Από τον ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την πλημμύρα της 3ης Δεκεμβρίου στην πόλη του Μεσολογγίου:

 

“Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια η πόλη του Μεσολογγίου αλλά  και η ευρύτερη περιοχή γνώρισε έντονα προβλήματα από βροχοπτώσεις.  Όμως η εικόνα των τελευταίων ημερών ήταν  πρωτόγνωρη. Μία ολόκληρη πόλη μετατράπηκε σε λίμνη. Σπίτια και καταστήματα εντός του αστικού ιστού πλημμύρισαν, ενώ ολόκληρες περιοχές κατέστησαν αδιάβατες για τους πολίτες. Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν αντίστοιχα προβλήματα σε οικήματα και γεωργικές εκτάσεις.

Σίγουρα οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες και διαρκείς.  Αναμφίβολα τα καιρικά φαινόμενα εσχάτως είναι ιδιαίτερα έντονα. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία. Το Μεσολόγγι στερείται βασικών υποδομών, του αναγκαίου εξοπλισμού και ουσιαστικών  αντιπλημμυρικών έργων.

Ο ευθύνες  υπάρχουν και είναι απαράγραπτες. Αυτή τη στιγμή όμως είναι η ώρα των αποφάσεων και της λήψης μέτρων. Απαιτούνται άμεσα μέτρα σε τρεις κατευθύνσεις:

 

  1. Mέτρα ανακούφισης των πολιτών και αποκατάστασης των ζημιών. Γενναία οικονομική ενίσχυση των συμπολιτών μας που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους. Έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου ώστε να προβεί άμεσα σε έργα αποκατάστασης των ζημιών.

 

  1. Ταχύτατη σύνταξη και υποβολή εμπεριστατωμένων προτάσεων από πλευράς Δήμου προς Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  και Κυβέρνηση για έγκριση και χρηματοδότηση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών  έργων που θα θωρακίσουν  την περιοχή  απέναντι σε ανάλογα μελλοντικά φαινόμενα.
  2. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το μέλλον. Με στενή συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και αρμόδιων Υπουργείων για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής. Γιατί όπως αποδεικνύει η κλιματική κρίση,  η όποια ανάπτυξη που δεν  σέβεται το περιβάλλον, που δεν περιλαμβάνει σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό, που δεν  εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα των δικτύων και των υποδομών, είναι ανάπτυξη που στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Ήρθε η ώρα για ένα νέο μοντέλο δίκαιης, ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια ισχυρή πολιτική βούληση  και διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων. Κι εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα  σε εξαιρετικά  δύσκολη οικονομική συγκυρία,  στήριξε έμπρακτα την Αυτοδιοίκηση με  γενναιόδωρη  χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.  Αντιθέτως η σημερινή κυβέρνηση καταργώντας το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ξαναγύρισε την Αυτοδιοίκηση στην εποχή της επαιτείας. Αλλά και γενικότερα, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων: Aνάλγητη, ακραία ταξική και εμμονικά  ιδεοληπτική. Μια  κυβέρνηση που, όπως αποδεικνύεται  καθημερινά, έχει άλλες προτεραιότητες:

 

  • Προτεραιότητά της αποτελεί η εξυπηρέτηση φίλων και ισχυρών και όχι η δίκαιη ανάπτυξη.
  • Προτεραιότητά της αποτελεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και όχι η ενίσχυση των κρίσιμων δημόσιων υποδομών.
  • Προτεραιότητά της αποτελεί η διάθεση εκατομμυρίων ευρώ για «λίστες Πέτσα» και για απευθείας αναθέσεις σε φίλους και ισχυρούς και όχι η ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού.

 

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε εδώ. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με την κοινωνία του Μεσολογγίου ώστε να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία του τόπου. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το Μεσολόγγι ως πόλη β΄ κατηγορίας. Το Μεσολόγγι απαιτεί τον ενδεικνυόμενο σεβασμό από πλευράς πολιτείας απέναντι στην ιστορία του και την προσφορά του στη χώρα.

Καλούμε τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  και να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθεί τάχιστα η  επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.”


 

Επίσης χθες εκδόθηκε και η ακόλουθη ανακοίνωση που την συνυπογράφουν οι: βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης, η πρώην βουλευτής, Μαρία Τριανταφύλλου, ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσολογγίου, Παντελής Σκαρμούτσος, Παναγιώτης Νούλας και Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, Σάκης Παπαδημήτροπουλος.

 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: ΕΡΓΑ και ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΉΣ ΘΩΡΆΚΙΣΗΣ ΤΩΡΑ!

Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος ΣΥΝΥΠΕΎΘΥΝΟΙ

 

Είναι αδιανόητο εν έτει 2021 και ένω διατέθηκαν και διατίθενται πακτωλοι εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις πολιτικής προστασίας στη χώρα, η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου να παραμένει απροστάτευτη και στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων.

Είναι αδιανόητο σε κάθε νεροποντή, τόσο στον αστικό ιστό της πόλης όσο και στον αγροτικό χώρο στις Οινιάδες και στην περιοχή του Ευήνου, να καταστρέφονται περιουσίες και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος, πρέπει να σταματήσουν το γαϊτανάκι της μετάθεσης των ευθυνών. Όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι και έπρεπε να έχουν βρεθεί ουσιαστικές λύσεις ΧΘΕΣ.

Τους καλούμε έστω και τούτη την ύστατη ώρα, δυστυχώς κατόπιν μιας ακόμη μεγάλης καταστροφής, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Επειδή δε ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν πρέπει να βιώσουμε μια ακόμη μεγάλη καταστροφή,

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ τους καλούμε να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες συντονισμού καθώς και άμεσης εξασφάλισης των έργων ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΉΣ ΘΩΡΆΚΙΣΗΣ του Δήμου Μεσολογγίου ΤΩΡΑ

Όσο μας αφορά, μπορούμε και θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, όταν και αν μας ζητηθούν.

 

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 

ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΘΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 

ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΆΝΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

ΝΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