Με απόλυτη επιτυχία, στέφθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις απόδοσης τιμής και μνήμης για την 198η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς του Μεσολογγίου, που διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ», το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου 2024.

Πλήθος Μελών και Φίλων του Συλλόγου, παρακολούθησε το απόγευμα του Σαββάτου της 20.04.2024 τη διάλεξη του εξαίρετου συντοπίτη μας, Παντελή Μπουκάλα, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το Μεσολόγγι στα Απομνημονεύματα των Αγωνιστών και στην Ποίηση» και με το μεστό και πλήρως τεκμηριωμένο λόγο του κέρδισε τον αδιαμφισβήτητο θαυμασμό των ακροατών.

Το χορωδιακό Πειραϊκό Σύνολο Libro Coro, μας μάγεψε, αποδίδοντας μελοποιημένη ποίηση του Δ. Σολωμού και μας ταξίδεψε υπέροχα με τις Επτανησιακές μελωδίες του, ενώ η εξαίρετη και αγαπημένη, σε όλους τους Μεσολογγίτες, υψίφωνος Vivian Douglas, απέδωσε, υπέροχα, το «Μοιρολόι του Μεσολογγιού», σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στο κατάμεστο από πατριώτες Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών.

Την Κυριακή το πρωί 21.04.2024, στην μεστή κόσμου Ι. Μητρόπολη Αθηνών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων μας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κρήνης κ. Κυρίλλου, ενώ χοροστάτησε ο ιδιαιτέρως αγαπητός στους Μεσολογγίτες, Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων Εξοδιτών, Γιάννης Μακρής. Τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου, τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της μείζονος και ελάσσονος Αντιπολίτευσης, των Εκκλησιαστικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, ο Δήμος Βύρωνα, ο Δήμος Ιλίου, η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Μεσολογγίου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Τριχωνίδας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας, η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Αττικής, η Διεθνής Ακαδημία της Ελευθερίας, η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων Εξοδιτών, ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα Ρούμελης, ο Σύλλογος Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο ΛΙΑΚΑΤΑΣ», ο Σύλλογος Ντοβαίων Αγωνιστών του Ζυγού, η Ένωση Γυναικών Θράκης «ΔΟΜΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗ ΒΙΣΒΙΖΗ», ο Σύλλογος Πανηγυριστών «ΑΗ ΣΥΜΙΟΣ», καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων της Αιτωλοακαρνανίας και επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων και φορέων.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου μας, συντάχθηκαν στο πλευρό της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε για το φλέγον ζήτημα της κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, στην πλατεία Συντάγματος.