Δεν θέλουμε και άλλους πρόσφυγες στο Μεσολόγγι όχι γιατί υιοθετούμε τα ρατσιστικά ένστικτα μερικών. Το Μεσολόγγι υποδέχτηκε και φιλοξενεί ήδη από το 2018 σχεδόν 250 μετανάστες που αντιστοιχεί στο 2% του ντόπιου πληθυσμού. Οι Μεσολογγίτες δεν έχουν σχέση με τους ρατσιστές, δεν τους εκτιμούν, οι γηγενείς στην πλειοψηφία τους είναι φιλόξενοι , συμπονετικοί και αλληλέγγυοι.

Δεν θέλουμε πρόσφυγες, αλλά συμμεριζόμαστε την αγωνία των συμπολιτών μας ιδιοκτητών των ξενοδοχείων που δεν βλέπουν καμία προοπτική για την ανάπτυξη της πόλης και την αύξηση της επισκεψιμότητας για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. Κατανοούμε την ανάγκη τους να επιβιώσουν μέσα σε άγριες συνθήκες οικονομικής καταστροφής.

Δεν θέλουμε πρόσφυγες γιατί έχουμε σοβαρούς λόγους. Ο πληθυσμός της πόλης μας είναι γερασμένος που η υγειονομική συνθήκη του σήμερα τους καθιστά ευπαθείς. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να βάλουμε σε κίνδυνο τους γονείς και τους παππούδες μας. Οι υγειονομικές παροχές όπως και σε πολλές επαρχιακές πόλεις στην βαθιά κρίση ισοπεδώθηκαν και αυτήν την στιγμή αμφιβάλουμε αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη επιπρόσθετων κατοίκων.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε η υπάρχουσα δομή προσφύγων που φιλοξενείται στην πόλη μας δεν διαθέτει δικό της ιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η πόλη μας από το 2003 γνωρίζει μια συνεχή υποβάθμιση. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι άθλησης ( δημοτικό γυμναστήριο, γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, στίβου) ούτε για τον μόνιμο πληθυσμό, δεν υπάρχουν πάρκα και υπαίθριοι χοροί αναψυχής.

Η αστυνόμευση στην περιοχή μας αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα λόγω των παραβατικών συμπεριφορών στους καταυλισμούς των Ρομά.

Οι συγκοινωνίες μας ακόμα και προς το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης ( Τουρλίδα ) υπολειτουργούν, καθώς δεν μπορούν να επιχορηγηθούν επιπλέον .

Η πόλη δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, μεταφραστές, διερμηνείς , διαπολιτισμικούς παιδαγωγούς.

Τα σχολεία μας στερούνται υποδομών και ορισμένα λόγο κτηριακών προβλημάτων συστεγάζονται.

Η δημοτική αρχή δίνει μάχη για την καθαριότητα, η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται με τα λιγοστά αυτοκίνητα που είναι σε λειτουργία σε έναν δήμο γεωγραφικά απλωμένο. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων δεν λειτουργεί ομαλά, η προσθήκη και αλλού πληθυσμού ακόμα και λίγων εκατοντάδων θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Η Ιερή πόλη του Μεσολογγίου είναι ένας φιλόξενος τόπος, χωρίς ρατσιστικά κατάλοιπα, αποτέλεσε μια πολυπολιτισμική κοινωνία από τα προεπαναστατικά χρόνια, συμπονάει και συναισθάνεται το πρόβλημα των προσφυγών. Κατανοεί την ανάγκη αποσυμφόρησης της Νησιωτικής Ελλάδας, αλλά αυτή την στιγμή δεν μπορεί να υποδεχτεί άλλο πληθυσμό. Το 2018 το Αλωνάκι μας υποδέχτηκε και φιλοξενεί με υποδειγματικό τρόπο πρόσφυγες, αυτή την στιγμή δεν μπορεί και δεν πρέπει να σηκώσει ένα τέτοιο βαρύ φορτίο.

Σε καμία περίπτωση η πόλη αυτή, της Ελευθερίας και των Ηρώων δεν θα επιτρέψει την μετατροπή της σε αποθήκη ψυχών χωρίς την ύπαρξη υποδομών, ασφάλειας, ιατρικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Ο στόχος είναι αυτοί οι άνθρωποι για όσο ζήσουν στην χώρα μας να μπορούν να ζήσουν ανθρωπινά με στιγμές όμορφες που θα τους επουλώσουν τις πληγές που τους άνοιξαν οι πόλεμοι και οι διωγμοί.

 

Βικτωρία Μπονάρεβα