ΚΛΟΠΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ της ΕΛ.ΑΣ.  στη Δυτική Ελλάδα της 23ης Νοεμβρίου 2021

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Συνελήφθησαν δύο μέλη συμμορίας που διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε οικίες στην Αιγιαλεία

 Εξιχνιάσθηκαν συνολικά δεκαεπτά περιπτώσεις κλοπών σε οικίες, μια σε αποθήκη ξενοδοχείου και μια σε όχημα – Το παράνομο περιουσιακό όφελος των δραστών ανέρχεται περίπου στις 42.000 ευρώ

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, δυο ημεδαποί, (ένας άνδρας και μια γυναίκα), μέλη συμμορίας, οι οποίοι ενέχονται σε συστηματική διάπραξη κλοπών σε οικίες σε περιοχές της Αιγιαλείας.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της νομοθεσίας περί βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, της παράνομης βίας, της απειλής, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απόπειρας εκβίασης.

Για τη διερεύνηση των περιστατικών, διενεργήθηκαν μεθοδικές και εμπεριστατωμένες έρευνες από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, με αποτέλεσμα την εξιχνίαση των υποθέσεων και την ταυτοποίηση των δραστών.

Ειδικότερα, προχθές το πρωί, οι δυο δράστες με άγνωστους συνεργούς τους,  μετέβησαν με όχημα σε οικία ηλικιωμένου σε περιοχή του Αιγίου και με την μέθοδο της απασχόλησης,  αφαίρεσαν από την οικία του το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.

Για την διερεύνηση του περιστατικού, κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, οι οποίοι ενεργώντας αναζητήσεις, εντόπισαν χθες το πρωί τους δράστες στο Αίγιο και τους συνέλαβαν, ενώ ο άνδρας κατά τη σύλληψη του προέβαλε αντίσταση στους αστυνομικούς.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε, ότι οι δυο συλληφθέντες, ενεργώντας από κοινού με άγνωστους συνεργούς τους, είχαν διαπράξει από τον Μάιο του 2021 μέχρι και την 21-11-2021, σε περιοχές της Αιγιαλείας, δεκαεπτά κλοπές σε οικίες, (εκ των οποίων τέσσερις απόπειρες) μια σε όχημα και μια σε αποθήκη ξενοδοχείου, κατά τις οποίες αφαίρεσαν κοσμήματα, χρήματα, γεωργικά εργαλεία, ηλεκτρικές συσκευές και κλινοσκεπάσματα, συνολικής αξίας (41.870) ευρώ.

Επισημαίνεται, ως προς τη μεθοδολογία της συμμορίας, ότι τα μέλη της ενεργούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, επιλέγοντας να διαρρηγνύουν με την χρήση διαρρηκτικών εργαλείων οικίες, τις οποίες κατόπτευαν, προκειμένου να εξακριβώσουν  την απουσία των ενοίκων από το εσωτερικό τους.

Επιπλέον, σε μια από τις περιπτώσεις, οι δράστες τη στιγμή που αφαιρούσαν  εργαλεία από εξοχική οικία, έγιναν αντιληπτοί από υπάλληλο υπηρεσίας ασφαλείας,  τον οποίο απείλησαν φραστικά κατά της σωματικής ακεραιότητας του τέκνου του, ενώ παράλληλα του πετούσαν αντικείμενα, προκειμένου να μην τους ακινητοποιήσει.

Παράλληλα, σε άλλη περίπτωση κλοπής, ο δράστης ζήτησε εκβιαστικά χρήματα από παθόντα, προκείμενου να του επιστρέψει τα κλεμμένα αντικείμενα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στην οικία των δραστών βρήκαν και κατέσχεσαν δυο αυτοκίνητα, ως μέσα μεταφοράς για τη διάπραξη των κλοπών και μέρος των κλεμμένων αντικειμένων, τα οποία θα αποδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους.

.Από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών προέκυψε ότι ο άνδρας έχει  απασχολήσει κατ΄ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται περίπου κατ’ εκτίμηση των αστυνομικών στις (42.000) ευρώ, ενώ οι φθορές που προκάλεσαν στις οικίες των παθόντων ξεπερνά τις (14.000) ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας συνεχίζουν τις έρευνες για να διακριβωθεί τυχόν συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.

 

Σύλληψη τριών ημεδαπών για επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατάραξη της λειτουργίας Υπηρεσίας & διατάραξη της κοινής ειρήνης

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 16χρονος και δυο 15χρονοι ανήλικοι, διότι ενεργώντας από κοινού με ομάδα (30) περίπου ατόμων μετέβησαν έξω από σχολείο και σε ώρα διαλείμματος, εκτόξευσαν προς τους μαθητές πέτρες και νεράντζια, με αποτέλεσμα μια από τις πέτρες να πλήξει 17χρονο μαθητή στο κεφάλι.

Ο 17χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι συλληφθέντες ανήλικοι μετά τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τους, αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του νόμου περί όπλων

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Κάτω Αχαΐα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της ειδικής ομάδας ελέγχων καταστημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι λειτουργούσε ως νόμιμος εκπρόσωπος, κατάστημα τυχερών παιγνίων και σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, εντοπίσθηκε στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος ένας πελάτης, που στερούταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε βάρος της επιχείρησης βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και 15νθημερη αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ στον πελάτη βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.