Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η σχολική  κοινότητα του Γυμνασίου Αιτωλικού, συμμετείχε στην εκδήλωση, «Ο πολιτισμός και η δημοκρατία σε υποχώρηση: έμφυλη βία, κοινωνικές πρακτικές, γυναικοκτονίες» την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στον φιλόξενο χώρο του κτηρίου Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα ανέλυσε όλες τις πτυχές του κοινωνικού ζητήματος της έμφυλης βίας.

Η εκπαιδευτική  κοινότητα παίρνει θέση, ευαισθητοποιεί, ενημερώνει και ενδυναμώνει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε κοινωνικά ζητήματα. Η έμφυλη βία, οποιασδήποτε μορφής λεκτική, σωματική, ψυχολογική είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που βαραίνει τη ζωή των ανθρώπων ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται με μεγάλη σφοδρότητα. Απέναντι σε αυτό το θέμα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να μένει βουβή.

Σε ανακοίνωση του Γυμνασίου Αιτωλικού για τη συμμετοχή στην εκδήλωση υπογραμμίζεται:

“Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα, που σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα τους ανθρώπους του πολιτιστικού τομέα που σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις και συνδέουν με εύστοχο τρόπο, σημαντικά κοινωνικά ζητήματα με τη σχολική κοινότητα.

Οι μαθήτριες του σχολείου μας, Κρήτα Σωτηρία και Όλγα Κουφού βρήκαν την ευκαιρία να εκφραστούν και να μεταδώσουν πλήθος μηνυμάτων.

Με την εφηβική τους ματιά επικοινώνησαν το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, με την βοήθεια της εμψυχώτριά τους, κα Σμπόνια Μαρίας, καθηγήτριας Γαλλικής Φιλολογίας, υπεύθυνης του Θεατρικού ομίλου του σχολείου μας.

Επίσης το ζωγραφικό έργο της μαθήτριάς μας Έρα Τρόκα που κόσμησε το χώρο δείχνει την παγκόσμια διάσταση αυτού του κοινωνικού προβλήματος και στέλνει προς κάθε κατεύθυνση το σπουδαίο οικουμενικό μήνυμα: “Don’t be afraid to speak – Μη φοβάσαι να μιλήσεις”.”

 

Η διάλεξη πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά με εξαιρετικές εκτελέσεις μουσικών κομματιών από τον ερμηνευτή Γιάννη Πανουκλιά και τους μουσικούς Πάνο Μήτσο στο λαούτο, Αλέξανδρο Γιαννή στο βιολί και Μάριο Μπακάλη στο Κλαρίνο.

Τα παραδοσιακά τραγούδια, «ο Μενούσης», «η Αντρονίκη», και «ο βασιλιάς και η κυρά Φροσύνη», που ακούστηκαν, εμπνευσμένα από γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στο παρελθόν συγκίνησαν όλους τους συμμετέχοντες.