“Καταλαβαίνω τη λαχτάρα για έξοδο και εκτόνωση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή”, ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού́ Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος πρόσθεσε: «Η νόσος απ’ ότι φαίνεται θα βρίσκεται ακόμη μαζί μας για πολύ καιρό. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με προσοχή την επιστροφή στην καθημερινότητα, για να μην έχουμε οπισθοχώρηση» σε σχέση με τη διασπορά του ιού ,όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηγεωργίου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τον κορονοϊό, δηλαδή τους ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνια προβλήματα Υγείας.

Όπως εξήγησε όσοι ζουν σε γηροκομεία, δομές φιλοξενίας και κέντρα αποκατάστασης, είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό καθώς η μετάδοση του ιού σε τέτοιες δομές γίνεται τάχιστα. Θα πρέπει όπως εξήγησε να αποφεύγονται τα επισκεπτήρια, η ανταλλαγή μελών του προσωπικού από μονάδα σε μονάδα και η μεταφορά ασθενών από μια τέτοια δομή σε άλλη.

 

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στο διαδίκτυο ως μέσο διάχυσης της πληροφορία για τον κορονοϊό. Επικαλούμενος μελέτη που έγινε στον Οντάριο του Καναδά και αφορά στο youtube, επισήμανε ότι οι ερευνητές μελέτησαν όσον αφορά την επιστημονική τους επάρκεια 70 από τα πιο δημοφιλή βίντεο για το θέμα. Όπως προέκυψε από αυτά το 27,5% δηλαδή πάνω από το 1/3 περιείχαν αναληθείς και αντιεπιστημονικές πληροφορίες για τον κορονοϊό.

 

15 νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

O κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα 15 νέα κρούσματα, από τα οποία 12 αφορούν συρροή ήδη γνωστών κρουσμάτων. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τα 2.834 εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 616 σχετίζονται με ταξίδι και 1.466 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 22 με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει πλέον τους 163 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 46 ήταν γυναίκες. Ενενήντα άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 

Με κανόνες και στα κολυμβητήρια

Ο κ. Χατζηγεωργίου για το θέμα των κολυμβητηρίων απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι μαζί με το θέμα των γυμναστηρίων, έχει συζητηθεί από την επιτροπή και έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες. Η πρώτη από αυτές αφορά την τήρηση των αποστάσεων κατά τη διάρκεια της άθλησης σε πισίνες, η δεύτερη έχει να κάνει με το νερό και την χλωρίωση του. «Θα πρέπει να υπάρχει μία συγκεκριμένη συγκέντρωση χλωρίου στο νερό και έχουν δοθεί οδηγίες» όπως παρατήρησε ο κ. Χατζηγεωργιου. Η τρίτη σύσταση αφορά την καθαριότητα και την απολύμανση για τις ξαπλώστρες αν υπάρχουν γύρω από την πισίνα και η τέταρτη σύσταση αφορά στην καθαριότητα πριν την χρήση της πισίνας όποτε και θα πρέπει να γίνεται μπάνιο με σαπούνι και όχι απλό ντουζ στα αποδυτήρια, όπως είπε.

 

Ομαλά εξελίσσεται η δεύτερη φράση άρσης των περιοριστικών μέτρων

Ομαλά εξελίσσεται σε γενικές γραμμές η δεύτερη φράση άρσης των περιοριστικών μέτρων, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

«Κατά την πρώτη φάση αποδείξαμε την ατομική και την συλλογική μας ευθύνη. Με τον ίδιο τρόπο πορευόμαστε και σε αυτή την δεύτερη φάση, με σύνεση, προσοχή και συνέπεια. Μπαίνουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα στην νέα μας καθημερινότητα, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες όποιες προκλήσεις, γιατί στα δύσκολα θα φανούμε για ακόμη μια φορά δυνατοί», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Καλή η εικόνα σε εκκλησίες και παραλίες

Πολύ καλή ήταν η σημερινή εικόνα από τις Εκκλησίες είπε ο υφυπουργός, καθώς είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Παράλληλα θετικός είναι ο απολογισμός και από την λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, όπου τηρήθηκαν σε γενικές γραμμές οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας.

«Οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα», τόνισε. Ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε εικόνες συνωστισμού σε λεωφορείο σημειώνοντας ότι «η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών. Δεν μπορεί σε κάθε λεωφορείο να υπάρχει ένας αστυνομικός να κόβει πρόστιμο, ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ευθύνη όλων μας οδήγησε στην επιτυχή ολοκλήρωση των πρώτης φάσης και αυτό πρέπει να κάνουμε και στην δεύτερη φάσης αποκλιμάκωσης των μέτρων».

Ελεύθερες από αύριο οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια

Από αύριο επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια. Το υπουργείο Μεταφορών υπογραμμίζει σε εγκύκλιο του ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ, προς αποφυγή της μετάδοσης και διάδοσης του ιού covid 19.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης. Ειδικότερα, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Δίχως προβλήματα η επαναλειτουργία των σχολείων

Αναφέρθηκε στην λειτουργία των σχολείων που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα με την επιστροφή των μαθητών της Λυκείου, η οποία, όπως είπε ο υφυπουργός, κύλισε δίχως προβλήματα. Αύριο ξεκινούν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ξανά τους μαθητές με την επισήμανση όλων των μέτρων προστασίας, είπε.

Επίσης, από αύριο Δευτέρα λειτουργούν ξανά ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο από αθλητές σωματείων, τμημάτων αμειβόμενων αθλητών και ανώνυμων αθλητικών εταιριών, ηλικίας 13 ετών και άνω.

Λύση της νηστείας του Ραμαζανιού

Αναφέρθηκε επίσης στους Έλληνες μουσουλμάνους με αφορμή την 24η Μαΐου, όπου εορτάζεται η λύση της νηστείας του Ραμαζανιού. «Φέτος δεν μπορεί να εορταστεί με τον ίδιο τρόπο που εορτάστηκε πέρυσι, όπως δεν εορτάστηκε με τον ίδιο τρόπο που εορτάζεται κάθε φορά το Πάσχα είπε ο υφυπουργός.

«Για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις. Φέτος δεν θα παραχωρηθούν χώροι από την κυβέρνηση ή τους Δήμους για να γίνει προσευχή της λύσης της νηστείας του Ραζαμανιού. Θα ισχύσει για τα τζαμιά ότι ισχύει για τις Εκκλησίες , τις συναγωγές, και κάθε χώρο λατρείας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή οι ρυθμίσεις για τους χώρους λατρείας ήταν οριζόντιες και κοινές για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Υπενθύμισε ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί καθορίζεται από την αναλογία ανά άτομο ανά 10 τ.μ. Δηλαδή σε 300 τ.μ. ο επιτρεπόμενος αριθμό πιστών είναι 30, ενώ για τους χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 50 άτομα. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται είναι τα ίδια για όλους τους χώρους λατρείας.

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων και ζητούμε από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να κάνουν και εκείνοι τη θυσία που τους αναλογεί στις 24 Μαΐου, όπως έκαναν οι πιστοί και όλων των άλλων θρησκευμάτων», είπε.