Η Μεσολογγίτισσα συγγραφέας Φωτεινή Μυλωνά – Ραΐδη κατέκτησε στην 1η θέση στον 1ο Πανελλήνιο Πεζογραφικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το “I Travel Poetry” για το πεζογράφημά της, “Οι Αόρατες Κλωστές”.
Η Φωτεινή Μυλωνά Ραΐδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Κάποια στιγμή, στα νιάτα της, το εγκατέλειψε… πιστεύοντας για πάντα.
Πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άλλος τόπος ιδανικότερος απ’ αυτόν για να κάνει την έξοδό της κι επέστρεψε. Διάλεξε να γίνει δασκάλα για να είναι κοντά στα παιδιά. Αυτά φρόντισαν να διατηρήσει ατόφια την αλήθεια της και αυθεντικά τα συναισθήματά της.
Τα πρώτα της βιβλία ήταν για κείνα, με τα πιο πολλά να αφορούν τα παιδιά των πρώτων τριών τάξεων του δημοτικού σχολείου: “Είμαι η Αλίκη”, “Ο Μάριος κι η αλεπουδίτσα του”, (μία σειρά από έξι βιβλία με διαφορετικούς το καθένα τίτλους), “Μου αρέσει να ταξιδεύω”, “Το μαγικό κουμπί”.
Δύο από αυτά έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Το ένα από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το άλλο από τη Γυναικεία λογοτεχνική συντροφιά.
Διηγήματά της επίσης έχουν επιλεγεί για τις συλλογές: “Θα ‘θελα τόσα να σου πω, μπαμπά!” και “Ιστορίες που γράφει η ζωή”.
Με τα δυο της νεανικά μυθιστορήματα, “Νέα σελήνη” και “Καλημέρα, θάλασσα!”. προσπάθησε να συντροφέψει τα παιδιά, που τόσο αγάπησε, στο δύσκολο δρόμο της ενηλικίωσής τους.
“Η Επιστροφή” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα για μεγάλους.
Τέλος τα πιο πρόσφατα έργα της είναι το “Έξω απ’ τη χρυσή κορνίζα” και το “…Και στην πολιτεία του Αϊ-Βασίλη κρίση;”, από τις εκδόσεις Αναγνώστης.
Μάλιστα για το επίκαιρο λόγω των ημερών “…Και στην πολιτεία του Αϊ-Βασίλη κρίση;” μπορείτε να δείτε την αφήγησή του σε βίντεο που επιμελήθηκε η Άννα Μανθάτη
Ο 1ος Πανελλήνιος Πεζογραφικός διαγωνισμός του I Travel Poetry
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συνοδεύεται από την ακόλουθη ανακοίνωση του “I Travel Poetry“”
“Ο 1ος Πανελλήνιος Πεζογραφικός διαγωνισμός του I Travel Poetry, έφτασε στο τέλος του και έχουμε την χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα.
Να σημειώσουμε πως για ακόμα μία φορά έφτασαν στα χέρια μας πολλά και ξεχωριστά έργα.
Έργα με σύγχρονους προβληματισμούς, έργα που έφερναν αλλοτινές εποχές στο σήμερα με αρτιότητα, έργα που αναδείκνυαν από τα πιο χαρούμενα μέχρι τα πιο ζοφερά μας συναισθήματα, έργα που εν τέλει μας κάνουν να πιστεύουμε βαθιά στην λογοτεχνική παραγωγή αυτού του τόπου, και στις επόμενες γενιές Ελλήνων λογοτεχνών.
Παρακάτω η διακριθείσα δεκάδα του διαγωνισμού:
-
Φωτείνη Μυλωνά – Οι αόρατες κλώστες
-
Αναστασία Σακαράκη- Οδός Δεληγιάννη
-
Πολυξένη( Τζένη) Κοσμίδου- Ένας αλλιώτικος Ντόριαν Γκρέι
-
Βασιλική Καγκελάρη- Ο φίλος μου ο παράνομος
-
Ιεροκλής Σαββίδης- Το μπουρσούκι
-
Ευτυχία Κωνσταντινίδου- Η εικοσαετής πολιορκία της Κάντια απ’τους Οθωμανούς
-
Αντώνιος Ευθυμίου- Είκοσι γρόσια αγάπης
-
Κυριακή Βαγιανου- Ο θεός και οι άνθρωποι
-
Εμμανουήλ Βαβαδάκης- Νότια του παραδείσου
-
Θεοχάρης Μποϊντάς- Μελάνθεια”
Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού την συγκροτούσαν οι κ.κ. Δέσποινα Παπαδιονυσίου, Γεωργία Λαπατά, Ερμοφίλη Τσότσου και Χρήστος Νικολακόπουλος οι οποίοι όπως υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού: “Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να κριθεί χωρίς αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους που με γνώση, μεράκι και αγάπη για την λογοτεχνία μελέτησαν και αξιολόγησαν όλες τις συμμετοχές.
Άνθρωποι που ο καθένας από το δικό του μετερίζι υπηρετούν την Λογοτεχνία και την συγγραφή και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό βαθμολογώντας και στην συνέχεια συνεδριάζοντας ώστε να αποτυπωθεί το αντιπροσωπευτικότερο αποτέλεσμα ανάμεσα στις συμμετοχές.”