κεντρικη-πλατεια-mesolongion

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος  από την «ένταξη» στη ζωή μας, του lockdown. Ένας χρόνος στον οποίο σημειώθηκαν τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω θα πρέπει να θυμηθούμε ότι τότε η επιστημονική κοινότητα ελάχιστα πράγματα γνώριζε για τον κορονοϊό, σχετικά με τα συμπτώματα, τη μετάδοσή του και κυρίως για την αντιμετώπισή του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ως λύση για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας «προκρίθηκε» το lockdown. Λύση που μετά από ένα χρόνο φαίνεται ότι αποδίδει.

Στον αντίποδα όμως με δεδομένο ότι το Lockdown συνεπάγεται «πάγωμα» οικονομικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο πάλι φαίνεται ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ταυτόχρονα, όμως η COVID-19 έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία συνθηκών αλλαγής του εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, με την «είσοδο» της τηλεργασίας. Αλήθεια ποιος μπορούσε να διανοηθεί πριν ένα χρόνο ότι μια ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά θα γινόταν με τηλεκπαίδευση;

Στον ένα χρόνο αυτό δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η συστηματική προσπάθεια από κάποια κέντρα να αμφισβητήσουν την ύπαρξη της πανδημίας. Μια προσπάθεια που μέχρι ένα βαθμό γινόταν πιστευτή ακόμη και από κορυφαίους ηγέτες του πλανήτη, θέτοντας όμως εμπόδια στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας.

Στα της χώρας μας, μόνο όσοι φορούν κομματικές παρωπίδες μπορούν να ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν τέλεια ή όλα έγιναν χάλια. Με βάση τους δείκτες επίσημων οργανισμών οι επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας δεν είναι τραγικές, όμως σε ορισμένους τομείς ίσως θα μπορούσαν να είναι μικρότερες.

Είναι βέβαιο ότι σε πολλά ζητήματα υπήρξαν και υπάρχουν αστοχίες, όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χώρα άντεξε και σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε οικονομικό. Στην εκτίμησή μας αυτή δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ως χώρα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις της Τουρκίας για το ενεργειακό της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρόκληση, λοιπόν, για το σύνολο του πολιτικού συστήματος είναι να καθορίσει την επόμενη μέρα της πανδημίας, όχι με όρους «Μεταπολίτευσης».

Κι αυτό διότι όλοι πλέον, έχουν αντιληφθεί ότι «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν… και οι εποχές «του ταξίματος των πάντων, στους πάντες» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…

 

Δημοσιεύτηκε στα ΚΥΡΙΑΚΆΤΙΚΑ της 14ης Μαρτίου 2021