Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης αφήνει στο Μεσολόγγι μια σημαντική έκθεση που θα είναι στη διάθεση των πολιτών να την επισκέπτονται για πολύ καιρό.

Πρόκειται για την έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑCΗ΄21» που φιλοξενείται στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό και αποτελεί το επιστέγασμα, της από ετών, συνεργασίας της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, με το Εθνικό – Ιστορικό Μουσείο.

Την περασμένη Κυριακή στο περιθώριο επίσκεψή τους στο Μεσολόγγι για τον σχεδιασμό νέων δράσεων σε συνεργασία με τη Βυρωνική Εταιρεία, οι επιμελήτριες της έκθεσης Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου ξενάγησαν εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ στην έκθεση.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης εξήγησαν μετά το τέλος της ξενάγησης τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, λόγω και της COVIDD-19, καθώς στην έκθεση δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορική τεκμηρίωση.

Η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου

Φυσικά μίλησαν με θερμά λόγια για το έργο που επιτελεί η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με την πρόεδρό της Ροδάνθη Φλώρου έχει ξεκινήσει σχεδιασμός δράσεων ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, το 2024.

Ως γνωστό η έκθεση  που λειτουργεί στο Βυρώνειο παρουσιάζει μια αναδρομή στην Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας έμφαση στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Ακολουθώντας τους βασικούς άξονες της επετειακής έκθεσης της Αθήνας, δεκάδες αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου, από το ξέσπασμα της Επανάστασης μέχρι την απελευθέρωση και τα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους.

Αναλυτικότερα η έκθεση αρχίζει την αφηγηματική της πορεία από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν και προετοίμασαν το ξέσπασμα της Επανάστασης.

Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή παρέχει πληροφορίες για τον μοναδικό αυτό χάρτη και τον δημιουργό του, για το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και τους εκπροσώπους του, για τη Διασπορά των Ελλήνων και τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και του Φιλελευθερισμού.

Στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα επαναστατικά κινήματα της Ευρώπης και κυρίως στην ίδρυση μυστικών εταιρειών, όπως η Φιλική Εταιρεία, η οποία ανέλαβε το έργο της προπαρασκευής του ελληνικού Αγώνα.

Ακολουθεί το ξέσπασμα της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και την Πελοπόννησο και η έναρξη του Αγώνα στην Αιτωλοακαρνανία.

Θέματα όπως οι τρόποι του πολέμου, ο πόλεμος στην ξηρά και στη θάλασσα, οι πολιορκίες, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η διπλωματία παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ηρωική Έξοδο των υπερασπιστών του Μεσολογγίου και στον αντίκτυπο που προκάλεσε στους Έλληνες και τους φιλέλληνες του εξωτερικού.

Στο διαδραστικό έκθεμα που προβάλλονται τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει απόσπασμα από το φύλλο της 1ης Μαρτίου 1824 στο οποίο περιγράφονται μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό εξάπλωσης επιδημίας. Μέτρα παρόμοια με τα σημερινά για την COVID19

Το κίνημα του Φιλελληνισμού και ο κυριότερος εκπρόσωπός του ο λόρδος Byron αναπτύσσονται σε ξεχωριστή αίθουσα, στην οποία παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τα φιλελληνικά κομιτάτα, τον Τύπο (μέσω ειδικού διαδραστικού εκθέματος) και τον λόρδο Byron, μέσα από το τρίπτυχο ποιητής-επαναστάτης-μύθος.

Στην τελευταία αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με την αποκατάσταση των αγωνιστών, τις πρώτες ιστοριογραφικές προσπάθειες σχετικά με την καταγραφή των γεγονότων της Επανάστασης, αλλά και τις προσπάθειες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας και συγκρότησης συλλογικής μνήμης, μέσω εορτασμών, επετείων, μνημείων (Κήπος των Ηρώων) και μνημονικών τελετών (Εορτές Εξόδου).

Τέλος, παρουσιάζεται συνοπτικά το έργο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και κατ’ επέκταση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η συμβολή τους στη διατήρηση της μνήμης και των επετειακών εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε την έκθεση καθημερινά από Τρίτη έως Σάββατο 10 πμ. έως 1 μμ. Οι ομαδικές επισκέψεις σε γκρουπ άνω των 8 ατόμων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνονται κατόπιν προγραμματισμού ( τηλ. 26310 23174 και 26310 26118)

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και  Μποδοσάκη. Τεχνολογική υποστήριξη: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.