Οι αλυκές του Μεσολογγίου, της μεγαλύτερης αλατοπαραγωγικής περιοχής της Ελλάδος, που με τις λευκές  τους πυραμίδες  στολίζουν ακόμη περισσότερο το μαγευτικό περιβάλλον της Ιερής Πόλης.

Οι αλυκές που έδιναν και δίνουν ζωή σε εκατοντάδες οικογένειες της πόλης.

Οι αλυκές, που έχουν αποτυπωθεί  στη συλλογική συνείδηση των Μεσολογγιτών και είναι  απόλυτα συνυφασμένες  με την ίδια την πόλη,  έδωσαν το έναυσμα στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της «Διεξόδου»  Νίκο Κορδόση,   κατά την περίοδο της πανδημίας να ερευνήσει σε βάθος και να προσεγγίσει ιστορικά την ύπαρξη αυτών και των ανθρώπων τους  καταγράφοντάς την  σε ένα πολυτελές λεύκωμα, μεγάλων διατάσεων που εκδόθηκε αυτές τις μέρες.

Πρόκειται για ένα   βιβλίο στο οποίο περιγράφεται η ζωή και οι δραστηριότητες στις τέσσερις αλυκές που λειτούργησαν κατά περιόδους στο Μεσολόγγι,  από την πρώτη επίσημη καταγραφή της λειτουργίας τους το 1407 μέχρι σήμερα.

Ο Νίκος Κορδόσης για την έκδοση που επιμελήθηκε σημειώνει: “Το λεύκωμα αυτό με πολλή σεβασμό, αγάπη και υπευθυνότητα παραδίδω στο αναγνωστικό κοινό ώστε να διατηρηθεί στο μέλλον σαν ένα κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου, της πόλης που γεννήθηκα και επέλεξα να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ.”

 

Εκατόν πενήντα, μεγάλων διαστάσεων, σελίδες και ισάριθμες φωτογραφίες παρέχουν στον αναγνώστη άγνωστες πληροφορίες που καλύπτουν περισσότερους από έξι  αιώνες ζωής των αλυκών.

Πληροφορίες για τον δημιουργό των σημερινών αλυκών Ιωσήφ Σαντόζα, για  την προοπτική  δημιουργίας δύο εργοστασίων με βάση το σχέδιο  Μάρσαλ και οκτώ με βάση το σχέδιο  της περιόδου 1967 – 1974, για το εργοστάσιο που παρήγαγε το  «Αλάτι ΑΛΟ», για τις μη λειτουργούσες πλέον «Μαύρη» αλυκή και «Σκοποβολής»,  για τους ανθρώπους που προΐσταντο από το 1823 μέχρι τις μέρες μας, για τους διευθυντές, τους αρχιτεχνίτες, τους φύλακες και τους συντηρητές  που εργάστηκαν στις αλυκές κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα και για τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκής Τουρλίδας.

Σε ξεχωριστά  κεφάλαια  αναφέρονται τα «Κρυστάλλια», τα «Μαρόκια», το «Μονοπώλιο», η διαδικασία της «Μετουσίωσης», η περίοδος της «εκβιομηχάνισης», η επιθαλάσσια κατασκήνωση και τα λασπόλουτρα που λειτουργούσαν στην Τουρλίδα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την περίοδο της Κατοχής στη «Μπούκα» της Αλυκής αλλά  και  αναμνήσεις παλαιών αλυκάριων τόσο της «Άσπρης» όσο και της Αλυκής Τουρλίδας.

Η παρουσίαση του λευκώματος  θα γίνει το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στις 8 το απόγευμα στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου.

 

Ο Χρίστος Βερελής θα είναι μεταξύ των ομιλητών που θα παρουσιάσουν το λεύκωμα

Το πάνελ των ομιλητών θα απαρτίζεται από  τον  π. πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και π. υπουργό Χρίστο Βερελή, τον μηχανικό και π. γενικό διευθυντή παραγωγής  της α.ε «Ελληνικές Αλυκές» Χρήστο Μήλα και τον οδοντίατρο Σπύρο Πάικο, γιό του επί εικοσιπενταετία διευθυντή της Αλυκής Τουρλίδας Κώστα Πάικου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της   «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.»  Αντώνης Δουμάνογλου ενώ τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ φιλόλογος Ρένα Μπέλλα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι απολύτως ελεύθερη για το κοινό και δεν έχουν αποσταλεί ατομικές προσκλήσεις.