Το «ΑΒΥΘΙΣΤΟ ΜΟΝΟΞΥΛΟ» του Νίκου Παξινού που κυκλοφόρησε πρόσφατα  αφηγείται την  ζωή μίας παλιάς οικογένειας, της οικογένειας των Δαλμάτηδων από τις αρχές του 1900  μέχρι τις μέρες μας.

Ο λεβέντης ψαράς παππούς Λευτέρης και η αντάρτισσα της τάξης της καλλιεργημένη γιαγιά Μυρτώ.  Οι δύο  τους με λαμπρό αρχοντικό παρελθόν που για  διαφορετικούς λόγους βιώνουν την κοινή τους ζωή με πολλές δυσκολίες αλλά με περίσσια αγάπη. Μία αναφορά στην πλούσια και ένδοξη καταγωγή της πόλης, της αξιοπρεπούς συνέχειας της αλλά και του σταδιακού οικονομικού μαρασμού της.

Ο μοναδικός γιος τους, ο συνετός δουλευτής Αντώνης χάνει τη γυναίκα του στη γέννα και μένει μονάχος να παλεύει με την άλλη του ερωμένη, τη θάλασσα και τα μικρά δίδυμα παιδιά του. Τον Λευτέρη και την Μυρτώ, «…δυο μικρά φυλλαράκια στο τελευταίο κλαδί ενός πεθαμένου δέντρου καταμεσής της άνοιξης, τον Απρίλη του 1952…».

Ο νεώτεροι Λευτέρης και Μυρτώ, δύο διαφορετικοί χαρακτήρες αλλά με έντονους μεταξύ τους δεσμούς, θα ζήσουν τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια στην μικρή παραλιακή πόλη μέχρι να χωρίσουν οι δρόμοι τους ακολουθώντας τα όνειρα τους.

Ο αναγνώστης παίρνοντας στο κατόπι τον Λευτέρη θα ζήσει μαζί του αταίριαστους και ταιριαστούς έρωτες, δυνατές φιλίες, θα γνωρίσει ανθρώπους και χαρακτήρες, και θα  ξαναθυμηθεί κάποια από τα  πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της  τωρινής ιστορίας της χώρας μέχρι την ολική ανατροπή μίας ηθελημένης αποδόμησης.

«Έτσι όπως αποδομούνται τα όνειρα και οι προσδοκίες των γενεών των ανθρώπων, έτσι όπως ξεθωριάζουν οι αδύναμες μνήμες ώστε άνθρωποι και γεγονότα να χάνονται στο πέρασμα του καιρού σαν να μην υπήρξαν ποτέ»

Και  κάθε τόσο, σε κάθε σχέση,  ξεπροβάλλει εκείνο το απλοϊκό αλλά συνάμα αποκαλυπτικό ερώτημα. «Τίνος είσαι;». Ερώτημα που ήταν και ο αρχικός τίτλος του μυθιστορήματος μέχρι να τον παραχωρήσει στο πιο λογοτεχνικό, πιο συμβολικό και πιο ελπιδοφόρο, «Αβύθιστο μονόξυλο».

Και όμως η Μυρτώ επιμένει. «Ελπίδα. Αυτή που ονομάζουν ψυχή. Πεθαίνει ποτέ η Ελπίδα; Πεθαίνει η ψυχή

Όλα τούτα με πολλές συμβολικές αναφορές και μηνύματα πίσω και κάτω από τις γραμμές της πλοκής και με φόντο ένα εναλλασσόμενο σκηνικό  ζωντανών εικόνων από την ζωή της πόλης (σ.σ. Μεσολόγγι) και της χώρας από τα τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 μέχρι σήμερα.

 

Σημεία πώλησης στο Μεσολόγγι:

ΑΛΦΑΒΗΤΟ (Λόρδου Βύρωνος 6),

ΜΕΛΑΝΙ,

ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ (Τσαρούχης).