ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Με χαρά θα σας περιμένουμε στην παρουσίαση του βιβλίου “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ“, του Ακαδημαϊκού RODERICK BEATON, την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, στις 7:00 το απόγευμα στην Βιβλιοθήκη της ΒΥΡΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στο ΒΥΡΩΝΕΙΟ κτήριο

Με τον Roderick Beaton θα συνομιλήσει ο Δρ. Απόστολος Βετσόπουλος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας

Με Εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2019 ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, επέδωσε στον Καθηγητή Roderick Beaton το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, «για την εμβληματική συμβολή του στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας».

Τον Μάρτιο του 2023, σε ορκωμοσία που τελέστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, έγινε επίτιμος Έλληνας πολίτης.

Ο Roderick Beaton γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο.

Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, από όπου έλαβε στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα στη νεοελληνική φιλολογία.

Από το 1981 έως τη συνταξιοδότησή του δίδαξε σύγχρονη ελληνική και βυζαντινή ιστορία, γλώσσα και λογοτεχνία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και κατείχε από το 1988 την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Έχει γράψει εκτενώς για θέματα σύγχρονης και μεσαιωνικής ελληνικής λογοτεχνίας.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του:  Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογο¬τεχνία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2015), Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (Νεφέλη 1996), η βιογραφία του Γιώργου Σεφέρη Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (Ωκεανίδα 2003· νέα έκδοση, Εκδόσεις Πατάκη 2023), η μελέτη Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος (Εκδ. Καστανιώτη 2009), O πόλεµος του Μπάιρον (Εκδόσεις Πατάκη 2015), Eλλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (Εκδόσεις Πατάκη 2020), Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία (Εκδόσεις Πατάκη 2022), καθώς και το μυθιστόρημά του Τα παιδιά της Αριάδνης (Εκδ. Καστανιώτη 1999).