Ο δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος με ανοιχτή του επιστολή ζητά από τη δημοτική αρχή να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να λυθεί το ζήτημα της ομαλής λειτουργίας των κοιμητηρίων, με βάση σχετικές προτάσεις που έχει θέσει ο ίδιος κατά το παρελθόν.

Σημειώνεται ότι στο Μεσολόγγι πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τάφοι στα δυο κοιμητήρια της πόλης (Αγίου Λαζάρου και Αγίου Ιωάννη) με αποτέλεσμα να προκαλούνται απίστευτες καταστάσεις. 

Αναλυτικά ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρει:

 

“Αγαπητές/οί συνδημότισσες/συνδημότες,

το θέμα των κοιμητηρίων του δήμου είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο μας και αισθάνομαι την ανάγκη να διατυπώσω λίγες σκέψεις για αυτό. Δυστυχώς είναι ένα ακόμη θέμα για το οποίο υπάρχει πλήρης αδράνεια της δημοτικής αρχής αυτά τα τρία χρόνια. Η αδράνεια έγκειται τόσο στο θέμα έλλειψης θέσεων όσο και στο θέμα διαχείρισης αυτών είτε πρόκειται για την απογραφή τους, είτε για την εξωτερική τους εικόνα(μόνιμη και περιστασιακή).

  • Θέμα έλλειψης χώρων. Ενώ διαπιστώνεται σαν ανάγκη, έχω την αίσθηση, ότι κανείς δεν έκανε ένα σοβαρό πλάνο ή τουλάχιστον δεν μας έχει παρουσιαστεί κάτι από τη δημοτική αρχή που να αφορά το μέλλον σε όλο το δήμο. Εδώ να αναφέρουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι η ίδρυση κοιμητηρίων, όπως και η επέκταση αυτών, έχουν ειδικούς όρους από τη νομοθεσία και δεν αρκεί απλά η αγορά ενός χώρου. Αυτό σημαίνει πως η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να γνωρίζει τις ανάγκες και να προγραμματίζει έγκαιρα τόσο την αναζήτηση όσο και την κατασκευή καινούργιων χώρων. Η σημερινή Δημοτική αρχή παρότι το θέμα ήταν γνωστό δεν έκανε κάτι για να το λύσει και είναι ένα ακόμη δείγμα της αδυναμίας προγραμματισμού εκ μέρους της αλλά και της επιλογής λύσεων της τελευταίας στιγμής.
  • Εξωτερική εικόνα, διαχείριση. Ο κος Δήμαρχος στο προεκλογικό του πρόγραμμα συμπεριέλαβε την ανάπλαση κοιμητηρίων μέσα από έργα μετά από δική μου πρόταση με το σκεπτικό ότι πρόκειται για χώρους που πρέπει να έχουν την αρμόζουσα εικόνα και να εμπνέουν τον απαιτούμενο σεβασμό. Και σίγουρα είναι χώροι οι οποίοι δείχνουν και τον πολιτισμό μας. Τρία χρόνια μετά, η δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν έκανε έργα ανάπλασης αλλά δε μπορεί ούτε να διαχειριστεί την καθημερινή εικόνα των κοιμητηρίων με αποτέλεσμα να βλέπουμε χώρους γεμάτους χόρτα και σκουπίδια, μια ανεπίτρεπτη γενικά εικόνα.

Είναι βέβαιο ότι λύσεις υπάρχουν απλά πρέπει η δημοτική αρχή να τις δρομολογήσει ξεκινώντας από την καταγραφή των αναγκών, βάζοντας τις προτεραιότητες και κάνοντας το χρονικό προγραμματισμό για τις λύσεις. Είναι βέβαιο επίσης ότι επειδή το πρόβλημα δε λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη δεν έχει και τα αναμενόμενα εκλογικά οφέλη. Από την άλλη όμως  επειδή η εποχή των μαυρογυαλούρων έχει περάσει (αν και κάποιοι αρνούνται να το καταλάβουν) οφείλει η δημοτική αρχή να αφήσει και κάποιες βάσεις για τους επόμενους.

 

ΥΓ.  Ο πρόεδρος του Αγίου Θωμά σε απόγνωση αφού η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής τον αναγκάζει να «βγαίνει» δικαιολογημένα στα κάγκελα. Ενώ οι πολιτικοί «τσαμπουκάδες» από ορισμένους το μόνο που καταφέρνουν είναι να χειροτερέψουν την κατάσταση και σίγουρα δεν ωφελούν. Δώστε λύση. Τρία χρόνια είναι πολλά..”