mesolonghi

Στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Μεσολογγίου αλλά και του μαγνητικού στο Αγρίνιο αναφέρονται με ανακοίνωσή τους οι γιατροί του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, ύστερα από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα η ακτινολόγος που είχε μετακινηθεί από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο υπέβαλε την παραίτησή της από το ΕΣΥ για προφανείς λόγους. 

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

“Παρακολουθούμε  τον τελευταίο καιρό μπαράζ δημοσιευμάτων και επικοινωνιακών παρεμβάσεων της Διοίκησης του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας  και της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα και να αντιστρέψουν την πραγματικότητα όσο αφορά τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Γ.Ν. Αγρινίου.

Η μη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου (που συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον πολιτευτή/τών του κυβερνώντος κόμματος για διάφορους λόγους) επιλέχθηκε να λυθεί με την εντολή υποχρεωτικής μετακίνησης  για εκπαίδευση ,χωρίς αίτηση από την ίδια ,ιατρού ακτινολόγου που κάλυπτε τον αξονικό τομογράφο του Γ.Ν. Μεσολογγίου.

Ούτε καν σκέψη για πρόσληψη ιατρού ακτινολόγου για το μαγνητικό τομογράφο, ενώ είναι γνωστό και εμφανές ότι ούτε οι υπάρχοντες ακτινολόγοι στα δύο νοσοκομεία δεν επαρκούν  για την κάλυψη των αναγκών εφημέρευσης και τακτικών εξετάσεων των δύο νοσοκομείων.

Οι υπαναχωρήσεις Διοικητή Γ.Ν. Αγρινίου και 6ης ΥΠΕ οδήγησαν τη συνάδελφο σε παραίτηση…

Άρα μείον ένας γιατρός από το «σύστημα» που κατά γενική ομολογία είχε προσφέρει πολλά κατά την υπηρέτησή του στο Γ.Ν. Μεσολογγίου.

Η κάλυψη του κενού με μετακινούμενο – παρά τη θέλησή του και δημιουργώντας κενό στον αξονικό τομογράφο του Γ.Ν. Αγρινίου – συνάδελφο, γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια προσωρινή λύση που θα ξεχαστεί όταν φύγει το θέμα από την επικαιρότητα.

Και για να καλυφθεί το φιάσκο των ενεργειών, η τοπική ηγεσία ΥΠΕ και Νοσοκομείου, επιστράτευσε την κα Ρηγοπούλου να έρθει από το Γ.Ν. Πατρών Αγ. Ανδρέας και να λειτουργήσει το μαγνητικό τομογράφο 2 ημέρες την εβδομάδα.  Το πόσο εκπαιδευτικά λειτουργικό είναι αυτό το αφήνουμε στην κρίση σας.

Το πλέον επικίνδυνο όμως είναι ότι γίνεται εμφανές ποιος είναι ο στόχος και το όραμα της Διοίκησης του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας – ΥΠΕ. Όχι να προσλάβουν ιατρούς για τα κενά και τις ανάγκες του νομού αλλά οι ήδη υπάρχοντες να γνωματεύουν εξ’ αποστάσεως. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη αφού με πρόσχημα την ηλεκτρονική γνωμάτευση και τεχνολογία θα αφήνει ακάλυπτα ακτινολογικά την εφημερία.

Πέρα από το αντιεπιστημονικό της συγκεκριμένης κατεύθυνσης, ειδικά όσο αφορά τα επείγοντα (τροχαία, ανευρύσματα κτλ), η ακτινολογική εξέταση δεν είναι μόνο γνωμάτευση αλλά και ιστορικό, τεχνική απεικόνισης, επιπλοκές, συνεργασία με τις άλλες ειδικότητες.

Η εξέλιξη αυτή είναι επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Βέβαια έρχεται και κολλάει με όλα τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και δόσιμο κομματιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες.

Αντί για προσλήψεις θα φέρει υπερεργασία των ήδη υπάρχοντων ιατρών και αύριο θα μπορεί η γνωμάτευση να γίνεται από ιδιωτικά κέντρα. Win-win για διοικήσεις Νοσοκομείων – ΥΠΕ – κυβέρνηση – ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.  Lose-lose για ασθενείς και γιατρούς.

Ως γιατροί του ΓΝ Μεσολογγίου προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την εξ’ αποστάσεως γνωμάτευση, θα επιμείνουμε στη γνωμάτευση με φυσική παρουσία και στις απαραίτητες προσλήψεις.

Τα επιστημονικά συμβούλια των δύο νοσοκομείων πρέπει να πάρουν θέση και να αποτρέψουν τις εξελίξεις.

H υγεία των πολτών της περιοχής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους επικοινωνιακούς χειρισμούς της Διοίκησης Νοσοκομείου –ΥΠΕ και των πολιτευτών του κυβερνώντος κόμματος της περιοχής.”