Κυκλοφόρησε, πριν λίγες ημέρες, το νέο βιβλίο τού Μουσικοδιδασκάλου και Πρωτοψάλτου, Γιάννη Δακαλάκη με τίτλο «Ανθολόγιο Εκδηλώσεων Βυζαντινής Μουσικής Τέχνης τού Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Αιτωλοακαρνανίας “ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ”, με έδρα το Μεσολόγγι».

Πρόκειται για το όγδοο, κατά σειρά, βιβλίο του Συγγραφέα, στο οποίο, αυτή την φορά, πραγματοποιεί μια ιστορική αναδρομή και παρουσίαση των εκδηλώσεων και των δράσεων του Συλλόγου Ιεροψαλτών «ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ»  με έδρα την Ιερή πόλη του Μεσολογγίου καθώς και της Χορωδίας τού Συλλόγου, για την δεκαετία 2009 – 2020.

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών “ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ“, με έδρα την Ιερή πόλη του Μεσολογγίου, ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό την διάδοση και διάσωση της εκκλησιαστικής μας μουσικής παράδοσης, της Βυζαντινής Μουσικής καθώς και την ηθική, πνευματική και μουσική καλλιέργεια των μελών του, των Ιεροψαλτών.

Βασικό τμήμα του Συλλόγου, αποτελεί η Χορωδία Ιεροψαλτών, της οποίας χοράρχης, από ιδρύσεώς της, είναι ο ίδιος ο Συγγραφέας, Γιάννης Δακαλάκης.

Η Χορωδία, έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή χορωδιακά φεστιβάλ ή άλλες εκδηλώσεις, ενώ κλιμάκιο αυτής έχει εμφανιστεί και σε Χώρες του εξωτερικού.

Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους χορωδιακούς διαγωνισμούς αποσπώντας διακρίσεις, συμμετείχε στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης ΕΡΤ 2 με τίτλο: “Βυζαντινό Αναλόγιο”, ενώ έχει λάβει μέρος σε επετειακές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την παρουσία της στην ζωντανή μετάδοση των Εορτών Εξόδου 2019, από την ΕΡΤ.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε την συμμετοχή μελών του Συλλόγου και άλλων φιλακόλουθων εθελοντών σε κοινωνικές δράσεις προς ώφελος της πόλης του Μεσολογγίου με δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς δημοσίων χώρων κ. α.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του ο Συγγραφέας: “πέρυσι, το 2020, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών συμπλήρωσε 40 χρόνια δημιουργικής και καλλιτεχνικής παρουσίας. Αισθάνομαι την ανάγκη να τιμήσω τους πρωτεργάτες αυτής της συλλογικής προσπάθειας, δηλαδή, τους συναδέλφους Ιεροψάλτες που έχουν φύγει από την ζωή. Σ’αυτούς, λοιπόν, αφιερώνω το παρόν βιβλίο

Το 1990, ο Μουσικοδιδάσκαλος & Πρωτοψάλτης, Γιάννης Δακαλάκης, επεχείρησε την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια με μια αντίστοιχη έκδοση, η οποία αφορούσε στην πρώτη δεκαετία του Συλλόγου. Έκτοτε, με την συμπλήρωση κάθε δεκαετίας, εκδίδει το αντίστοιχο “Ανθολόγιο” εκδηλώσεων και δράσεων οι οποίες, αισίως, ξεπέρασαν τις εκατό.

Κατα την διάρκεια της πολυετούς Ιεροψαλτικής του καριέρας, μελοποίησε δεκάδες Ακολουθίες Αγίων και Εορτών, ενώ το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Η Βυζαντινή μουσική από τον Αρχιδιάκονο Άνθιμο (1837) μέχρι και σήμερα“. Πρόκειται για μια πολυετή έρευνα του ιδίου με θέμα την ζωή, την δράση και την βυζαντινή μουσική στην Αιτωλία, όπως την εδίδαξε ο Αρχιδιάκονος Άνθιμος.

Να σημειώσουμε, πως όλες οι συγγραφικές δουλειές του κ. Δακαλάκη, αποτελούν προσωπική του έκδοση και προφέρονται δωρεάν.