Ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου, Ανδρέας Τσώλης με ανοιχτή του επιστολή δίνει τις δικές του εξηγήσεις σχετικά με τα όσα του καταλόγισε ο βουλευτής, Μάριος Σαλμάς για τη λειτουργία της ΜΕΘ.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Στις  31/12/2022 δημοσιεύθηκε η επιστολή του ΜΑΡΙΟΥ ΣΑΛΜΑ για το κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρίνιου.

Σε αυτήν την επιστολή ο Μ. ΣΑΛΜΑΣ  αναφέρεται μεταξύ άλλων και  στο γνωστό θέμα των θανάτων στην ΜΕΘ-COVID και αυτοπροβάλλεται ως ο βασικός πρωταγωνιστής που  συντέλεσε στην απομάκρυνση του τότε Διοικητή ως δικό του κατόρθωμα!!!.

Υποστηρίζει δε ότι η απόφαση για την μετατροπή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου σε ΜΕΘ-COVID ήταν του τότε Διοικητή (δηλαδή δική μου)   ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ όλοι όσοι Νοσηλευτήκαν κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα αναφέρει επι λέξη : «Την περίοδο του COVID 19 ελήφθη μία ιατρικά λανθασμένη απόφαση από την τότε διοίκηση να μετατραπεί η μονάδα σε ΜΕΘ COVID19 χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τον απαιτούμενο προγραμματισμό. Αυτό οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους όλοι όσοι νοσηλεύτηκαν ».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, και προς υπεράσπιση της προσωπικής μου αξιοπρέπειας ηθικής και τιμιότητας, παραθέτω τα έγγραφα που δεν επιδέχονται οιασδήποτε αμφισβήτησης,  αλλά αντιθέτως  αποδεικνύουν την απόπειρα της  προσωπικής μου σπίλωσης. Οι δημόσιες δηλώσεις του  Μ. ΣΑΛΜΑ, παραπλανούν την  κοινή γνώμη προκειμένω να αποκομίσει ο ίδιος  πολιτικά οφέλη.

Από τα έγγραφα αποδεικνύεται πλήρως και σαφώς ότι:

  • Ο ορισμός του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείου COVID-19 (με την δημιουργία κλινικής –covid KAI ΜΕΘ-COVID) ουδέποτε έγινε με απόφαση δική μου αλλά αντιθέτως με απόφαση του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ. (ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΕ Αρ. Πρωτ. 37170/12-8-2020) με την επισήμανση του εξαιρετικά επείγοντος (έως 24/8/2020) εντός μόλις 12 ημέρων!!!!!.
  • Η απόφαση για την μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΕΘ-COVID ουδέποτε έγινε με πρόταση και απόφαση δική μου ,αλλά αντιθέτως ήταν απόφαση της Διοίκησης 6ης ΥΠΕ .(ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΕ Αρ. πρωτ. 37696/14-08-2020)
  • Με το υπ’ αριθ. Πρωτ. 13063/20-8-2020 έγγραφο μου διαβίβασα προς την 6η ΥΠΕ τις έγγραφες αντιρρήσεις του  συνόλου των ΙΑΤΡΩΝ της ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ(έγγραφο αρ.πρωτ. 12893/17-8-2020)  όσο και του Διευθυντή της ΜΕΘ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΙΑΦΗ (έγγραφο αρ. πρωτ. 13004/19-8-2020) για τον ορισμό του Νοσοκομείου ως Νοσοκομείο COVID  με την δημιουργία της κλινικής COVID όσο και της ΜΕΘ-COVID λόγω ανεπάρκειας και υποστελέχωσης.

Μάλιστα επισήμανα προς την 6η ΥΠΕ  να ληφθούν υπόψη τα αναφερόμενα από τους Ιατρούς για την ασφαλή λειτουργία .

 

ΠΛΗΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΜΕ ΠΟΤΕ .

 

Επιπροσθέτως ο Μ. ΣΑΛΜΑΣ γνωρίζει πολύ καλά -ως διατελέσας Αναπληρωτής  Υπουργός Υγείας- ότι ο  Διοικητής του Νοσοκομείου δεν μπορεί να αποφασίζει για την αναστολή ή κλείσιμο τμημάτων και κλινικών του Νοσοκομείου μιας  και δεν είναι στην αρμοδιότητα του. Αυτό αποφασίζεται μόνο από τις ΥΠΕ και το Υπουργείο.

Μετά την αποκάλυψη της αλήθειας  ο  Μ. ΣΑΛΜΑΣ οφείλει να ζητήσει μια δημόσια συγνώμη, διαφορετικά επιφυλάσσομαι κατά παντός νόμιμου δικαιώματος μου.

Με τους  ισχυρισμούς  του δε , ότι «η μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΕΘ-COVID έγινε χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τον απαιτούμενο προγραμματισμό που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους όσοι νοσηλευτήκαν»   και την αποκάλυψη της αλήθειας των εγγράφων ότι αυτό έγινε με αποφάσεις του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ,  , ενοχοποιεί  εμμέσως πλην σαφώς την κυβερνητική πολιτική ως  αιτία των θανάτων στην ΜΕΘ-COVID.

Κάτι που  φυσικά ισχυρίζεται σύσσωμη η αντιπολίτευση προεξέχοντος του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων με την δημόσια παραδοχή της μελέτης ΤΣΙΟΡΔΑ-ΛΥΤΡΑ.

Και φυσικά έρχεται ευθέως σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης του περί της σωστής και ορθής διαχείρισης της πανδημίας.

Επίσης ο M. ΣΑΛΜΑΣ με την συμπερασματική του διαπίστωση  διαψεύδει και αμφισβητεί τον  κ. ΠΛΕΥΡΗ και  το πόρισμα της επιτροπής του ΕΟΔΥ που διερεύνησε τους θανάτους στην ΜΕΘ-COVID  και προσδιόρισε ως αιτία τους  τις  ενδονοσοκομειακές  λοιμώξεις. (Δημόσιες Δηλώσεις κ. ΠΛΕΥΡΗ σε τηλεοπτικούς σταθμούς ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ). Αιτία που δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες ούτε Διοικητικές ούτε Ποινικές, σε κανέναν.

 

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι ουδέποτε ο Μ. ΣΑΛΜΑΣ απάντησε δημοσίως σε όσα ανέφερα για αυτόν  στο  Δελτίο τύπου που δημοσίευσα την 4/6/2021  ως Διοικητής αμέσως μετά την επίσκεψη του  και τις δηλώσεις του για τους θανάτους στην  ΜΕΘ-COVID.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες κρίνουν τις πολιτικές και τους πολιτικούς με βάση τα λεγόμενά τους και τις πράξεις τους.

Προσωπικά με θλίβει και ως πρώην Διοικητή του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ και ως πολίτη του Νομού μας, η σημερινή εξέλιξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου, που μέσα από πολιτικές αντιπαραθέσεις και ίντριγκες απαξιώνεται για μια ακόμη φορά ο ρόλος του και η προσφορά του στην Τοπική και όχι μόνο κοινωνία, καθώς και η συνολική προσπάθεια όλων των εργαζομένων σε αυτό.”