Από το σωματείο εργαζομένων στο δήμο Μεσολογγίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου:

 

«Προς αποκατάστασης της αλήθειας για το θέμα του ΧΥΤΑ» ο τίτλος ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου . (σ.σ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ)

Για να δούμε τα περί «αλήθειας» :

 • Αναφέρει η ανακοίνωση ότι η «αυτοψία διενεργήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας» συγκεκριμένα 12 (λίγους!) μήνες μετά, κατά τους οποίους η σημερινή δημοτική αρχή συνέχιζε ακάθεκτη την ίδια καταστροφική πολιτική με τις προηγούμενες, αρνούμενη την πραγματικότητα (την οποία γνώριζε!).
 • Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αυτή η τραγική κατάσταση που παραλάβαμε, που από την πρώτη στιγμή δεν υιοθετήσαμε και πολλάκις είχαμε αναδείξει». Δυστυχώς ουδέποτε ανάδειξε το θέμα. Σε αλλεπάλληλες δε διαμαρτυρίες του Σωματείου Εργαζομένων (τα γραπτά μένουν) απαντούσε με παράνομες εντολές και πιέσεις (όπως είπαμε τα γραπτά μένουν), προσπαθώντας να κρύψει, όπως και οι προηγούμενοι, το όλο θέμα κάτω από το χαλί. Δεν τα κατάφερε τελικά καθώς το χαλί δυστυχώς κάηκε και ξεσκεπάστηκε το χάλι του ΧΥΤΑ.
 • Χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση, «άλλο ένα αμάρτημα του παρελθόντος». Κι αναρωτιόμαστε, όταν κάποιος συνεχίζει γνωστό σε αυτόν αμάρτημα μήπως είναι περισσότερο αμαρτωλός;

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η φωτιά που επικαλείται συνέχεια η δημοτική αρχή εκδηλώθηκε 30-8-2021, δηλαδή δύο (2) χρόνια, που ήδη λειτουργούσε παράνομα και παράτυπα τον ΧΥΤΑ αφότου ανέλαβε (μια λεπτομέρεια που ξεχνά να αναφέρει!) και ένα (1) χρόνο μετά αφού είχε πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος που δεν ήταν ο μόνος, ο οποίος της είχε κοινοποιηθεί, αναφέροντας λεπτομερώς τις παραβάσεις λειτουργίας του ΧΥΤΑ και  έθετε ζήτημα απαγόρευσης εναπόθεσης απορριμμάτων σε αυτόν.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι διατελέσαντες επι σειρά ετών:

 • Οι τέσσερις (4) αντιδήμαρχοι καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων από 1-9-2016 (δηλαδή τα τελευταία επτά (7) χρόνια)
 • Οι τρείς (3) πρόεδροι του ΧΥΤΑ από 12-4-2017 (δηλαδή τα τελευταία εξίμιση (6,5) χρόνια)
 • Τα περισσότερα μέλη (περίπου (8) οχτώ) των διοικητικών συμβουλίων του ΧΥΤΑ από 1-9-2014 (δηλαδή τα τελευταία εννέα (9) χρόνια)
 • Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι επι θεμάτων καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων από 1-9-2014 (δηλαδή τα τελευταία εννέα (9) χρόνια)

είναι υποψήφιοι ή στηρίζουν την νέα υποψηφιότητα της νυν δημοτικής αρχής. Επομένως για ποια αμαρτήματα του παρελθόντος γίνεται λόγος; Η νυν δημοτική αρχή και ήξερε και δεν έκανε τίποτα, και αυτή είναι η μεγαλύτερη «αμαρτία» της. Αλλιώς ας ψάξει τις «αμαρτίες» στους κόλπους της, νυν και τέως!

 • Τέλος αναφέρει «με την δική μας συνετή διαχείριση». Προφανώς όταν αναφέρει συνετή διαχείριση εννοεί:
 • τα δυόμιση (2,5) εκατομμύρια περίπου, επιπλέον που στοίχισε στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου η μεταφορά απορριμμάτων σε όμορους ΧΥΤΑ, λόγο της καθυστέρησης κατανόησης του προβλήματος.
 • Μια χαμένη εργολαβία για την αποκατάσταση των μεμβρανών των κυττάρων του ΧΥΤΑ, περίπου 500.000 που δεν τελείωσε ποτέ;(αλήθεια τι έγινε με αυτή την εργολαβία;)
 • Τις εκτεταμένες ζημίες στα απορριμματοφόρα του Δήμου και την συνολική απαξίωση του στόλου
 • Τις αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα για την εναπόθεση των απορριμμάτων
 • Το αυξημένο εργασιακό κόστος από την λειτουργία επιπλέον βαρδιών λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας.

Επομένως σε ποια «αποκατάσταση της αλήθειας» αναφέρεται η δημοτική αρχή; Δυστυχώς αυτό είναι και το κύριο πρόβλημα διαχρονικά της δημοτικής αρχής, η άρνηση των προβλημάτων και της αντικειμενικής αλήθειας, με αποτέλεσμα οι λύσεις να κοστίζουν στο Δήμο ακριβά!

Αυτά περί αλήθειας …