Ο Γιώργος Σταμάτης, ίσως είναι εκείνος ο υποψήφιος βουλευτής που έχει προκαλέσει με την κάθοδο του ποικίλα σχόλια, για έναν κυρίως λόγο: το  ότι προέρχεται από μια οικογένεια με μακρά πολιτική πορεία στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο παππούς του Γεώργιος, υπήρξε πανίσχυρος βουλευτής και υπουργός με την ΕΡΕ και τη Νέα Δημοκρατία, ο πατέρας του Δημήτρης, δημοφιλής νομάρχης (1998-2006) και βουλευτής με τη ΝΔ επίσης.

Εύλογα λοιπόν, πολίτες θέτουν το ερώτημα: «τι θέλει από εμάς ένας ακόμη Σταμάτης;». Το ερώτημα αυτό συνοδεύεται ορισμένες φορές και από «κατηγορίες» περί οικογενειοκρατίας στην πολιτική ζωή του τόπου, κάτι που δεν «αγγίζει», μόνο τον Γιώργο Σταμάτη αλλά αρκετούς ακόμη γόνους πολιτικών οικογενειών, ακόμη και τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

Το agriniopress, έθεσε το ερώτημα αυτό στον υποψήφιο βουλευτή και οικονομολόγο, που δέχθηκε να απαντήσει, «κλείνοντας», όπως επισημαίνει τον «τελευταίο λογαριασμό» που νομίζει ότι έχει μείνει ανοικτός στη συνείδηση φίλων και μη.

 

Η απάντηση του Γιώργου Σταμάτη:

 

«Βρήκα χρήσιμο, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, να κλείσω τον τελευταίο λογαριασμό που νομίζω ότι έχει μείνει ανοιχτός στην συνείδηση φίλων και μη: Την αναμέτρηση με το παρελθόν της οικογένειάς μου και την σχέση της με την πολιτική.

Ειδικά τον πατέρα μου που τόσο αγαπώ και σέβομαι και τον οποίο με πολλούς κόπους κατάφερα να πείσω να ανοίξει την κεντρική μου προεκλογική ομιλία στο Αγρίνιο!

Πριν αναφέρω οτιδήποτε άλλο, να θυμίσω λίγο τι ακριβώς συνιστά οικογενειοκρατία, νεποτισμό: την παραχώρηση πολιτικών προνομίων και αξιωμάτων σε συγγενικά πρόσωπα, λόγω της ιδιότητάς τους ως συγγενείς, και όχι γιατί καλύπτουν τα αντικειμενικά προσόντα για να αναλάβουν την όποια υπευθυνότητα. Κι εδώ πιστεύω ότι σταματά κάθε συζήτηση για την οικογενειοκρατία και την δική μου κληρονομιά του ονόματος “Σταμάτης”.

Διότι, σίγουρα δεν είναι οικογενειοκρατία να ζητάς την ψήφο του πολίτη επειδή πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις να βελτιωθεί η ζωή στην Ελλάδα, ζώντας σε μια οικογένεια που έχει παράδοση ανθρώπων με το μικρόβιο της πολιτικής!

Οικογενειοκρατία είναι οι διάδρομοι, τα αξιώματα, ο πλούτος και μάλιστα όλα αυτά ανάξια, χωρίς την βάσανο της έκθεσης στην λαϊκή κρίση. Πάμε να δούμε τώρα, τι είναι η Οικογένεια, αυτό που ανέκαθεν εγώ είχα κοντά μου.

Οικογένεια είναι τα πάντα. Είναι αυτό για το οποίο πολεμάς κι αυτό που θες να δεις να ευημερεί και να ευτυχεί, έστω και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κι από αυτό, δόξα τω Θεώ, είχα άφθονο στην ζωή μου.

Δεν χρειάζεται να πω ότι ο καθένας είναι αυτόνομη οντότητα, τα πιο μεγάλα επιτεύγματα και τα πιο μεγάλα κρίματα δεν κληρονομούνται λόγω Οικογένειας. Αυτό που νιώθω την ανάγκη να θυμίσω είναι το πόσο περήφανος είμαι και για τους δύο γονείς μου, για τον πολιτικό πατέρα μου και για την καλλιτέχνιδα μητέρα μου. Καθώς και να αποσαφηνίσω κάτι που θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον όλοι όσοι θα ψηφίσουν σε λίγες ώρες στην Αιτωλοακαρνανία.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το “μικρόβιο” της πολιτικής μου το πέρασε η υπέροχη μητέρα μου. Ήταν κάτι που το ήθελε διότι ήταν κι εκείνη βαθιά πολιτικό ον. Διάβαζε, όπως έμαθα κι εγώ να κάνω και είχε ιδέες για το τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα στην Ελλάδα, επίσης όπως κι εγώ.

Αντίθετα, ο πατέρας μου, Δημήτρης Σταμάτης, είχε την άποψη που έχουν αρκετοί με μακρά πορεία στα πολιτικά πράγματα. Ότι πρέπει να είσαι πολύ αποφασισμένος για να μπορέσεις να κάνεις την διαφορά και να αντέξεις την πολιτική. Την ίδια άποψη που είχε κι ο δικός του πατέρας, ο οποίος κάθε άλλο παρά τον ενθάρρυνε να αναμιχθεί με την πολιτική.

Το “μικρόβιο” όμως δεν φεύγει εύκολα! Κάπως έτσι, λοιπόν, επικοινωνώ εδώ και καιρό με τους πολίτες εξηγώντας τους ότι θέλω να κάνω τόσα πολλά πράγματα στην πολιτική, ακριβώς γιατί μεγάλωσα μακριά από την οικογενειοκρατία αλλά μέσα σε μια αληθινή Οικογένεια!».

 

Πηγή: agriniopress.gr