ο ΜΠΑΪΡΟΝ και η ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Βυρώνειο Κτήριο, Πλώσταινα, Μεσολόγγι

Ο Τζωρτζ Γκόρντον, 6ος βαρόνος Μπάιρον σε νεαρή ηλικία. Ελαιογραφία, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Όμως έζησα. Και δεν έζησα μάταια. Ίσως χαθεί η δύναμη απ’ το μυαλό μου, η φωτιά από το αίμα μου, και πανίσχυρος πόνος μπορεί να καταβάλει τη φύση μου.

Κάτι όμως μέσα μου θα νικήσει το μαρτύριο και τον χρόνο, και θα αναπνέει ακόμα και μετά τον θάνατο μου.

― Λόρδος Μπάιρον, «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ»

 

Το Αββαείο του Νιούστεντ, προγονικό κτήμα των Μπάιρον. Χαλκογραφία του Έντουαρντ Φίντεν (1833). Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Την Παρασκευή 19.4.2024 στις 11:30 π.μ., στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή στο Μεσολόγγι, εγκαινιάζεται η  μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου φιλέλληνα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που αποτελεί σημαντικό εικαστικό γεγονός αναμένεται να παραστεί και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος- Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου του Δήμου Μεσολογγίου για το έτος 2024.

Ο λόρδος Μπάιρον με την περικεφαλαία του. Λιθογραφία του Adam Friedel. Φέρει την αναφορά ότι η σύνθεση βασίζεται σε σχέδιο εκ του φυσικού, του κόμη Δημητρίου Δελλαδέτσιμα (Κεφαλονιά, 1823). Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Δωρεά Βασιλείου Βλαχόπουλου

 

Αφιερωμένη εξολοκλήρου στην προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα και στη σχέση του με την Ελλάδα, η ανάπτυξη της έκθεσης χωρίζεται σε τέσσερεις ενότητες.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Χάνκαλ του Νοτιγχαμσάιρ, τόπο ταφής του Μπάιρον. Φωτογραφία, Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ένα χρονολόγιο με τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Βύρωνα υποδέχεται τον επισκέπτη κατά την είσοδό του στο Μουσείο. Η πρώτη ενότητα εστιάζει στα νεανικά χρόνια του ποιητή, στη ζωή του στην Αγγλία και στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, σε πρόσωπα που συνάντησε και τόπους που επισκέφθηκε.

«Η Ήττα» ή «Ο Γκιαούρ επικρατεί του Χασάν», σκηνή από το ποίημα του Μπάιρον «Ο Γκιαούρ». Λιθογραφία του ζωγραφικού έργου του Horace Vernet (1789-1863), Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στη μετέπειτα σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα, τις σχέσεις του με την Ελληνική Επιτροπή του Λονδίνου, την έλευση και παραμονή του στην επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του.  Επιπλέον, στην ενότητα αυτή γίνονται εκτενείς αναφορές στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού φιλελληνικού κινήματος και σε κομβικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου.

Αναγγελία θανάτου του λόρδου Μπάιρον, 7/19 Απριλίου 1824. Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ-ΕΙΜ

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην επιρροή της ποίησής του στο ευρύτερο κίνημα του Ρομαντισμού και στους φανταστικούς ήρωες που δημιούργησε και με τους οποίους ταυτίστηκε. Παρουσιάζονται τα έργα του που έχουν αναφορές στη σύγχρονή του Ελλάδα και επέδρασαν στην ενίσχυση του φιλελληνικού αισθήματος στην Ευρώπη, αλλά και ο εξοπλισμός που ο ίδιος έφερε μαζί του στην Ελλάδα με την πρόθεση να πολεμήσει και να δοξαστεί στο πεδίο της μάχης.

Κρεβάτι εκστρατείας από λεπτό υφασμάτινο στρώμα σε σιδερένια πτυσσόμενη βάση, το οποίο χρησιμοποιούσε στα ταξίδια του ο λόρδος Μπάιρον. Το έφερε μαζί του στο Μεσολόγγι, αλλά είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο το χρησιμοποίησε. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Τέλος, η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή και στην επιρροή που άσκησε στην Τέχνη, καθώς και σε ποικίλες μορφές διακοσμητικών τεχνών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Μεσολόγγι κατά την εκατονταετηρίδα από τον θάνατό του.

Περικεφαλαία του λόρδου Μπάιρον. Φέρει το οικόσημο της οικογενείας, με τα δύο άλογα και τη φράση “Crede Byron”. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Στην έκθεση παρουσιάζονται ποικίλα κειμήλια από  τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπως ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, όπλα, αντικείμενα φιλελληνικής παραγωγής, έγγραφα, φωτογραφίες κ.ά, Υλικό παραχώρησαν επίσης τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, η Συλλογή του John Murray, η Βιβλιοθήκη Τοπικής Ιστορίας του Νότιγχαμ, καθώς και ιδιώτες.

 

Τη μουσειολογική μελέτη και επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι Επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου. 

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική Υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και με τη στήριξη του Δήμου Ιεράς  Πόλεως Μεσολογγίου.

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στις 11:30 π.μ.

 

Επικοινωνία:

Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

(τηλ.) 2631026118, (κιν.) 6977804076

byronlib@gmail.com

www.messolonghibyronsociety.gr

 

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο:

Νατάσα Καστρίτη nkastriti@nhmuseum.gr

Ρεγγίνα Κατσιμάρδου rkatsimardou@nhmuseum.gr

 

Για την έκθεση:

https://www.nhmuseum.gr/ektheseis/periodikes/item/17579-o-bairon-kai-i-ellada-byron-and-greece