Νέκυια

Στην εκπαιδευτικό που υπηρέτησε  τη γνώση και δίδαξε Ήθος !

Τη  Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου

 

Αυτή

που την καθόρισε ο Όμηρος και ο Θουκυδίδης να λειτουργήσει με ποιότητα και σθένος τη γνώση  μέσα στις αίθουσες και έξω από αυτές,  δόθηκε ολόψυχα  στην κοινωνία .

 

Αυτή

που δίκαια μας διόρθωνε παρεμβαίνοντας με τον αριστοκρατικό της τρόπο για την αλήθεια και το μέτρο. Μας άφησε πολλά στο πέρασμά της με το ανεκτίμητο έργο της και τη διακριτική της παρουσία παντού .

 

Αυτή

η   χαρισματική Λούλα, που από φοιτήτρια ο Ορλάνδος ( από του σπουδαιότερους καθηγητές αρχαιολογίας ) την ξεχώρισε μέσα στον ανδροκρατούμενο κόσμο της αρχαιολογίας και υπηρέτησε τον τόπο της με ανιδιοτέλεια, γενναιόδωρα και ακούραστα .

 

Αυτή

που η πόλη του Αγρινίου με δική της πρόταση έχει ως έμβλημα του Δήμου την πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο, (απεικόνηση,  που τόσο αγαπούσε ). Και  που στο Μεσολόγγι  ίδρυσε και ξεκίνησε φορείς πολιτισμού, που όμως  οι συνεχιστές  ,τους προσάρμοσαν  στα δικά τους σταθμά και μέτρα .

 

Αυτή

που χωρίς να μας δασκαλέψει, μας δίδαξε όμως (εκτός των θρανίων ). Εμείς λοιπόν  της χρωστάμε πολλά για αυτό που γίναμε και θα τη μνημονεύουμε πάντοτε με ευγνωμοσύνη για την ευθύτητα και την καλοσύνη της .

 

Αυτή

που οι αρχές του τόπου και ο πνευματικός παραγοντισμός (εκτός λίγων εξαιρέσεων) δεν ζήτησαν ποτέ συμβουλές για τα ζητήματα που ήξερε καλά φοβούμενοι τις κρυστάλλινες και εγνωσμένου κύρους θέσεις που είχε για την Ιστορία και τον πολιτισμό της αγαπημένης της πόλης, το Μεσολόγγι .

 

Αυτή

που ενώ έζησε αντικειμενικά, την αποκαλούσαν αυστηρή εκείνοι που πονηρά έκρυβαν τις αδυναμίες τους για να κάνουν τις δουλειές τους μέσα στην απεραντοσύνη της υποκειμενικότητας τους.

 

Αυτή

που αντιστέκονταν στον αχαλίνωτο λαϊκισμό που προσβάλει αδυσώπητα τα ήθη , τα έθιμα και την αισθητική της πόλης μας και που με όπλο την πένα της κράτησε το μετερίζι της μέχρι το τέλος της ως υπερήφανη αγωνίστρια για το άριστο και τον αυτοσεβασμό.

 

Σ’ αυτή

Με ευγνωμοσύνη την αποχαιρετούμε, αλλά δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ .

 

Χαίρε Λούλα

Για τη φιλία μας

Απόστολος Κούστας

Μεσολόγγι , Ιανουάριος 2023