Με το βλέμμα στραμμένο στη διακοσιετηρίδα της Εξόδου διεξάγεται η εφετινή εκδήλωση, το Σάββατο 20 Απριλίου, στο Κτίριο Χρυσογέλου
Στον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι και τα χρόνια της Επανάστασης, διαβάζουμε αλλιώς. Σκοπός, η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης ηχητικών αναγνωσμάτων για το Μεσολόγγι, με αφετηρία τις εφετινές Εορτές Εξόδου 2024 και τερματισμό την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την ηρωική Έξοδο το 2026: «200 Βιβλία για 200 Χρόνια».
Το πρόγραμμα «200 Βιβλία για 200 Χρόνια. Διαβάζουμε για το Μεσολόγγι, 1826-2026», μια πρόταση της κριτικού βιβλίου Λαμπρινής Κουζέλη, προέδρου του Συλλόγου Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης, εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του 6ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι και τα χρόνια της Επανάστασης, με την ανάγνωση αποσπασμάτων από την εξαιρετική βιογραφία Σπυρίδων. Ο άλλος Τρικούπης (1788-1873) (Πόλις, 2019) της νομικού και ιστορικού Λύντια Τρίχα.
Η Λύντια Τρίχα, συστηματική ερευνήτρια της ιστορίας της οικογένειας Τρικούπη και συγγραφέας της βραβευμένης με το Κρατικό Βραβείο βιογραφίας Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του «Τις πταίει» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» (Πόλις, 2016), και οι Εκδόσεις Πόλις, σε μια συμβολική χειρονομία τιμής για την προσφορά των Μεσολογγιτών στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, παραχώρησαν την άδεια για την ηχογράφηση και μετάδοση της ανάγνωσης της βιογραφίας του Σπυρίδωνα Τρικούπη. Η ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ι. Π. Μεσολογγίου και θα μεταδοθεί για το κοινό, σε ζωντανή βιντεοσύνδεση με το στούντιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Χρυσογέλου, το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «200 Βιβλία για 200 Χρόνια» ενώ η συγγραφέας Λύντια Τρίχα θα μιλήσει για την έρευνά της στο Αρχείο Τρικούπη στο ΕΛΙΑ και για τη συμβολή του Σπυρίδωνα και του Χαρίλαου Τρικούπη στην ελληνική Ιστορία. Πολιτικός, διπλωμάτης, λόγιος και πρώτος πρωθυπουργός του νέου ελληνικού κράτους, ο Σπυρίδων Τρικούπης αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία τόσο στην τοπική ιστορία της Ιερής Πόλης όσο και στην εθνική ιστορία στα κρίσιμα χρόνια του Αγώνα και της ίδρυσης ελληνικού κράτους.
Κατά την ανάγνωση, είκοσι τέσσερις αναγνώστες θα διαβάσουν, την πρώτη ώρα, επεισόδια μιας συναρπαστικής αφήγησης για τα νεανικά χρόνια του Σπυρίδωνα Τρικούπη στο Μεσολόγγι της εποχής, για τις πρώτες επαγγελματικές δραστηριότητες, για τις περιπλανήσεις και τις πνευματικές αναζητήσεις του. Στη δεύτερη ώρα της ανάγνωσης, θα ξετυλιχθεί η φιλία του με τον Διονύσιο Σολωμό και η συμβολή του Σπυρίδωνα στην εξέλιξη εκείνου σε εθνικό ποιητή καθώς και η γνωριμία του Τρικούπη με τον σπουδαίο βρετανό ρομαντικό ποιητή και φιλέλληνα Μπάιρον.
Συμμετέχουν βετεράνοι και νέοι μαραθωνοδρόμοι της ανάγνωσης, μεταξύ των οποίων μαθητές και καθηγητές του 1ου ΓΕΛ και του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου. Διαβάζουν (με αλφαβητική σειρά): Αμαλία Βλάχου, Ηλίας Γουβέλης, Έφη Διαμαντοπούλου, Αργυρώ Ζαπαντιώτη, Αναστασία Καραμούζα, Βαλεντίνα Κατσιμάρδου, Άννα Κονδύλη, Δημήτρης Κότσαρης, Ευρυδίκη Κουζέλη, Νικηφόρος-Νεκτάριος Κουτσομήτρος, Ζαφειρία Λεονταρίτη, Γιάννης Μανιώτης, Γιάννης Μπάκας, Χριστίνα Μπακιρτζόγλου, Βούλα Μπάρλα, Δημόκλεια Μπούρου, Κατερίνα Μυλωνά, Παναγιώτης Μυλωνάς, Αθανασία Ξηρού, Ελένη Παπαγεωργίου, Ελένη Πλακίδα, Γιάννης Στρωματιάς, Λένα Τσαρούχη, Νίκος Τσαρούχης.
Ο 6ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης και τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ι. Π. Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2024.