Την τελευταία του, προς το παρόν, ενημέρωση μέσω της τηλεόρασης ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, έκανε, χθες βράδυ, ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να ευχόμαστε να μην επαναληφθούν οι ενημερώσεις γιατί αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά έως σήμερα. «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στη χώρα μας μολύνθηκε από τον κορονοϊό», τόνισε, προσθέτοντας ότι “χθες το βράδυ από την ενημέρωση που είχα, ο αριθμός R0 που δείχνει την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι μόλις 0,33%, πολύ κάτω από το 1%. Με αυτά τα δεδομένα έως τις 31 Μαΐου θα εκδίδουμε γραπτή ανακοίνωση και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε με έκτακτη ενημέρωση».

Όπως είπε ο καθηγητής επιθυμεί και ο ίδιος σταδιακά να επανέλθει στους ασθενείς και στους φοιτητές του, κάνοντας μια αναδρομή από την αρχή των μέτρων έως σήμερα. «Αντέξαμε όλοι μαζί. Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν αυτή του lock down» είπε ο κος Τσιόδρας και συνέχισε: «Παρέμεινα περισσότερο μαθητής παρά καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε ένα τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγές του μη επιστημονικού λόγου».

Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, όπως είπε, «η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια, προσπάθησα με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων να αναλύσω τα δεδομένα». Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, τόνισε και εξήγησε: «Την αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κάνεις δεν γνωρίζω. Αναπάντεχα βρέθηκα τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και αισθάνθηκα πραγματικά σαν να ήμουν κοντά σας. Στην πατρίδα μας παρά τις απώλειες ο ιός δεν είχε τον τελευταίο λόγο. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά».

 

Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική

“Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα μας και η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνεται παρακολουθώντας τον και τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, να επικοινωνούμε με τους ειδικούς στο παραμικρό σύμπτωμα, να ενημερώνουμε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μας, να απομονωνόμαστε”, πρόσθεσε ο Σ.Τσιόδρας λέγοντας: «Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική».

Όπως είπε στην αρχή αυτός και η επιτροπή δέχθηκαν αυστηρή κριτική για κάποιες από τις εισηγήσεις τους, αλλά ως χώρα περάσαμε με επιτυχία την πρώτη φάση του κορονοϊού.

 

«Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καταλυτική σε αυτή την προσπάθεια. Όπως δείχνουν οι αριθμοί τα μέτρα συνέβαλαν ώστε να μειωθεί κατά 80% η διασπορά του ιού στη χώρα», επισήμανε ο ίδιος που έκανε αναφορά στα πρώτα αποτελέσματα από δύο μελέτες σε αιμοδότες και εναπομείναντες ορούς από δείγματα που είχαν ληφθεί Μάρτιο και Απρίλιο, τονίζοντας πως στην πρώτη περίπτωση μόλις 0,7% βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και στην δεύτερη θετικά βρέθηκαν το 0,35%.

«Σήμερα στη χώρα μας έχουν καταγράφει 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού 10%, ο αριθμός των θανάτων θα ήταν σε μια μέση τιμή, 13.685».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας στο ζήτημα των εμβολιασμών που απ΄ ότι είπε, έμειναν πίσω λόγω κορονοϊού. Όπως ανέφερε «εκτιμάται πως έχει καταγραφεί σημαντική μείωση 50% των εμβολιασμών σε παιδιά κάτω των 2 ετών διεθνώς και η μείωση αυτή αγγίζει το 70% σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Ένας νέος θάνατος και 10 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Δέκα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε χθες ο Σ.Τσιόδρας από τα οποία 8 σχετίζονται με ήδη γνωστά κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.892 εκ των οποίων το 55.% αφορά άνδρες. Από αυτά, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 18 συμπολίτες μας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 4 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο έχει καταγράφει 1 νέος θάνατος στη χώρα και συνολικά έχουν καταγράφει 173 θάνατοι. Οι 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη.

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία – Ο ιός δεν σηκώνει παιχνίδια

Από το δύσκολο “μένουμε σπίτι” έχουμε περάσει στο εξίσου δύσκολο “μένουμε ασφαλείς”, αφού “ο κορονοϊός βρίσκεται κοντά μας και δεν σηκώνει παιχνίδια”. Βρισκόμαστε στην 4η εβδομάδα της 2ης φάσης που αφορά στην σταδιακή αποκλιμάκωση και άρση των περιορισμών και το μεγάλο στοίχημα που θα μας οδηγήσει οριστικά και αμετάκλητα από εδώ και πέρα στη νέα καθημερινότητά μας είναι η τήρηση των όρων ατομικής υγιεινής και προστασίας. Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σήμερα, είπε, κλείνουμε με αυτήν την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα 72 ημέρες, από τις 16 Μαρτίου, σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης. “Σε αυτούς τους δύο μήνες καθημερινής μας επικοινωνίας, προσπαθήσαμε δίχως ωραιοποιήσεις να δίνουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά στοιχεία και να εξηγούμε τι κάνουμε. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον α ή τον β χειρισμό. Ουδείς έχει το αλάθητο και πάντα είμαστε ανοιχτοί σε κριτική που είναι ένα συστατικό στοιχείο της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Αλλά ήμασταν πάντα ειλικρινείς και ποτέ δεν κρύψαμε την πραγματικότητα. Η ειλικρίνεια είναι το βασικό στοιχείο για να χτιστεί μια σχέση πραγματικής άδολης εμπιστοσύνης“, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως είπε, ένας κύκλος κλείνει αλλά “παραμένουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή, και συνεπείς στην τήρηση των κανόνων και των οδηγιών”. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα θα συνεχιστεί παρακολουθώντας κάθε μέρα τις εξελίξεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπαθείας μας με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαν μέχρι σήμερα. “Εχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα και οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και από την Πολιτική Προστασία αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία. Δεν βρισκόμαστε, πλέον, στην περίοδο του lockdown, ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο. Και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινά ενημέρωση με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά. Πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί, αν εκτός από τις εξελίξεις στον ιατρικό τομέα η Πολιτεία λειτουργήσει συντεταγμένα, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα και όλοι οι πολίτες λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης, όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία σε αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους μας περίοδο”.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, τονίζοντας ότι έχει εξηγηθεί γιατί αυτό είναι καλό για τα παιδιά και τις οικογένειες τους και επανέλαβε τους κανόνες που έχουν έχουν ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας.

Αναφέρθηκε επίσης στους υγειονομικούς κανόνες που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας, υπογραμμίζοντας ότι από την τήρησή τους εξαρτάται να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε ως τώρα. “Ενα είναι σίγουρο, ότι δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία. Ο ιός θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμη και δεν σηκώνει παιχνίδια, όπως έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Εμείς ευτυχώς αποφύγαμε να ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις. Χρειάζεται και στις επόμενες φάσεις να δείξουμε την ίδια σοβαρότητα, την ίδια πειθαρχεία”, κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