κ. Μαλαβέτα,

    Τα όσα αναφέρατε στο έγκριτο σας ενημερωτικό σάιτ Mesolonghinews στις 10/9/2023 με την συμπλήρωση  είκοσι χρόνων από το θάνατο του αειμνήστου Δημάρχου μας, Τάκη Παλκογιάννη, αποτελούν το ιδανικότερο μνημόσυνο.

  Αναφερθήκατε διεξοδικά στα έργα της τετραετίας, με απόλυτη εγκυρότητα και καταλήξατε αναφέροντας, ότι ήταν η αποδοτικότερη  Δημαρχιακή περίοδος, μεταπολιτευτικά. Οι κρίσεις και μάλιστα οι συγκρίσεις, ενός έγκριτου δημοσιογράφου, πάντα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως και αυτές των συμπολιτών μας, ενώ η δική μου, ως άμεσου συνεργάτη, περιττεύει.

    Δεν αναφέρεστε όμως, στο σημείωμα σας, στην προσφορά του αειμνήστου Δημάρχου μας και στον θεσμικό τομέα, που άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα, ιστορικό θα έλεγα. Οι παρεμβάσεις του ήταν:

    Μετά από πρότασή του και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθετήθηκε ως έμβλημα της πόλης, η παράσταση της Απτέρου Νίκης, που απεικονίζεται στην σημαία και τα έγγραφα του Δήμου μας.

    Πάλι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συντάχθηκε κανονισμός λειτουργίας, Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα. Εμείς είχαμε παραλάβει κανονισμό λειτουργίας του 1971!

    Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστάθηκε και εφαρμόζεται, έκτοτε, η διαβάθμιση, επιπέδων απόδοσης τιμών, στα τιμώμενα πρόσωπα.

     Ακόμη, στα έργα δεν αναφέρθηκε η έκδοση ΦΕΚ των συναρμόδιων Υπουργείων και του Πολεμικού Ναυτικού, για την αποτύπωση αιγιαλού και παραλίας, απαραίτητη προϋπόθεση για την ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ Μαρίνας. Μάλιστα τότε έγινε και η πρώτη γενναία χρηματοδότηση για το έργο, διαμόρφωσης χώρου, από τον Νομάρχη, Γιάννη Βαϊνά.

      Όμως θα σταθώ και στο ήθος του ανδρός, αναφερόμενος σε κάποιες ‘’λεπτομέρειες’’ του βίου του.

     Παραβιάζοντας το απόρρητο, γνωστοποιώ ότι ο Τάκης Παλκογιάννης, όταν αναμείχθηκε με τα κοινά, είχε καταθέσεις εκατομμυρίων δραχμών και όταν απεχώρησε, ελάχιστα, ενώ παράλληλα εκποίησε και το τελευταίο κομμάτι γης της μητέρας του, στην Κατοχή.

     Με καθυστέρηση ενός χρόνου, αποδέχθηκε την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής και παρέλαβε κινητό τηλέφωνο και στην συνέχεια κατέβαλε, εξ ιδίων τα έξοδα λειτουργίας του.

     Τον πιέζαμε να αγοράσει ο Δήμος, αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του. Μάταια. Συνέχιζε να μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους, εντός και εκτός Δήμου, με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο.

     Δεν γνώριζε, ούτε ερευνούσε ποιο είναι το ύψος της αποζημίωσής του, αφού ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της τετραετίας, τον κάλεσαν από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, να του καταβάλουν χρηματικά ποσά που δικαιούταν και δεν εισέπραττε.

    Υστερόγραφα, αναφέρω κ. Μαλαβέτα ότι το σημείωμά σας, βοήθησε να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι, την προσωπικότητα και την προσφορά του Τάκη Παλκογιάννη στον Δήμο μας.

Γ.Κ. Λύτρας
Συνταξιούχος ALPHA BANK
πρ. Πρόεδρος
Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου