Το 2023 είναι εδώ και πολλοί από εμάς έχουμε ήδη πάρει τις αποφάσεις μας για το νέο έτος. Λίγο ή πολύ, όλοι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε κάτι, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και, πολύ περισσότερο, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Τα σχέδια ποτέ δεν κάνουν κακό, όσο δύσκολο κι αν είναι συνήθως να επιβεβαιώσουμε όλες τις αποφάσεις μας όταν το εκάστοτε έτος φτάνει στο τέλος του. Πολλές φορές το κίνητρο δεν είναι ισχυρό, γι’ αυτό μία ώθηση είναι πάντοτε καλοδεχούμενη.

Το διάβασμα βιβλίων είναι ένας τρόπος για να δυναμώσουμε τον νου μας και, παράλληλα, να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να σκεφτεί βαθύτερα, να στοχαστεί και να αποκτήσει μεγαλύτερο κίνητρο. Υπάρχουν συγγραφείς που με την πένα τους καταφέρνουν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, μερικές φορές ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Κι ακόμη περισσότερο, υπάρχουν γυναίκες που έχουν φτάσει το επίπεδο συγγραφής σε δυσθεώρητα ύψη.

Γυναίκες που έχουν λάμψει με τον τρόπο γραφής τους και είτε έχουν αντέξει στον χρόνο με το έργο τους, είτε είναι σχετικά νέες στον κόσμο της λογοτεχνίας. Γυναίκες που στο παρελθόν αγνοήθηκαν για διάφορους λόγους, αλλά τελικά αναδείχθηκαν από την Ιστορία. Το ταλέντο πολλών εξ’ αυτών είναι αστείρευτο, έστω κι αν μερικές δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Μπορεί κανείς να μιλάει για ώρες και να μελετάει για μήνες το έργο της Forugh Farrokhzad, τη γυναίκα από το Ιράν η οποία, μέσα από τη μαγεία της ποίησης, έγινε η πρώτη στη χώρα της που ύμνησε τη γυναικεία φύση. Το ταλέντο της περιλάμβανε επίσης επιτυχίες στη ζωγραφική, αλλά και μεγάλες ικανότητες στο κέντημα.

Το ίδιο μπορεί να πει κανείς για την πολυσχιδή Jennifer Shahade, την γυναίκα με τις δεκάδες ιδιότητες. Μπορεί κανείς να διαβάσει τις εξαιρετικές δημοσιογραφικές αναλύσεις της, να επιβεβαιώσει τον λόγο για τον οποίο στέφθηκε δύο φορές πρωταθλήτρια ΗΠΑ στο σκάκι, να απολαύσει τα βιβλία που έχει γράψει για το άθλημα που υπηρέτησε περισσότερο από κάθε άλλο. Η Shahade αποτελεί επίσης κεντρικό πρόσωπο της κορυφαίας πλατφόρμας, PokerStars, η οποία προσφέρει ευκαιρίες για διασκέδαση και βασικές γνώσεις του πόκερ ονλινε, του δημοφιλέστερου παιχνιδιού με τράπουλα των τελευταίων 200 ετών.

 

 

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες γυναικείες φιγούρες είναι η Maya Angelou, η γυναίκα που έχει χαρακτηριστεί και ως «εθνικός θησαυρός» στην Αμερική. Παρότι είχε αφιερωθεί κυρίως στην λογοτεχνική της τάση, η Μάγια Αγγέλου μας χάρισε μία σειρά εξαιρετικών ποιημάτων, διηγημάτων και δοκιμίων. Έντονα πολιτικοποιημένη, όχι μόνο έπαιρνε θέση πολύ συχνά για τα δικαιώματα των μαύρων της Αμερικής, αλλά αγωνίστηκε με όλη την ψυχή για αυτά.

Η διάσημη αυτοβιογραφία της «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», εξιστορεί τις δυσκολίες της παιδικής της ηλικίας και βρήκε μία θέση ανάμεσα στις πιο μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες, ενώ το «His Day Is Done» γράφτηκε από την ίδια για τον Νέλσον Μαντέλα, προς τιμήν του, λίγο μετά τον θάνατό του. Η Αφροαμερικανή συγγραφέας με το ελληνικό όνομα είναι σίγουρα κάποια που δεν πρέπει να λείψει από τη λίστα σας.

Η Margaret Atwood, είναι ιδιαίτερα διάσημη στην Ελλάδα. Εάν παρ’ όλα αυτά σας έχει διαφύγει μέχρι σήμερα, το «The Handmaid’s Tale», που την έκανε τόσο δημοφιλή, είναι σίγουρα μία ασφαλής αρχή. Η Καναδή συγγραφέας επικεντρώνεται συνήθως στην καθημερινότητα και στις απλές γυναίκες, μιας και έχει υπάρξει μεγάλη υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων, κυκλοφορώντας πάνω από 40 έργα και αποσπώντας αμέτρητα βραβεία. Το «In Oryx and Crake», το οποίο είναι επικεντρωμένο στα χρόνια της πανούκλας, αποτελεί μία εξίσου πολύ καλή επιλογή από την ίδια.

Δε θα γινόταν να λείπει από τη λίστα η σπουδαία Virginia Woolf. Με τα πασίγνωστα μυθιστορήματα «Το δωμάτιο του Γιάκομπ», «Μακρύ ταξίδι», «Η κυρία Νταλαγουέι», «Τα κύματα», η Αγγλίδα συγγραφέας θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις πιο εμβληματικές μορφές όχι μόνο στη χώρα της, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ρομαντικές τάσεις που διακρίνουν τα έργα της συνδυάστηκαν με μία προσωπική ζωή που περιλάμβανε συνεχείς μάχες για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ το 1841, μετά από αρκετές ξαφνικές οικογενειακές απώλειες που στοίχισαν ανεπανόρθωτα στην ψυχολογία της, άφησε πίσω τον σύζυγό της και της μία σειρά έργων που θα εκτιμήσετε εφόσον προσθέσετε στη λίστα σας.