Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων ως αρμόδιος οργανισμός για την διοίκηση και διαχείριση σε θέματα βιοποικιλότητας των περιοχών  του δικτύου Natura 2000 ολόκληρης σχεδόν της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, ήδη από τις 31 Μαρτίου 2021 έχει αποστείλει έγγραφό του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την  Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και την Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού  Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ διατυπώνοντας τις ενστάσεις του για την χωροθέτηση αιολικών σταθμών στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου.

Έκτοτε έχουν διατυπώσει αρνητικές θέσεις ΟΤΑ, Φορείς και συλλογικότητες.

Για την πληροφόρηση των πολιτών δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Φορέα Διαχείρισης το περιεχόμενο της επιστολής  με στόχο την ευαισθητοποίηση και την διαφύλαξη των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

 

“Καθώς ενημερωθήκαμε από τον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (συνημμένο 1) ότι βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του όρους Αράκυνθος σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω :

  1. Η εν λόγω περιοχή του προτιθέμενου ΑΣΠΗΕ βρίσκεται στον άμεσο ζωτικό χώρο της μίας εκ των τριών αναπαραγωγικών αποικιών του Όρνιου (Gyps fulvus) και του σημαντικότερου πληθυσμού του σ’ ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι δε είδος που περιλαμβάνεται στα παγκοσμίως απειλούμενα
  1. Στον άμεσο χώρο του προτιθέμενου ΑΣΠΗΕ κουρνιάζει και ο σπανιότατος Μαυρόγυπας (συνημμένο 2) που πλέον επισκέπτεται τακτικά την περιοχή του Αρακύνθου αλλά και εμφανίζεται σταθερά και ο Χρυσαετός που αναπαράγεται και τρέφεται στη γύρω περιοχή. Το πρώτο είδος, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα τηλεμετρίας που επισυνάπτουμε, όπως αυτά προκύπτουν από την συνεχή δορυφορική παρακολούθηση του είδους, θεωρούμε ότι χρησιμοποιεί την περιοχή του ΑΣΠΗΕ ως ενδεχόμενο χώρο φωλιάσματος (πυκνές κίτρινες γραμμές), το μοναδικό μετά την Δαδιά σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο όπου το είδος έχει εξαφανισθεί.
  1. Τα ως άνω είδη, όπως γνωρίζετε, περιλαμβάνονται στα πλέον ευάλωτα είδη πτηνών ως προς τη λειτουργία των ΑΣΠΗΕ
  1. Ο Φορέας μας διεξάγει ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διατήρηση των πτωματοφάγων και για το σκοπό αυτό λειτουργεί στην περιοχή του Αρακύνθου Πειραματικό Κλωβό Προσαρμογής ατόμων από περίθαλψη προς απελευθέρωσή τους. Επίσης προωθεί τη δημιουργία Χώρου Τροφοδοσίας Απειλουμένων Πτωματοφάγων επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση του τοπικού πληθυσμού τους λόγω των διαφόρων πιέσεων που δέχεται. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντίστοιχες δράσεις μας μπορείτε να πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας www.fdlmes.gr.
  1. Το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας ( ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 (GR2310010) και διαθέτει σημαντικούς οικότοπους που υπάγονται στην διοίκηση και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων . Ενώ το φαράγγι του Παλιορόλακκα και τα στενά της Κλεισούρας αποτελούν Περιοχές Φύσης 2 Η του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

 

Ως εκ των ανωτέρω, η δημιουργία ενός ΑΣΠΗΕ στον άμεσο ζωτικό τους χώρο δεν συνάδει ούτε με τις προσπάθειες της πολιτείας για τη διατήρηση του είδους σε πανελλήνια κλίμακα αλλά ούτε και με τη διεθνή νομοθεσία και υποχρεώσεις της χώρας μας που αφορούν την προστασία του είδους από τις όποιες απειλές περιλαμβανομένης και αυτής της εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΣΠΗΕ.

Επομένως, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά περί της ανωτέρω ασυμβατότητας τους σχετιζόμενους επενδυτές πριν προβούν σε περεταίρω ενέργειες (εκπόνηση τεχνικών και άλλων μελετών) και να προβείτε στα δέοντα ως προς την αναθεώρηση της όποιας αδειοδότησης περί αυτού του ΑΣΠΗΕ.»