Κάτι παραπάνω από εξαιρετικές και κολακευτικές ήταν οι εντυπώσεις από το ντοκιμαντέρ του Andrea Rovetta, με τίτλο «PEOPLE OF MESSOLONGHI» που προβλήθηκε για πρώτη φορά  στο κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι την περασμένη Παρασκευή.

Ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί τους επόμενους μήνες από τη RAI3.

Στο σκηνοθετικό «κάδρο» του Andrea Rovetta μπαίνει το Μεσολόγγι της ιστορίας, του πολιτισμού, της λιμνοθάλασσας. Πάνω απ’ όλα όμως το Μεσολόγγι των Ανθρώπων («PEOPLE OF MESSOLONGHI»).

Είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε σήμερα σε πρώτη διεθνή προβολή ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ, ενός «ποιητή της εικόνας». Ένα έργο που προβάλλει το Μεσολόγγι παντού!” σημείωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Τα γυρίσματα έγιναν ακριβώς πριν δυο χρόνια σε ιστορικούς και μουσειακούς χώρους καθώς και σε μέρη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ το σενάριο βασίζεται σε μικρές προσωπικές ιστορίες επαγγελματιών του τόπου μας.

Τον παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ Andrea Rovetta, συνόδευσαν στα γυρίσματα ο διευθυντής των «creative@hubs», Βασίλειος Αρτίκος και ο διαχειριστής του προγράμματος «Αιτωλική Φιλοξενία» Γεώργιος Αποστολάκος, οι οποίοι ήταν οι κύριοι ομιλητές στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ με συντονίστρια της παρουσίασης την Αποστολία Πάστρα, Ψυχοπαιδαγωγό Τέχνης, υπάλληλο τμήματος πολιτισμού Π.Δ.Ε..

Το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει όψεις του τοπίου της Λιμνοθάλασσας, την εσωτερική ζωή των ανθρώπων, τον σκληρό αγώνα του δρόμου του αλατιού αλλα και γοητευτικές αθέατες όψεις της αληθινής ζωής. υποστηρίζεται από ένα ισχυρό και έντονο σκηνοθετικό βλέμμα του Andrea Rovetta και ξεφεύγει από τα στενά όρια της περιγραφής και αποκτά την αξία ενός δοκιμίου.

“Το Μεσολόγγι είναι σύμβολο στον κόσμο του αγώνα για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Αλλά το Μεσολόγγι και η λιμνοθάλασσα του είναι επίσης όμορφα μέρη όπου ζουν ευγενικοί και φιλόξενοι άνθρωποι των οποίων οι ιστορίες θα μπορούσαν να χτυπήσουν οποιονδήποτε κάνοντάς μας να ταξιδέψουμε και να ονειρευόμαστε σε υπέροχα.” σημείωσε σε ανάρτησή του ο Andrea Rovetta για την εκδήλωση πρώτης προβολής του ντοκιμαντέρ.

 

 

Ο Andrea Rovetta είναι Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς και εθνικές παραγωγές. Οι ταινίες μικρού μήκους και τα ντοκιμαντέρ του, έχουν βραβευτεί πολλαπλώς σε διεθνή φεστιβάλ παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια έχει διατελέσει παραγωγός και σκηνοθέτης ανεξάρτητων διεθνών έργων όπως, το Aldo Rossi, The architect and the City, The people of Sfakia, Palermo Renaissance και άλλα.

Αυτή την εποχή σκηνοθετεί για την εταιρία Bulgari ένα ντοκιμαντέρ για την ιταλική δεξιοτεχνία ενώ εργάζεται ως σκηνοθέτης και παραγωγός, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές και άλλες παραγωγές της RAI τα τελευταία δώδεκα χρόνια.Είναι ιδιοκτήτης της Arteria Films Production Company.

 

Με την εν λόγω πρώτη Διεθνή προβολή του Ντοκιμαντέρ του Andrea Rovetta, με τίτλο «PEOPLE OF MESSOLONGHI» επιτυγχάνεται άλλη μια δράση προβολής και εξωστρέφειας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας που έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα με την υποστήριξη και τη συμβουλευτική καθοδήγηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και των συνεργατών του στην «Αιτωλική Φιλοξενία» και στο «creative@hubs», κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας ως προορισμού Φυσιολατρικού και Εναλλακτικού τουρισμού.

Η εν λόγω εκδήλωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας αποτέλεσε την συνέχεια ανάλογων για καλλιέργεια της επαφής των πολιτών με την υψηλή ποιοτική τέχνη του Ντοκιμαντέρ, ισχυροποιώντας τη θέση ότι «Περισσότερα έχουν οι λαοί να μοιραστούν αν “μιλήσει” ο πολιτισμός και ότι η διάσωση της προφορικής ιστορίας, η καταγραφή και τεκμηρίωση αφηγήσεων και μνημών από γεγονότα που κινδυνεύουν να χαθούν με τον θάνατο των ανθρώπων που τα έζησαν, αποτελούν την πιο σημαντική “αποστολή” των ντοκιμαντέρ».