Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού ώστε να καμφθεί η άρνηση του δημάρχου Αγρινίου να δεχθεί σκουπίδια από το δήμο Μεσολογγίου στον ΧΥΤΑ Στράτου ζητά με ανοιχτή επιστολή στον κ. Λιβανό, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Πρόκειται για ένα ανοιχτό ζήτημα εδώ και ένα και πλέον μήνα για το οποία από πλευράς δήμου Αγρινίου δηλώνεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αρχικά το αίτημα και στη συνέχεια η υπουργική απόφαση για απόρριψη στο ΧΥΤΑ Στράτου 3.000 τόνων σκουπιδιών, λόγω του ότι είναι κορεσμένος, όπως υποστηρίζεται.

Μάλιστα η υπουργική απόφαση έχει αποδοκιμαστεί δημόσια από τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου και εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για ακύρωσή της.

 

Στην επιστολή του στον κ. Λιβανό, ο δήμαρχος Μεσολογγίου αναφέρει:

“Επανέρχομαι στο θέμα που απασχολεί το Δήμο Ι.Π.  Μεσολογγίου, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και σε συνέχεια της επιστολής μου, θέλω να σας ενημερώσω ότι δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Επικρατεί μια εκκωφαντική σιωπή, η οποία  προφανώς μεταφράζεται σε άρνηση από την πλευρά του ΧΥΤΑ Στράτου του Δήμου Αγρινίου, ώστε να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Επισημαίνω ότι ο Υπουργός , κ. Κώστας Σκρέκας, με σχετική  απόφαση,  όρισε ως αποδέκτη 3.000 τόνων απορριμμάτων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο  ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης ∆ιαχειριστικής Ενότητας Ν. Αιτωλοακαρνανίας, πλην όμως δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφά μας. Θεωρώ πως συμφωνείτε ότι η εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι υποχρεωτική και όχι κατ’ επιλογή.

Εν προκειμένω, με βάση  την διαμορφωθείσα κατάσταση, θεωρώ και πιστεύω ότι σας βρίσκει σύμφωνο,  ότι είναι ώρα όλοι, Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των συμπολιτών μας για ένα θέμα άμεσα συνυφασμένο με την δημόσια υγεία.

Με την ιδιότητα λοιπόν του Υπουργού και έχοντας μάλιστα καταγωγή από την Ι.Π. Μεσολογγίου σας ζήτω να ενεργήσετε, ώστε αφ´ ενός να προστατέψετε το κύρος της απόφασης του συναδέλφου σας, Υπουργού κ. Σκρέκα,  αφ´ ετέρου δε να στηρίξετε το Δήμο μας στις επανειλημμένες προσπάθειες του.”