Η έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα. Ήταν μια στιγμή υπέρτατης έξαρσης και γενναιότητας. Μια χούφτα τόπος αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία, προκαλώντας τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε στην υψηλή παρακαταθήκη των προγόνων μας, οικοδομώντας ένα μέλλον αντάξιό τους“. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δηλώσεις που έκανε μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι, όπου τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία λάμπρυνε με την παρουσία της, τις  εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 195ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, πρόσθεσε ότι «η έξοδος του Μεσολογγίου αποτέλεσε ένα τραγικό συμβάν της Ελληνικής Εθνεγερσίας και ταυτόχρονα μια κορυφαία στιγμή που συμπύκνωσε το ηρωικό επαναστατικό φρόνημα, το αυτοθυσιαστικό πνεύμα, την ηθική ελευθερία». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «είναι το κυρίαρχο γεγονός που σφράγισε την εικόνα και την ταυτότητα του Μεσολογγίου, αυτό που προσέδωσε στην πόλη την ιερότητά της». «Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό,» συνέχισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «τιμάμε σήμερα εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους από αγάπη για τη ζωή, μη θέλοντας να την εξευτελίσουν μέσα στη σκλαβιά».

 

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, ενώ μετά την επιμνημόσυνη δέηση μετέβη στο μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου, όπου συναντήθηκε  με τον με τον δήμαρχο, Κώστα Λύρο.

Επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο “Βυρώνειο”, στο εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών της Ζωζώς Στέλιου, στο Μουσείο Άλατος και στο διβάρι της Κλείσοβας.

Από τα όμορφα στιγμιότυπα της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν όταν κατά την έξοδο της από την Πινακοθήκη δέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το δώρο που της πρόσφερε ο μικρός Σεραφείμ Κερασιώτης που ήταν μια χειροτεχνία του ίδιου, εμπνευσμένη από τους ήρωες του ΄21.

Τις σημερινές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Αρχηγός ΓΓΕΘΑ, Στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η πρόεδρος της επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, οι βουλευτές, Κώστας Καργκούνης, Γιώργος Βαρεμένος, Θάνος Μωραΐτης και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Παπαθανάσης και εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και φορέων. 

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής στο Μεσολόγγι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της για το μήνυμα της Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων σημείωσε:

