Γράφει ο Περίανδρος Παπανικολάου

Μέλος συντονιστικής επιτροπής Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 χαρακτηρίζονται από την σημαντική πτώση των ποσοστών της ΝΔ τόσο σχέση από το αποτέλεσμα των ποσοστών που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές όσο και από εκείνο που πήρε στις τελευταίες εθνικές εκλογές ( για να καλύψουμε και τα δύο επικοινωνιακά επιχειρήματα). Μια ΝΔ, η οποία διοικεί σχεδόν το σύνολο του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Η άνοδος κομμάτων με ακροδεξιά ρητορική αρχίζει να πλέον να δημιουργεί επικίνδυνους κραδασμούς και τελικά η περίφημη σταθερότητα την οποία επικαλούνταν ο κύριος Μητσοτάκης πως εκφράζει η κυβέρνησή του, σε λίγους μήνες μετα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές αποδείχθηκε ότι ήταν ένα επικοινωνιακό εφυιλόγημα στο οποίο η ελληνική κοινωνία του γύρισε την πλάτη.

Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνοντας οριακά κράτησε δυνάμεις και άρχισε να πρασινίζει σιγά σιγά τον χάρτη. Η πρώτη πεντάδα των υποψηφίων δείχνει ως ένα βαθμό και ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολιτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.

Τον πρωτοεμφανιζόμενο και πολλά υποσχόμενο Λευτέρη Καρχιμάκη. Τον Φίλιππο Σαχινίδη. Τον αγαπητό στον κόσμο Σάκη Αρναούτογλου. Τον Καθηγητή και πρώην Υπουργό Γιάννη Μανιάτη.

Η πρωτιά όμως του Νίκου Α. Παπανδρέου δείχνει ότι ο κόσμος της Δημοκρατικής παράταξης στήριξε τις αξίες, τις θέσεις και την αγωνιστικότητα που εκφράζει ο χώρος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Παπανδρέου βγήκε από τους παραγωγικότερους ευρωβουλευτές του απερχόμενου ευρωκοινοβουλίου στο σύντομο χρονικό διάστημα ως ευρωβουλευτής.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής παράταξης στέκεται στην παρούσα πολιτική στιγμή απέναντι από ίντριγκες μηχανισμούς και ελλιπείς χώρους παραγωγής πολιτικής.

Η πρωτιά του Νίκου Παπανδρέου ήδη αναζωπυρώνει την βάση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής παράταξης.

Για την δε ηγεσία οφείλει άμεσα και σύντομα να δει τι δεν έγινε καλά και κυρίως τι δεν έπρεπε καν να γίνει.

Οι κοινωνία περιμένει ν’ ακούσει και η ηγεσία του κόμματος οφείλει να προβληματιστεί (τουλάχιστον).