Μνήμες του παρελθόντος αλλά και προβληματισμοί για το μέλλον αναδείχτηκαν στη χθεσινή εκδήλωση στο Μεσολόγγι για την παρουσίαση του λευκώματος “ΟΙ ΑΛΥΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ & ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥΣ 14ος αιώνας – 21ος αιώνας” του Νίκου Κορδόση.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον ειδυλλιακό χώρο του προαυλίου του Μουσείου Άλατος συμμετέχοντας έτσι στην εκδήλωση κατά την οποία οι ομιλητές περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο, αλλά και έντονο συναισθηματισμό από προσωπικά βιώματα,  τη ζωή και τις  δραστηριότητες στις τέσσερις αλυκές που λειτούργησαν κατά περιόδους στο Μεσολόγγι, από την πρώτη επίσημη καταγραφή της λειτουργίας τους το 1407 μέχρι σήμερα.

Την παρουσίαση του λευκώματος έκαναν ο τ. Γενικός Διευθυντής των ¨ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΥΚΩΝ Α.Ε.”, Χρήστος Μήλας, ο οδοντίατρος, Σπύρος Πάικος, ενώ διαβάστηκε και μήνυμα του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή καθώς, λόγω COVID-19, δεν μπόρεσε να παραστεί όπως είχε προγραμματιστεί στην εκδήλωση καθώς προχθές διαγνώστηκε θετικός στη νόσο.

Των ομιλιών της παρουσίασης που συντόνισε η δημοσιογράφος, Ειρήνη Μπέλλα προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των “ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΥΚΩΝ Α.Ε.”, Αντώνη Δουμάνογλου.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του συγγραφέα του λευκώματος Νίκου Κορδόση, ο οποίος αναφέρθηκε στα ερεθίσματα για την συγγραφή του βιβλίου, περιγράφοντας συνοπτικά τα κεφάλαιά του.

Οι προτροπές Κορδόση σε Φαρμάκη και Λύρο που καταχειροκροτήθηκαν 

Το κοινό με ιδιαίτερη θέρμη χειροκρότησε τις παραινέσεις του Νίκου Κορδόση προς τους παριστάμενους Νεκτάριο Φαρμάκη και Κώστα Λύρο για δυο θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ειδικότερα ο κ. Κορδόσης προέτρεψε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να προβεί σε επανεξέταση του πλάτους του οδοστρώματος στον υπό ανάπλαση δρόμο της Τουρλίδας (σ.σ. σύμφωνα με την μελέτη το πλάτος του οδοστρώματος θα μειωθεί σημαντικά και ως εκ τούτου θα είναι δυσχερής η κίνηση λεωφορείων, φορτηγών κλπ).

Παράλληλα στον δήμαρχο Μεσολογγίου, ο κ. Κορδόσης πρότεινε να αποδοθεί τιμή στον αείμνηστο Μεσολογγίτη πολιτικό Σάκη Πεπονή αφενός με την ονοματοδοσία οδού ή πλατείας στην πόλη και αφετέρου με την μετονομασία των Αλυκών Τουρλίδας σε Αλυκές Σάκη Πεπονή. Κι αυτό διότι επί υπουργίας Πεπονή το 1982 οι αλυκές Τουρλίδας μεταβιβάστηκαν κατά κυριότητα στο δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ικανοποιώντας τότε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι βουλευτές, Σπήλιος Λιβανός και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή, ο πρώην βουλευτής, Γιάννης Βαϊνάς, οι πρώην δήμαρχοι Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος και Γιώργος Πρεβεζάνος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.