“Η έξοδος του Μεσολογγίου αποτέλεσε ένα τραγικό συμβάν της Ελληνικής Εθνεγερσίας και ταυτόχρονα μια κορυφαία στιγμή που συμπύκνωσε, σε λίγες ώρες, το ηρωικό επαναστατικό φρόνημα, το αυτοθυσιαστικό πνεύμα, την ηθική ελευθερία. Είναι το κυρίαρχο γεγονός που σφράγισε την εικόνα και την ταυτότητα του Μεσολογγίου, αυτό που προσέδωσε στην πόλη την ιερότητά της.
Ένα μεταρσιωτικό δράμα εκτυλίχθηκε στο Μεσολόγγι στη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας του. Με κομμένες όλες τις οδούς επικοινωνίας και επισιτισμού, παρά τις προσπάθειες των λαγουμιτζήδων να σκάψουν υπόγειες διόδους κάτω από τα τείχη της πόλης για να ανατινάξουν τα τουρκικά χαρακώματα, παρά τις επιτυχίες του Ανδρέα Μιαούλη που είχε κατορθώσει αρκετές φορές να σπάσει τον τουρκικό αποκλεισμό, οι πολιορκούμενοι συνθλίβονται από την πίεση του οθωμανικού κλοιού. Έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 1825 έως τον Απρίλιο του 1826, η πόλη δοκιμάζεται από την πείνα και τις κακουχίες. Και αντέχει.
Γιατί όλοι οι Μεσολογγίτες γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που επισήμαναν οι πρόκριτοι της Ύδρας στο Εκτελεστικό Σώμα στις 27 Ιανουαρίου 1826: «Όλοι εξαρτώμεθα από το Μεσολόγγιον. Εάν αυτό πέση, απολλύμεθα όλοι, και αν βασταχθή, έχομεν εξ εναντίας χρηστάς ελπίδας».
Όμως τα «απίστευτα θαύματα καρτεροψυχίας» της ηρωικής φρουράς και των κατοίκων τελειώνουν. « Αρχίσαμεν, περί τας 15 Μαρτίου, τα πικραλήθρας, χορτάρι της θαλάσσης», γράφει ο Νικόλαος Κασομούλης. «Εδόθημεν και εις τους ποντικούς, πλην ήταν ευτυχής όστις εδύνατο να πιάση έναν. Βατράχους δεν είχαμεν, κατά δυστυχίαν. Από την έλλειψιν της θροφής αύξαναν αι ασθένειαι». Μπροστά στη βεβαιότητα της ήττας, της παράδοσης και της βέβαιης υποδούλωσης, το «γυμνό, ξεσαρκωμένο Μεσολόγγι», όπως γράφει ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, «δεν παραδίδει τ’ άρματα/ δεν γέρνει το κεφάλι…/ κρατά για νεκροθάφτη του/ τον Χρήστο τον Καψάλη».
Όσοι διατηρούν κάποιες δυνάμεις επιχειρούν την ηρωική έξοδο˙ οι πιο αδύναμοι καταφεύγουν στο σπίτι του γέροντα προκρίτου, στο ίδιο σπίτι όπου είχε μείνει και είχε πεθάνει ο Λόρδος Μπάιρον δυο χρόνια νωρίτερα, κι εκεί, με τη συναίνεση ηλικιωμένων, ανήμπορων, γυναικόπαιδων που φρίττουν στην ιδέα να πέσουν στα χέρια του εχθρού, ο Καψάλης ανάβει τον δαυλό και τον πετάει σ’ ένα βαρέλι μπαρούτι. Δεν έμεινε κανείς ζωντανός.
«Ένδοξη τραγωδία» χαρακτήρισε την πτώση του Μεσολογγίου ένας από τους πρώτους ιστορικούς της επανάστασης, ο Βρετανός Τόμας Γκόρντον. «Πνεύμα ηρωισμού, σπάνιο στην ιστορία της ανθρωπότητας, είχε διαποτίσει όλα τα στήθη», έγραψε ένας άλλος ιστορικός, ο Τζορτζ Φίνλεϊ.
Η αυταπάρνηση των ελεύθερων πολιορκημένων που δεν έστερξαν «να λυγίσουν μπροστά στην ωμή δύναμη της ύλης», όπως έγραψε ο Κωστής Παλαμάς, αλλά την περιφρόνησαν βαδίζοντας απερίσπαστοι προς το πεπρωμένο τους, συγκλόνισε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και ανέφλεξε την καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία.
Γιατί η έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα. Ήταν μια στιγμή υπέρτατης έξαρσης και γενναιότητας, που απέδειξε την υπεροχή της ηθικής φύσης του ανθρώπου ενάντια στην υλική ισχύ. Μια χούφτα τόπος αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία. «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι», έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός, μνημειώνοντας το πέρασμα από τη μικρότητα του τόπου στην απεραντοσύνη του ηθικού μεγαλείου.
Αυτή την δύσκολη για όλη την ανθρωπότητα εποχή, που δοκιμάζει τις αντοχές μας αλλά και την ευθύνη προς τους συνανθρώπους μας, στρεφόμαστε στο παράδειγμα των προγόνων μας για να αντλήσουμε έμπνευση και κουράγιο.
Με βαθιά συγκίνηση και άφατο σεβασμό, τιμάμε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους από αγάπη για τη ζωή, μη θέλοντας να την εξευτελίσουν μέσα στη σκλαβιά.
Εκείνους που επέλεξαν να πεθάνουν από σεβασμό στην ανθρώπινη ακεραιότητα, κι έτσι θριάμβευσαν ηθικά μέσα στην καταστροφή. Έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε στην υψηλή παρακαταθήκη τους, οικοδομώντας ένα μέλλον αντάξιό τους.”

 

;

Η έξοδος του Μεσολογγίου αποτέλεσε ένα τραγικό συμβάν της Ελληνικής Εθνεγερσίας και ταυτόχρονα μια κορυφαία στιγμή που…

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Κυριακή, 25 Απριλίου 2021