Με την Άντα Χαλαζιά συνεχίζεται σήμερα ο κύκλος των συνεντεύξεων στο Messolonghinews υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων Μεσολογγίου.

Η Ανδριανή (Άντα) Χαλαζιά είναι υποψήφια δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ, με επικεφαλής την Όλγα Δασκαλή.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Για αρχή ας μας αυτοσυστηθείτε..

Ζω στην πόλη μας από τότε που γεννήθηκα,  κόρη του Κωνσταντίνου Χαλαζιά με καταγωγή από την Λεύκα ορεινής Ναυπακτίας και της Λίτσας Χαλαζιά το γένος Γεωργιάδη Ποντιακής καταγωγής, σύζυγος του Βαγγέλη Βαλλιανάτου και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Σπούδασα  στο Φυσικό  τμήμα του ΕΚΠΑ, ενώ έκανα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Διαχείριση Περιβαλλοντικών κρίσεων, και εκπαιδεύτηκα στην Τεχνολογία της Πληροφορίας και των Υπολογιστών.

Ασκώ το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, θήτευασα ως διευθύντρια στο Γυμνάσιο Αιτωλικού επί σειρά ετών και από αυτή τη σχολική χρονιά βρίσκομαι στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της πόλης μας, ένα από τα εννέα διαδημοτικά  Καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας, που  ιδρύθηκε  πριν τέσσσερα χρόνια, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

 

Ποιο είναι το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Το ερέθισμα για τα κοινά είναι ένα και  μοναδικό.

Η ανάγκη και η επιθυμία να πάνε τα πράγματα καλύτερα για όλους μας, στο τόπο που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε έτσι ώστε να νοιώθουμε ικανοποίηση και να έχουμε όμορφα συναισθήματα.

Η ανάγκη και η επιθυμία αυτή με ωθούσε από μαθήτρια και έτσι πάντα συμμετείχα σε ομάδες  για τη διεκδίκηση και την υλοποίηση δράσεων  για το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων σε κοινωνικά ζητήματα.

Έτσι βρεθήκαμε με φίλους και φίλες να οργανώνουμε παζάρια ανταταλλαγής αγαθών, κοινωνικά ιατρεία, γεύματα αλληλεγγύης, καθαρισμούς ακτών, θεατρικές παραστάσεις, ποδηλατάδες, εξωραϊσμό πλατειών, δεντροφυτεύσεις, προγράμματα ανακύκλωσης, υποστήριξη αθλητικών διοργανώσεων κά.

Η ανάγκη και η επιθυμία αυτή, με ώθησε να συνεργαστώ και με την Όλγα Δασκαλή   αλλά και με άλλους συμπολίτες μου για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί  συμμετέχοντας  στις αποφάσεις και στην υλοποίηση τους μέσα από το θεσμικό ρόλο του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Οι συντοπίτες μας,  μας τίμησαν με την ψήφο τους  το 2019 και μας ανέδειξαν 1ο συνδυασμό αλλά δυστυχώς για τον τόπο μας ο κ. Δήμαρχος δεν ήθελε να συνεργαστεί με το τοπικό Συμβούλιο .

Ο ρόλος μας ήταν  μόνο γνωμοδοτικός , δεν αξιοποιήθηκε  το ανθρώπινο δυναμικό του συμβουλίου μας που ήταν διαθέσιμο να αναλάβει αρμοδιότητες.

 

Γιατί με την Όλγα Δασκαλή και όχι με άλλον;

Καταρχήν δεν θα εμπλεκόμουν  στην τοπική αυτοδιοίκηση με άτομα τα οποία δεν θα είχα συνεργαστεί στο παρελθόν.

Με την Όλγα Δασκαλή  και με τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού έχουμε γράψει χιλιόμετρα.

Βρεθήκαμε μαζί στο “Φαντάσου την πόλη”, στο “ Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους”,  ”στο Λιμνοθάλλαζα”, στους αγώνες για τα Βιορευστά στο Ευηνοχώρι, στον Αράκυνθο για τις Ανεμογεννήτριες, στους αγώνες για το Πανεπιστήμιο και για το Νοσοκομείο μας.

Όλη αυτή η ομάδα γεννήθηκε λόγω των σχέσεων εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας μας.

Αυτή η μακροχρόνια συνεργασία και όλες οι εμπειρίες που είχαμε και μαζί και χώρια μας έφεραν στη σημερινή θέση, να θέσουμε τον δημοτικό συνδυασμό μας υπό την κρίση σας στις Δημοτικές εκλογές που έρχονται.

 

Εάν είχατε ένα «μαγικό ραβδί» τι θα αλλάζατε άμεσα στον τόπο μας; 

Μπορούν να συμβούν μαγικά πράγματα σε αυτό τον τόπο μόνο με ένα τρόπο.

