Σε μια λιτή και συγκινησιακά φορτισμένη τελετή έγιναν χθες στο Μεσολόγγι τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Λυκούδη που φιλοτέχνησε η Ελισάβετ Βάλβη, με δαπάνη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Του “ιατρού – ερευνητή” και δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια που είχε ανακαλύψει το αίτιο για το  έλκος του πυλωρού.

 

Ο Ιωάννης Λυκούδης πέραν του “ανάργυρου” ιατρού,  όπως τον χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός είχε προβεί σε μια σπουδαία ανακάλυψη για το έλκος του δωδεκαδαχτύλου. Μια ανακάλυψη όμως που δεν έτυχε τότε αναγνώρισης από την ιατρική κοινότητα, κάτι που έγινε δεκαετίες αργότερα με Αυστραλούς ερευνητές να βραβεύονται με Νόμπελ Ιατρικής για κάτι που ο Ιωάννης Λυκούδης είχε ανακαλύψει από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60.

Όπως εύστοχα παρατήρησε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Στάθης Τσούκαλος μιλώντας στη χθεσινή τελετή “4.500.000 άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα είχαν σωθεί εάν η ιατρική κοινότητα αναγνώριζε τότε τη μελέτη του Ιωάννη Λυκούδη“.

Τότε, μάλιστα, ο Ιωάννης Λυκούδης είχε τιμωρηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την φαρμακευτική αγωγή που χορηγούσε σε ασθενείς, η οποία, όμως, αργότερα υιοθετήθηκε πλήρως για την αντιμετώπιση της νόσου!

Για το λόγο αυτό εξήγησε ο κ. Τσούκαλος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προέβη σε αναίρεση της τότε πράξης και το πρόστιμο που είχε πληρώσει ο αείμνηστος Ιωάννης Λυκούδης διατέθηκε σήμερα για την φιλοτέχνηση της προτομής του.

Νωρίτερα,  ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ο οποίος εστίασε στην πρωτοπορία, το ήθος και το κύρος του Ιωάννη Λυκούδη.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι η ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης που θα μπορούσαμε να επιδείξουμε. Εκ μέρους όλων των Μεσολογγιτών θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εμπνεύσθηκαν, εργάσθηκαν και υποστήριξαν με κάθε μέσο την κίνηση αυτή.

Το Μεσολόγγι σήμερα με την εκδήλωση αυτή τιμά τον Ιωάννη Λυκούδη. Και τον τιμά όχι μόνο για την ανακάλυψή του, αλλά και για την στάση ζωής του. Και όλοι εμείς είμαστε εδώ σήμερα για αυτό το σκοπό.

Ως ένδειξη γνήσιου σεβασμού και αναφοράς στο αγωνιστικό του φρόνημα, στην σπουδαία επιστημονική του κατάρτιση, στο 8ετές έργο του στον Δήμο, άλλα και στον καθαρό του χαρακτήρα που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων των Μεσολογγιτών.

Για το Μεσολόγγι, για την Ιερή μας Πόλη, που γνωρίζει να τιμά και να συντηρεί τη μνήμη των ανθρώπων, που το δόξασαν και το έκαναν περήφανο, ο Ιωάννης Λυκούδης ανήκει στις φωτεινές φιγούρες του. Τον τιμά για πάντα με αυτή την προτομή. Ενθύμημα και παράδειγμα για τις νεότερες γενιές» κατέληξε ο Κώστας Λύρος.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μεσολογγίου, Άρης Τριβλής ανέφερε ότι η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα σημαντικό Έλληνα γιατρό του 20ου αιώνα και άξιο τέκνο του Μεσολογγίου.

Ενώ για την ζωή και το έργο του Ιωάννη Λυκούδη, όπως αναφέραμε,  μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Ευστάθιος Τσούκαλος στην τοποθέτηση του αρχικά ευχαρίστησε το δήμο και όσους συνέδραμαν στην διοργάνωση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης γιατί όπως εξήγησε Η ανακάλυψη του Λυκούδη αποτελεί μια απ τις επαναστάσεις της Ιατρικής τον 20 αιώνα.

«Ο μακαριστός Ιωάννης Λυκούδης ήταν ένας ανάργυρος ιατρός» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «ο Ιωάννης Λυκούδης υπήρξε επιφανής Μεσολογγίτης Δήμαρχος, Επιστήμονας και Ιατρός και μάλιστα υπήρξε ανάργυρος Ιατρός, διότι ανήκε σε εκείνη την κατηγορία των χριστιανών, που κατείχαν μία ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική θέση, την οποία την υπηρέτησαν με τέτοιο τρόπο που εξυπηρέτησαν το κοινώς λεγόμενο συμφέρον, κινούμενοι από συναισθήματα φιλόχριστα και φιλάνθρωπα».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι: «Ο μακαριστός, λοιπόν, Ιωάννης Λυκούδης υπήρξε ένας ανάργυρος ιατρός με όλη τη σημασία του εκκλησιαστικού αυτού όρου. Ανάργυρος είναι εκείνος ο οποίος ξεπερνάει τα στενά όρια του ατομικισμού και αναδεικνύεται σε έναν άνθρωπο που υπηρετεί ιδανικά, μετατρέπει την ιατρική από επάγγελμα σε λειτούργημά, θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία των ασθενών συνανθρώπων του και δεν τους αντιμετωπίζει πελατειακά, άλλα αγαπητικά και θυσιαστικά».

Ο Νίκος Λυκούδης εκ μέρους της οικογένειας του τιμώμενου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους οργανωτές της τιμητικής εκδήλωσης για τον πατέρα του.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Στάθης Τσούκαλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας κ. Άρης Τριβλής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Γεώργιος Αγραφιώτης, η σύζυγος και τα παιδιά του μακαριστού και πλήθος κόσμου.