Η δημοτικός σύμβουλος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, Βάνα Πατρινού σχετικά με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου με την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας που προωθείται σε δήλωσή της επισημαίνει:
“Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ήδη τοποθετηθεί και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο οτι είναι αντίθετη με την επικείμενη αλλαγή των δικαστικών δομών στο Δήμο μας αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επιμένουμε οτι το ζήτημα είναι σοβαρό, καθαρά πολιτικό και δεν πρέπει να πάρει αποκλειστικά τοπικιστικό χαρακτήρα.
Η αποψίλωση των δομών του Δήμου, παλαιότερα τα ΤΕΙ, τώρα το Πρωτοδικείο και έπεται όπως φαίνεται το Νοσοκομείο, δεν γίνεται γιατί κάποιος “έχει βάλει στο μάτι” το Μεσολόγγι, ούτε γιατί στο ψεύτικο δίλημμα Μεσολόγγι/Αγρίνιο κερδίζει το Αγρίνιο.
Θα πρέπει να δει κανείς και να αντιπαλέψει την ουσία της μεταρρύθμισης στην Δικαιοσύνη και οχι μόνο την κατά τόπους υλοποίησή της, αν θέλει να είναι αποτελεσματικός και να υπερασπίσει τα συμφέροντα του λαού.
Η νέα μεταρρύθμιση είναι άκρως αντιδραστική. Οι όποιες ρυθμίσεις, εκπορεύονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και την ΕΕ με στόχο από τη μια να ορθωθούν νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη και από την άλλη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και απονομής της με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Εξ’άλλου στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (στον Άξονα 4.3. που αφορά τη Δικαιοσύνη) αναφέρεται ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να υπηρετεί την ‘‘αντοχή της οικονομίας’’ και να καταστεί πυλώνας προσέλκυσης επενδύσεων.
Ο νέος δικαστικός χάρτης προετοιμάζεται πυρετωδώς στη λογική του κόστους – οφέλους.
Οι καταργήσεις ειρηνοδικείων και οι συγχωνεύσεις πρωτοδικείων και εφετείων θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που επιθυμούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί στον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας, στο Νομό μας.
Ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων προβλέπει άλλωστε, μεταξύ άλλων, ως κριτήριο διατήρησης ενός δικαστηρίου το επίπεδο επιχειρηματικότητας της περιοχής.
Από την άλλη ευνοείται η συγκέντρωση της δικαστηριακής ύλης στις ισχυρές δικηγορικές εταιρείες και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία σε βάρος της πλειοψηφίας των μισθωτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των λαϊκών στρωμάτων, αφού θα εκτοξευτεί περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος της δίκης.
Μην ξεχνάμε οτι ήδη έχει δρομολογηθεί η κατάργηση-συγχώνευση του 70% των Διοικητικών Πρωτοδικείων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Είναι πασιφανής η υποβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων του λαού και αυτή θα πρέπει να αντιπαλέψουμε. Υπό τον γνώμονα αυτής της υποβάθμισης θα πρέπει να υπάρξει και η καθολική αντίδραση στις επιχειρούμενες αλλαγές.”