Εάν ξεπεράσει η κοινωνία μας  τα στερεότυπα και  δώσει τη σκυτάλη της διοίκησης του Δήμου σε ανθρώπους που το λέει η καρδιά τους, σε ανθρώπους ελεύθερους,  σε ανθρώπους που δεν  συναλλάσσονται, που δεν εξαγοράζονται, που δεν δωροδοκούν, που δεν χτίζουν περιουσίες στον μόχθο των ανθρώπων,  που δεν πουλάνε το δικαίωμα του καθενός στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, σε ανθρώπους που εφαρμόζουν τους νόμους, που δεν λοιδορούν, που έχουν ενσυναίσθηση , που δεν ψεύδονται , που δεν κάνουν διακρίσεις και δεν διχάζουν.

Την επόμενη μέρα των εκλογών  πρέπει να υπάρχει στον Δημαρχιακό θώκο μια ομάδα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Με την πληθώρα υποψηφίων  δημάρχων που έχουμε και τον εκλογικό νόμο  που δεν είναι η απλή αναλογική, ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί σ΄αυτές τις  εκλογές πρώτος, θα εκλέξει τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί το πιο πιθανό είναι να εκπροσωπηθούν από τον επικεφαλής τους.

Οι δημότες το κρατούν το μαγικό ραβδί, αυτοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν  και να δώσουν την εντολή στον συνδυασμό της Όλγας Δασκαλή. 

Η ίδια είναι μια ικανότατη γυναίκα , μια γυναίκα που εκπροσωπεί  επάξια τη γενιά της ,  που αγωνίστηκε να μορφωθεί, και που όσοι την γνωρίζουν, αναγνωρίζουν  τη φωτιά που καίει μέσα της να θέλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να φέρει τις αλλαγές που απαιτούνται για έναν βιώσιμο Δήμο.

 

Πως «ονειρεύεστε το αύριο του τόπου μας;

Ο τόπος μας δυστυχώς με τις απανωτές κρίσεις που συνέβησαν και με το πολιτικό προσωπικό που διοικούσε,  σταδιακά απαξιώθηκε .

Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχτηκε πιστεύω   με την υλοποίηση του σχεδίου Αθηνά  όταν το ΑΤΕΙ , ένα Ίδρυμα με διεθνή αναγνώριση  αποδομήθηκε εν τέλει το 2013.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα που είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο. Από τότε διανύουμε μια περίοδο ύφεσης με την υπομονή να μας έχει τελειώσει.

Το αύριο πιστεύω  θα το δούμε να γίνεται καλύτερο μόνο εάν αλλάξει το μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης.

Πιστεύω ότι δεν θέλω για τον τόπο μου  κάτι διαφορετικό από τους περισσότερους συντοπίτες μου.

Θα ήθελα να υπάρχουν καταρχήν οι προϋποθέσεις που να προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής, για  να επιλέγεται ο τόπος αυτός ως τόπος μόνιμης κατοικίας από τους ανθρώπους  για να δημιουργήσουν εδώ.

Να ρυθμιστεί καλά ένα δίκτυο φορέων και υπηρεσιών που να εργάζεται για την κοινωνική ευημερία και την βιώσιμη ανάπτυξή του, σε όλα τα επίπεδα.

Θέλω έναν τόπο που θα διατηρήσει τις παραδοσιακές  υποδομές αλλά και θα δημιουργήσει  σύγχρονες, αγρυπνώντας για την περιβαλλοντική προστασία του, την ανθεκτικότητά του και την ασφάλεια των δημοτών του.

Αυτό μπορεί να συμβεί, μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση και Ειλικρίνεια – Εμπιστοσύνη – Ευρωστία – Ενημέρωση. Μόνο εάν δεν κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος .

Γι αυτό το λόγο  ζητώ από τους συνδημότες μου, διαχρονικά, την έμπνευση και τις προτάσεις τους, ζητώ την ενεργή συμμετοχή τους στα ζητήματα του Δήμου,  το ενδιαφέρον και την αγωνιστική τους παρουσία.

Ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου αξίζει μια σύγχρονη πορεία  ανάπτυξης.

 

Τέλος τρία πράγματα (σημεία, δραστηριότητες κλπ) που σου αρέσουν στον τόπο που ζείτε

Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου το αφιερώνω στην εργασία μου πρωτίστως και στον ελαιώνα της οικογένειας  δευτερευόντος, τον υπόλοιπο χρόνο τον μοιράζομαι με την οικογένεια και φίλους στα στέκια μας στην πόλη σε κουβεντούλα και συναναστροφή.

Αυτές οι  συνομιλίες που αρχίζουν και καμμιά φορά δεν καταλήγουν πουθενά μου ανοίγουν καινούρια παράθυρα.

Φυσικά, μου δίνουν χαρά, οι  περίπατοι  στη λιμνοθάλασσα στο απαλό φως του πρωϊνού, οι πεζοπορίες στην κορυφογραμμή του Αράκυνθου  ενώ με λυτρώνουν από την  σωματική και ψυχική κούραση τα νερά της Τουρλίδας μας.

Μεγάλη πρόκληση για μένα αποτελεί να υποδύομαι χαρακτήρες γι αυτό και συμμετέχω ή βοηθάω στο ανέβασμα θεατρικών έργων και παραστάσεων με πολιτιστικό περιεχόμενο.

Αισθάνομαι  περήφανη για όσα έχουμε πετύχει ως θεατρική ομάδα “Πράξη 12”.