Ο  βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης, συμμετείχε σε ένα Φεστιβάλ Πολιτικής και Ιδεών που οργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Friends of Europe στις Βρυξέλλες στις 13-14/10.

 

Σε αυτό το συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ αλλων εξέχουσες προσωπικότητες όπως  ο κος  Johannes Hahn, Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, ο κος Etienne Davignon, Πρόεδρος των Φίλων της Ευρώπης, Βέλγος Υπουργός Επικρατείας και πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Celine Gauer, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο κος Jamie Shea:, Ανώτερος συνεργάτης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στους Φίλους της Ευρώπης και πρώην Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο κος Mathew Burrows, Διευθυντής της Πρωτοβουλίας Προοπτικής, Στρατηγικής και Κινδύνων στο Ατλαντικό Συμβούλιο και πολλοί βουλευτές από όλη την Ευρώπη.

 

Μια συνάντηση που είχε στόχο την αναγέννηση της Ευρώπης μετά το τέλος της περιπέτειας της πανδημίας. Μια συνάντηση φίλων με στόχο την εύρεση και συζήτηση νέων ιδεών, πολιτικών, που θα έχουν στο κέντρο τους τον Ευρωπαίο πολίτη. Μπορεί μια νέα Ευρώπη να είναι έτοιμη για το 2030; Μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά προβλήματα όπως το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή, θέματα τεχνολογίας και οικονομίας;

 

Μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν η δύσκολη επιστροφή στην κανονικότητα, που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά ενέργειας, αλλά και τα βήματα που παίρνει η Ευρώπη συνολικά αλλά και το κάθε κράτος ξεχωριστά για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Η κλιματική αλλαγή αλλά και η δέσμευση της Ευρωπαικής Ένωσης να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 καθώς και οι πολιτικές που ετοιμάζονται ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος σταδιακά. Συζήτηση έγινε για την ανάγκη να παραμείνει η ένωση στήριγμα για τις οικονομίες των κρατών- μελών όπως είναι μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχίσουν οι δημόσιες δαπάνες σε συγκεκριμένους τομείς που τελικά αποφέρουν ωφέλη στην οικονομία συνολικά όπως η παιδεία, η υγεία και η καινοτομία. Ζητούμενο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο προορατικό και δυναμικό. Μια Ευρώπη που δεν νομοθετεί αναδρομικά αλλά προορατικά. Μια νέα Ευρώπη.