Κριτική με βάση των ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών ασκεί απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, με την ακόλουθη επιστολή του στο messolonghinews.gr.

 

Μεταθέσεις χωρίς μοριοδότηση

Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης για τις έκτακτες μεταθέσεις στην ουσία δείχνει οτι μας κοροϊδεύει, διότι δεν υπάρχει αδιάβλητο και καμία αντικειμενικότητα σε αυτού του τύπου τις μεταθέσεις καθόσον γίνονται χωρίς καμία μοριοδότηση.

Είναι το παράθυρο για τα ρουσφέτια. Κάθε χρόνο γίνονται οι τακτικές μεταθέσεις στις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα μόρια του καθενός στελέχους και στην συνέχεια γίνονται οι έκτακτες, οι οποίες σκοπό είχαν αρχικά αφενός να είναι ολιγαριθμες και αφετέρου να διορθώνουν μερικά κενά που δημιουργούνται στις τακτικές.

Τα τελευταία δύο χρόνια ομως έχουν εξελιχθεί σε μία παροχολογία για συγκεκριμένη μερίδα προσωπικού, έφτασε σε σημείο δε φέτος να είναι σχεδόν περισσότερες οι έκτακτες από τις τακτικές.

Πλέον έχει χαθεί κάθε έννοια δικαίου στις ένοπλες δυνάμεις για τις μεταθέσεις και υπάρχουν και καταγγελίες ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μεταθέσεις που λειτουργούν είτε εκδικητικά ή με απώτερο σκοπό το διαφόρων τύπων όφελος για αυτόν που τις σχεδιάζει.

 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  και Αμυντική βιομηχανία

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο ταλανίζει το χώρο της άμυνας είναι η απαξίωση και η τελείως προς τη λάθος κατεύθυνση αντιμετώπιση της κρατικής και της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανία στην Ελλάδα.

Μάλιστα το θέμα πήρε διαστάσεις και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε μετά από την απόλυση των εργατών στην ΕΒΟ. Μετά από αυτή την εξέλιξη και ασφαλώς την απογοήτευση σε όλο τον κόσμο της αμυντικής βιομηχανίας για τη στρατηγική που έχει η κυβέρνηση για τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες έρχεται στα χείλη όλων η ερώτηση προς την κυβέρνηση ποιο είναι το μέλλον πλέον των ΕΑΣ, κατόπιν τέτοιου τύπου ενεργειών όπως αυτή στο Αίγιο (απόλυση προσωπικού ) πού μόνο υποβάθμιση κρύβουν και τίποτα άλλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος βεβαίως είναι και η αντιμετώπισή της ΕΑΒ που παρότι είναι μία βιομηχανία με τεράστια δυναμική για εξέλιξη λόγω όλων αυτών των υπό σχεδίαση και υλοποίηση προγραμμάτων ιδιαίτερα της αεροπορίας(ραφαλ, viper, P3, C-130 κά) δεν υπάρχει καμιά κινητοποίηση για προσλήψεις προσωπικού και γενικότερα οργάνωση(εδώ χάνουν προγράμματα κατασκευών απο μεγάλες πολυεθνικές λόγω καθυστερήσεων από έλλειψη προσωπικού).

Η απογοήτευση επιτείνεται όταν διαφαίνεται ότι από μεγάλα προγράμματα εξοπλιστικά που σχεδιάζονται για υλοποίηση δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανάθεση έργου έστω και στο επίπεδο συντήρηση σε ελληνικές κρατικές και ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες.

 

Νομοθετική πρωτοβουλία για στελέχη

Για τα στελέχη, το ΥΠΕΘΑ τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν έχει φέρει ούτε μία νομοθετική πρωτοβουλία για να βελτιώσει κάπως τα πραγματικά ακανθώδη προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα στελέχη.

Αυτά τα προβλήματα ήταν δύσκολο να διορθωθούν παλιότερα, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστιζε τη χώρα, πλην όμως με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι δυνατόν λελογισμένα να υπάρχουν ευεργετικές διατάξεις που να δώσουν μία ανάσα σε αυτό το μέρος του ελληνικού λαού το οποίο προσφέρει τα μέγιστα όχι μόνο μέσα από την αποστολή του, αλλά και μέσω άλλων δράσεων κοινωνικής Αρωγής και ευαισθησίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση των στελεχών αλλά και την καθημερινότητά τους όπως είναι:

νυχτερινή αποζημίωση

αποζημίωση εργασίας αργιών και Σαββατοκύριακου

οικονομική αποζημίωση όταν εργάζονται σε έργα εκτός της αποστολής τους όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, κοινωνική αρωγή,

εθελοντική επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στα στελέχη

διευθέτηση και μεγαλύτερη δικαιοσύνη σε θέματα μεταθέσεων, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν προς την συνταξιοδότηση

τακτοποίηση άλλων διοικητικών θεμάτων ιδιαίτερα των ΕΠΟΠ και των ΕΜΘ που μετά από τόσα χρόνια εργασίας πραγματικά σε μερικές περιπτώσεις έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Αδιαφάνεια στους εξοπλισμούς

Παρατηρείται ότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα τελευταία έρχονται στην Βουλή με νόμους και δεν τηρείται τίποτα από αυτά που προβλέπει ο νομοθέτης με τον νόμο περί προμηθειών, ο οποίος μεταξύ των άλλων τροποποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση παρόλα αυτά δεν τον εφαρμόζουν.

Αυτό είναι ενα πολύ μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης στο όριο του σκανδάλου, καθόσον η απευθείας ανάθεση έστω και στα μικρά προγράμματα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες που δεν προάγουν την καλύτερη επιλογή και συγχρόνως δημιουργούν κατάσταση αδιαφάνειας και παρανομίας. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται επιλογή εξοπλιστικών προγραμμάτων μέσω ανακοινώσεων του πρωθυπουργού ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και όχι μέσα από μελέτες και λεπτομερείς αξιολογήσεις.

 

Οι επισκέψεις του ΥΦΕΘΑ

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ένα πιο ελαφρύ θέμα που έχει να κάνει με τις συνεχείς και μεγάλης διάρκειας επισκέψεις του κυρίου ΥΦΕΘΑ σε φυλάκια και μονάδες σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Εκείνο το οποίο εντυπωσίασε αρνητικά και υπάρχουν παράπονα, ήτανε το διήμερο χριστουγεννιάτικο ταξίδι σε Καστελόριζο, όπου την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα επισκέπτονταν το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, το στρατόπεδο και φυλάκια, έτρωγε σε διάφορες εγκαταστάσεις.

Δεν του εξήγησε κάνεις ότι τέτοιες άγιες μέρες τα στελέχη πρεπει να τις παίρνουν με τις οικογένειές τους, για να μπορούν και αυτοί λίγο να αποφορτιστούν, εκτός και εάν δεν καταλαβαίνει ότι επί μέρες πριν, όλο αυτό το προσωπικό θα ήταν στην πρίζα έτσι ώστε να ετοιμαστούν όλα αυτά για τον υφυπουργό.

Νομίζω ότι λίγο σεβασμός προς τα στελέχη μας και περιστολή των επισκέψεων ιδιαίτερα τέτοιες μέρες που έχουν μόνο σκοπό την επικοινωνία και την προβολή του επισκέπτη δεν θα έβλαπτε.