Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, για μία ακόμη χρονιά συμμετέχει στον εορτασμό των “Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συντονίζεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.

Θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι: «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» και θα διαρκέσουν από τις 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2024, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό  σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία του κράτους το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

 

Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.30, στο φουαγιέ του Ξενοκρατείου Μουσείου στο Μεσολόγγι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης δύο ψηφιακών έργων, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται άμεσα με το θέμα των φετινών εορτασμών.

 

Το έργο «Πολιτιστική διαδρομή γύρω από την περιοχή λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού με χρήση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών», υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Αφορά σε πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή του Μεσολογγίου, οι οποίες συνδέουν φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, καθώς και το ίδιο το μουσείο με τη νεότερη ιστορία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

 

Το έργο «Αύξηση της επισκεψιμότητας και του πολιτισμικού τουρισμού μέσω της ανάδειξης της Οχυρωματικής Αρχιτεκτονικής της Αιτωλοακαρνανίας με οικουμενική χρήση Διαδραστικών Εφαρμογών Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας» υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Το περιεχόμενο του αφορά σε μια διαχρονική αφήγηση της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν σύντομες παρουσιάσεις των δύο έργων από τη Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δρ Φωτεινή Σαράντη.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην αίθουσα του ισογείου του μουσείου, στην οποία έχουν εγκατασταθεί οι εφαρμογές που αφορούν στα δύο έργα,  και επίδειξη της χρήσης τους από τους συντελεστές των έργων.

Στο εξής η αίθουσα, η οποία περιλαμβάνει βιντεοπροβολές, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και ψηφιακές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις,  θα ανοίξει για το κοινό ως μία ακόμη επισκέψιμη αίθουσα του μουσείου.

 

Αρχαιολογικός χώρος Πλευρώνας

 

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου  θα υλοποιηθεί εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας ως προς την προστασία μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στόχος είναι η επαφή και γνωριμία με την σπουδαία αρχαία πόλη της Πλευρώνας, η οποία συμμετείχε στην Τρωική εκστρατεία και ήταν κτισμένη σε στρατηγική θέση, που ήλεγχε το χερσαίο αλλά και θαλάσσιο  δίκτυο επικοινωνίας προς τα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές θα επισκεφτούν το αρχαίο θέατρο, τη μεγάλη δεξαμενή νερού και την αγορά της πόλης.

Υπεύθυνη δράσης: Δήμητρα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός. Τηλ. Επικοινωνίας 2631026068.

 

Βόνιτσα

Φρούριο Ακτίου και Κάστρο Γρίβα ή Τεκέ – Κάστρα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

 

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε επιλεγμένα οχυρωματικά έργα που κατασκευάστηκαν από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, με σκοπό την γνωριμία με τα σημαντικά αυτά μνημεία.

Υπεύθυνη δράσης: Βασιλική Τσαντήλα, Αρχαιολόγος. Τηλ. Επικοινωνίας 2631055654.

 

Κάστρο Αγ. Μαύρας Λευκάδας

 

Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για οικογένειες στο Κάστρο Αγ. Μαύρας, εστιάζοντας στους ανθρώπους που έζησαν εκεί, εξερευνώντας την καθημερινότητά τους, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, μέσα από αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, κινητά ευρήματα και εποπτικό υλικό.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς διάφορες κουλτούρες έχουν αφήσει το στίγμα τους στο κάστρο, συνθέτοντας μια πληθωρική εικόνα πολυπολιτισμικότητας.

Επιπλέον, θα διανεμηθούν εκπαιδευτικά έντυπα που θα ενισχύσουν την εμπειρία και θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Υπεύθυνη δράσης: Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος. Τηλ. Επικοινωνίας 2631055653, 2634027029.