υπακούοντας τις συμβουλές των ειδικών. Δηλαδή να πηγαίνουν στην  εργασία τους, στο σουπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, στο γιατρό, ακόμα και να βγαίνουν για προσωπική άθληση, έχοντας όμως μαζί τους την απαραίτητη άδεια και την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο. Τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα  για αυτούς που ακόμη και σήμερα παρά τα όσα συμβαίνουν δεν κατανοούν την ανάγκη του αυτοπεριορισμού και της προσωπικής ευθύνης ως το συλλογικό μας όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας. Τώρα είναι ώρα όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στη θωράκιση της χώρας μας. Να περάσουμε αυτή την κρίση  με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Προς το σκοπό αυτό η Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για όλη την επικράτεια. Από αύριο το πρωί θα υπάρχου αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή του προστίμου  των 150 € στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η παράβαση των διατάξεων αυτών θα υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και οι σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από ειδικότερες διατάξεις και εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αυτές η αυτόφωρη διαδικασία. Θα υπάρχει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και από Αέρος επιτήρηση με drones και ελικόπτερα. Επίσης, στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθούν να κινηθούν χωρίς να προβλέπεται, θα υπάρχει αναστροφή και θα υποχρεώνονται σε επιστροφή, πέραν από την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται σε βάρος του. Γενικά, θα ήθελα να επισημάνω επίσης αυτό που τόνισε και ο κ. Πρωθυπουργός, ότι είναι η ώρα του πολίτη, είμαστε όλοι πατριώτες και άνθρωποι και δεν θα πρέπει να υπάρξει αδύναμος κρίκος στον όλο μας αυτόν σχεδιασμό.

Υφυπουργός Υγείας, Βασίλειος Κοντοζαμάνης

Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες. Για μία ακόμη φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές Υγείας, εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου. Το σύστημα υγείας έχει προετοιμαστεί και κάθε μέρα που περνάει προετοιμαζόμαστε ακόμα περισσότερο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού και κάθε μέρα καινούργια υλικά, νέος εξοπλισμός προστίθεται στο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Ευχαριστώ

Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος

Αγαπητοί συμπολίτες, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει φροντίσει ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη. Οι βασικές υπηρεσίες τους δεν θα σταματήσουν λεπτό να εξυπηρετούν τους πολίτες. Ενδεικτικά, η καθαριότητα, η πολιτική προστασία, οι κοινωνικές δομές, τα ληξιαρχεία, η δημοτική αστυνομία, οι υπηρεσίες εμπορίου, οι επόπτες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές με το δημόσιο ηλεκτρονικά. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες τους, ακόμα και οι προμήθειες από super market, μέσω δημοτικών υπαλλήλων. Μέριμνά μας, εκτός όλων των πολιτών, είναι και μία ευαίσθητη κατηγορία πολιτών. Πρόκειται για τους άστεγους, οι οποίοι μένουν στους δρόμους, οι τοξικοεξαρτημένοι και βεβαίως οι ρομά. Οι δημοτικές αρχές οφείλουν άμεσα να φροντίσουν ώστε κανένας άστεγος να μη βρίσκεται στο δρόμο αυτές τις δύσκολες ώρες. Για τους ανθρώπους που συμμετέχουν και σιτίζονται από τα συσσίτια των δήμων, η διανομή των τροφίμων θα γίνετε μόνο κατ’οικον, είτε στην δομή που φιλοξενούνται εφόσον είναι άστεγοι. Επίσης, οι δήμοι είναι επιφορτισμένοι για την ενημέρωση των Ρομά και την λήψη κατάλληλων μέτρων. Με την ενημέρωση τους και όλες τις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, σύμφωνα με όσα ισχύουν και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ότι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες θα ισχύσει και για αυτές τις κατηγορίες. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγησε με 5 εκατομμύρια ευρώ τις Περιφέρειες και με 11 εκατομμύρια ευρώ περίπου τους Δήμους της χώρας για την κάλυψη των πρώτων άμεσων επειγουσών αναγκών. Επίσης, αυτές τις ώρες επιβάλετε να  μην ξεχάσουμε και τα ζώα. Με επιστολή που απηύθυνε το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δημάρχους της χώρας ζητάμε να δοθεί ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, ώστε και αυτά να τύχουν της φροντίδας που αξίζουν. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, τους υπαλλήλους που εργάζονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και βεβαίως τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα για την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν αυτές τις κρίσιμες ώρες. Εμείς σαν Υπουργείο είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τους 332 δημάρχους της χώρας αλλά και με τις 13 Περιφερειάρχες. Είναι στο χέρι όλων χέρι όλων μας να νικήσουμε. Ευχαριστώ!