Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε συμβολική κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού του Αγίου Συμεώνος, στο Μεσολόγγι,  ενάντια στην κατασκευή αιολικών πάρκων στον Αράκυνθο.

Δεκάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ενημερώθηκαν για την παρούσα κατάσταση.

Η Επιτροπή αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα ενέργειες και συναποφασίστηκε νέα συνάντηση την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 στις 20:00 στο Εργατικό Κέντρο για συντονισμό των ενεργειών που ακολουθούν το επόμενο διάστημα.

Οι παραβρισκόμενοι διαπίστωσαν την εγγύτητα του σημείου τοποθέτησης των ανεμογεννητριών με το ιστορικό Μοναστήρι και ανέλυσαν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο οικοσύστημα και το φυσικό περιβάλλον ΟΛΟΥ του Αρακύνθου.

Το μέγεθος των ανεμογεννητριών (200 μέτρα ύψος η κάθε μία, 170 μέτρα διάμετρος τα πτερύγια, 6GW) δεικνύει το μέγεθος της καταστροφής που σχεδιάζεται. Ενδεχόμενη τοποθέτηση τους θα αποψιλώσει τεράστιο κομμάτι του δάσους και εν γένει της χλωρίδας του Αρακύνθου, θα τσιμεντωθούν μεγάλες εκτάσεις του βουνού, θα υπάρξουν αλλαγές στο μικροκλίμα με κορυφαία τα υδρολογικά φαινόμενα με αυξημένο τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Η βιοποικιλότητα θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα με τα σπάνια είδη να κινδυνεύουν να χάσουν τις τελευταίες εναπομείνασες κατοικίες τους.

 

Παράλληλα, το Σάββατο 5-06-2021, κατατέθηκαν προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι ενδικοφανείς προσφυγές ΚΑΤΑ των βεβαιώσεων παραγωγής ενέργειας για τις θέσεις ΖΥΓΟΣ και ΣΓΟΥΡΟΒΕΡΚΟ.

 

Από πλευράς Μεσολογγίου οι προσφυγές υπογράφονται από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μεσολογγίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου, τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου, τον Όμιλο Φίλων Οπλισμού και Φορεσιάς “Ο Λιάρος”, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Το Μεσολόγγι των Ντόπιων” και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου. Αντίστοιχες προσφυγές κατατέθηκαν από το Αγρίνιο τις οποίες υπογράφουν ο Δήμος Αγρινίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτ/νίας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης του Μεσολογγίου και όσες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά () θα χρησιμοποιηθούν ενώπιον των διοικητικών αρχών στα επόμενα στάδια των νομικών ενεργειών που ακολουθούν.

 

“Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και ΤΩΡΑ  είναι η στιγμή!” τονίζεται σε ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα.