Το Σάββατο τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Αντικατοπτρισμοί» στο Μεσολόγγι

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Λάμπρου Κατσαντώνη και της Ίνας Καραγεώργου με τίτλο «Αντικατοπτρισμοί»  που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 και ώρα 20:00 στο Κτίριο Χρυσόγελου, Ιεράς Πόλις Μεσολογγίου.

Ο Λάμπρος Κατσαντώνης με καταγωγή από το Αγρίνιο, ασχολείται  από το 1997 επαγγελματικά  με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους (Κέδρος, Ελληνικά Γράμματα, Μεταίχμιο, Καμπανάς, Ντουντούμης, κ.α. ) και με συγγραφείς όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Τζέμη Τασάκου, η Τότα Βελισσάρη Φρούσου, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στο Μεσολόγγι, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη.

Η Ίνα Καραγεώργου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο και ασχολείται με τα εικαστικά από το 2016. Έχει παρουσιάσει εικαστικές της δημιουργίες στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλονίκη και στο Μεσολόγγι, ενώ έχει συνεργαστεί αφιλοκερδώς με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, δημιουργώντας τα κοστούμια, αλλά και σχεδιάζοντας το σκηνικό περιβάλλον παραστάσεων.

Οι δύο εικαστικοί καλλιτέχνες συναντιούνται στο Κτίριο Χρυσόγελου για μια μοναδική έκθεση συνομιλίας, όπου ο Λάμπρος Κατσαντώνης αποτυπώνει μια ονειρική διάσταση του πραγματικού. Μνήμες, εντυπώσεις, συγκινήσεις και επιθυμίες αναδύονται μέσα από τις μορφές ενός άχρονου κόσμου, όπου η ευεργετική δύναμη του φωτός είναι η μόνη βεβαιότητα. Σε αντιστάθμισμα οι δημιουργίες της Ίνας Καραγεώργου αντικατοπτρίζουν το φως και τη δυναμικότητα σε τρισδιάστατα δημιουργήματα εξαιρετικής πλαστικότητας, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «ψηφιδωτού» φαντασίας, χρωμάτων και έμπνευσης δημιουργημένου από δυο καλλιτέχνες με μοναδικό εικαστικό πνεύμα.

Την επιμέλεια του ενημερωτικού φύλλου (αφίσας) και της πρόσκλησης των «Αντικατοπτρισμών» ανέλαβε ο Εικαστικός και Έφορος Τέχνης του Κτιρίου Χρυσόγελου, Γιάννης Ρόμπολας.

Ο Τομέας Πολιτισμού, δίνοντας βήμα σε νέους δημιουργούς , καλλιεργεί την αισθητική των πολιτών και συμβάλλει στην επικοινωνία των δημιουργών με το κοινό που αγαπά την εικαστική τέχνη και επιθυμεί να απολαύσει νέες εικαστικές δημιουργίες και προτάσεις, διευρύνοντας την πνευματική και αισθητική του αντίληψη.

 

Παρουσιάζεται το μυθιστόρημα του Βασίλη Λαδά «Ποδηλάτες» την Κυριακή, στο Μεσολόγγι

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης σας προσκαλούν σε συνεργασία με τις «Εκδόσεις ΚΨΜ» στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βασίλη Λαδά με τίτλο: «Ποδηλάτες», την Κυριακή στις 28 Μαΐου 2023 και ώρα 11:30 π.μ. στο Κτίριο Χρυσόγελου, στο Μεσολόγγι.

Ο Βασίλης Λαδάς γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα, σπούδασε στη Νομική Σχολή  Θεσσαλονίκης, και άσκησε μαχόμενη δικηγορία στην Πάτρα επί 40 έτη. Γράφει πεζά και ποίηση και δημοσιεύει άρθρα και δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά για την τέχνη και την πολιτική. Έχει δημοσιεύσει 9 ποιητικές συλλογές και 9 πεζά. Το μυθιστόρημά του «Παιχνίδια Κρίκετ» το 2013 τιμήθηκε με Κρατικό βραβείο. Ποιήματά του έχουν ανθολογηθεί, μεταφρασθεί και συμπεριληφθεί σε σχολικό εγχειρίδιο Δημοσίας εκπαίδευσης της 3ης τάξης του Λυκείου. Η συλλογή του «Παραβολή» (2001) ήταν στη λίστα προς βράβευση του περιοδικού «Διαβάζω». Το διήγημα «Ρίον Αντίρριον», διασκευάστηκε και ανέβηκε στο θέατρο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, το 2005. Από το Ιόνιο θέατρο, το 2006, ανέβηκε το έργο του «Ανήθικη  ποίηση» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το μυθιστόρημα του «Ποδηλάτες»,  αφορά  ένα θανατηφόρο ατύχημα μιας νεαρής ποδηλάτισσας και τις δίκες που ακολούθησαν μέχρι την καταδίκη του υπαιτίου. Το μυθιστόρημα υπεισέρχεται στην ιστορία των δύο οικογενειών, θύτη και θύματος και στις μεταξύ τους συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της δικαστικής περιπέτειας, με τραγική κατάληξη. Η ιστορία εξελίσσεται στην διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, με τα μέλη της ομάδας των ποδηλατών – «ποδηλάτες» – να αποτελούν το «χορό της τραγωδίας».

Το πρόγραμμα και τη συζήτηση της εν λόγω εκδήλωσης θα συντονίσει ο Αριστογιάννης Γαρμπής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και θα μιλήσουν ο  Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής και διευθυντής του περιοδικού «Μανδραγόρας», ο Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου, Διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας, Ομότιμος Καθηγητής του πρώην Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδος και ο Βασίλης Χουλιαράς, συγγραφέας.

Τη δε επιμέλεια του ενημερωτικού φύλλου (αφίσας) και της πρόσκλησης ανέλαβε ο Εικαστικός και Έφορος Τέχνης του Κτιρίου Χρυσόγελου, Γιάννης Ρόμπολας.

Ο Τομέας Πολιτισμού, με γνώμονα την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την επαφή των δημιουργών της συγγραφικής τέχνης με το κοινό, στηρίζει και υλοποιεί συναντήσεις βιβλιοπαρουσιάσεων με σκοπό την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των πολιτών και την επαφή με τη σύγχρονη, ελληνική, λογοτεχνική γραφή.