υδρευση μεσολογγιου

Χθες Κυριακή 24/7 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του δημάρχου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου με τον επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, Παντελή Σκαρμούτσου σχετικά με την αναζήτηση βέλτιστης λύσης για το ενεργειακό ζήτημα της ΔΕΥΑΜ. Στην σύσκεψη συμμετείχαν και τρεις “συνεργάτες – σύμβουλοι” του δημάρχου.

Αργά το απόγευμα υπήρξε από πλευράς του κ. Σκαρμούτσου ανακοίνωση με την οποία “χαιρετίζεται” το γεγονός ότι επιτέλους ο δήμαρχος υιοθέτησε τη μόνη και μοναδική λύση για την ενεργειακή αυτονόμηση της ΔΕΥΑΜ, που είναι η ένταξή της στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα για το σκοπό αυτό υπήρξε χθες επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη, ο οποίος και έδωσε σαφείς οδηγίες, ενώ υπήρξε και άμεση αλληλογραφία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα για την σύσκεψη αυτή εκδόθηκε και ανακοίνωση τύπου από το δήμο Μεσολογγίου, στην οποία όμως καμιά αναφορά δεν γίνεται για την ένταξη της ΔΕΥΑΜ στην Ενεργειακή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ αντίθετα γίνεται λόγος ότι ο δήμος Μεσολογγίου θα προβεί στην κατασκευή δικού του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Κατά συνεπεία χθες η σύσκεψη για την πλευρά του δημάρχου Μεσολογγίου ή ήταν  “διάλογος κωφών” ή  “χάθηκε στη μετάφραση”…

 

Αναλυτικά οι δυο ανακοινώσεις: 

 

 

“Ως παράταξη έχουμε διατυπώσει, δημοσιοποιήσει και αναλύσει, πολλές φορές  την άποψη,  ότι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, πέραν του ΧΥΤΑ,  είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΥΑΜ και το θέμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Μετά δε την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οικονομική θέση της ΔΕΥΑΜ παρουσιάζει συνεχή επιδείνωση και η περεταίρω ολιγωρία στην αντιμετώπιση του θέματος, καθιστά τα χρέη της επιχείρησης μη διαχειρίσιμα, με ορατό αποτέλεσμα την πλήρη χρεοκοπία της, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με τις αγωνίες αυτές και την εκφρασμένη άποψη της παράταξης και εμού προσωπικά,  στο να βοηθήσουμε τον δήμο να αποφύγει τα χειρότερα, αποδέχθηκα την πρόσκληση του δημάρχου για  συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην συνάντηση έκτος του δημάρχου και εμού, παρέστησαν οι σύμβουλοι του δημάρχου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αφού αναλύθηκε και έγινε κατανοητή η κρισιμότητα της  κατάστασης, συμφωνήθηκαν τα εξής :

  1. Η εισδοχή της ΔΕΥΑΜ στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας είναι η βέλτιστη λύση, που δεν μπορεί πλέον να περιμένει και πρέπει να δρομολογηθεί τάχιστα.

Για τον σκοπό αυτό, ο δήμος δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει άμεσα τα μερίσματα που κατέχει για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜ στην ίδια την επιχείρηση, ώστε να πραγματοποιηθεί η ένταξή της στην Ενεργειακή Κοινότητα της Π.Δ.Ε.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η ως άνω ένταξη, δημιουργείται ισχυρό επιχείρημα για ρύθμιση των οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ και Βολτέρα και δεσμευόμαστε  να βοηθήσουμε τον δήμο στην διαπραγμάτευση με τις ως άνω εταιρίες για μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών, με περίοδο χάριτος.

 

  1. Είναι και απαραίτητο και χρήσιμο για τον δήμο, το να παραμείνει σε λειτουργική ετοιμότητα η Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, οποία μπορεί να αναμιχθεί σε πάρα πολλές δράσεις, με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας του δήμου, την αύξηση των εσόδων του και την προσφορά του στους δημότες.

 

  1. Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο συνεχώς αλλάζει, με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της επιδιωκόμενης ενεργειακής της απεξάρτησης από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο, ο δήμος πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και να αντιδρά άμεσα κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις για την πλήρη ενεργειακή του απεξάρτηση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε τον δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να κινηθούν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.”

 

 

Η ανακοίνωση τύπου του δήμου Μεσολογγίου

 

Μπαίνει ξανά στη διεκδίκηση κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου.

 

Για  το θέμα ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος ήδη έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και δήλωσε σχετικά:

 

«Μετά τα νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της χώρας μας που ορίζει η πρόσφατη νομοθεσία η Δημοτική Αρχή  επανεκκινεί  τις διαδικασίες για απόκτηση φ/β πάρκου από το Δήμο μας και τα Νομικά Πρόσωπα.

Αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η ΔΕΥΑΜ,  η οικονομική κατάσταση τη οποίας με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και τα αβάσταχτα χρέη χειροτερεύει. Η πίστη μας ότι  η ενεργειακή αυτονομία είναι η μόνη ελπίδα στη ΔΕΥΑΜ, ώστε να μην μοιάζει με “βαρέλι δίχως πάτο”, παραμένει ισχυρή όπως πάντα και δεν θα πάψουμε να την διεκδικούμε, παράλληλα με τα αλλά μέτρα εξυγίανσης της. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είχαμε σήμερα συνάντηση ενημέρωσης με τον Σκαρμούτσο Παντελή, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για τo Mέλλον».  Ευελπιστούμε αυτή τη φορά στη συναντίληψη των μελών του δημοτικού συμβουλίου μας ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα και χωρίς εμπόδια».