Της Ειρήνης Μπέλλα

 

«Το σημαντικότερο σε οποιοδήποτε μέτρο αποφασίζεται, δεν είναι η ανακοίνωσή του, αλλά η εφαρμογή του» αναφέρει στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν για τον κορωνοϊό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. ‘Όπως εξηγεί καθώς τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι σε γηροκομεία της χώρας συνεχίζονται η εφαρμογή  εξαρτάται από όλους. “Από το Υπουργείο Εργασίας που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια, τις Περιφέρειες που είναι αρμόδιες για τα γηροκομεία, τις διοικήσεις των κλειστών δομών που πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα και χωρίς συμβιβασμούς τα μέτρα και φυσικά τους εργαζόμενους που καλούνται να επιδείξουν για ακόμα μια φορά υπευθυνότητα αλλά και υπομονή ώστε να ξεπεράσουμε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας.”

Η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι τα μέτρα ίσως είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ, αλλά  θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

-Είχαμε δυστυχώς θανάτους ηλικιωμένων από κορωνοϊό σε γηροκομεία. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσατε μέτρα σε οίκους ευγηρίας. Αρκούν αυτά για την προστασία των ηλικιωμένων;

 

«Το σημαντικότερο σε οποιοδήποτε μέτρο αποφασίζεται, δεν είναι η ανακοίνωσή του, αλλά η εφαρμογή του. Κι αυτή εξαρτάται από όλους μας. Από το Υπουργείο Εργασίας που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια, τις Περιφέρειες που είναι αρμόδιες για τα γηροκομεία, τις διοικήσεις των κλειστών δομών που πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα και χωρίς συμβιβασμούς τα μέτρα και φυσικά τους εργαζόμενους που καλούνται να επιδείξουν για ακόμα μια φορά υπευθυνότητα αλλά και υπομονή ώστε να ξεπεράσουμε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας όσο γίνεται χωρίς κρούσματα και απώλειες.

Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι αυστηρά. Ίσως είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ καθώς συνομιλώντας με τους πρέσβεις μας σε χώρες που επλήγησαν πολύ σοβαρά οι κλειστές δομές τους κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, διαπίστωσα ότι ακόμα και τώρα δεν έχουν πάρει τόσο αυστηρά μέτρα όσο εμείς. Διαπιστώσατε κι εσείς ότι έλεγχοι γίνονται και θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Τα πρόστιμα έχουν πλέον αυξηθεί και ήδη επιβάλλονται όπου κριθεί αναγκαίο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουμε κατανοήσει τη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων και της συμόρφωσης στις υποδείξεις των ειδικών. Τότε μόνο θα καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο και να προστατεύσουμε με τη σειρά μας όλους εκείνους που μας φρόντισαν όταν ήμασταν παιδιά».

 

-Σκοπεύετε να αλλάξετε το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων; Σε ποιες αλλαγές κατευθύνεστε;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Συνεργαζόμαστε και με τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαμορφώνει το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ΜΦΗ και η αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των δομών είναι αποκλειστικά στις Περιφέρειες της χώρας. Στην παρούσα φάση για την καλύτερη επικοινωνία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει το σύνθετο έργο του συντονισμού των Περιφερειών και των αρμόδιων οργάνων και αρχών με την κεντρική διοίκηση.

 

-Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί άνοιξαν αλλά υπάρχουν παράπονα για δεκάδες χιλιάδες παιδιά που φέτος θα μείνουν εκτός από αυτούς και εκτός από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Τι συμβαίνει και ενώ ήταν σημαία της Νέας Δημοκρατίας κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, να υπάρχουν και πάλι απελπισμένοι γονείς;

«Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης δεν είναι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού και τα απασχολούν δημιουργικά τις απογευματινές ώρες μετά το σχολείο.

Όπως ακριβώς είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κανένα από τα παιδιά που πληρούν τα κριτήρια δεν βρέθηκε εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Και, όπως ακριβώς συχνά επαναλαμβάνουμε, ως Κυβέρνηση κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντάξουμε όσα περισσότερα παιδιά είναι δυνατόν στους παιδικούς σταθμούς.

Τη σχολική χρονιά 2020-2021 στους βρεφονηπιακούς σταθμούς εισάγονται με vouchers 18% περισσότερα παιδιά από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό κατόπιν πρωτοβουλίας και με προϋπολογισμό αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για να γίνει κατανοητό σε όλους. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έως τώρα ξέραμε, το συγχρηματοδοτούμενο «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής» παραμένει το ίδιο και εισάγει 85.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς όπως συνέβαινε κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει καμία μείωση. Αντίθετα, με νέο παράλληλο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας εισάγονται στο πρόγραμμα 15.000 περισσότερα παιδιά και μάλιστα με δύο επιπλέον παροχές: 1) με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 2) με δικαίωμα συμμετοχής και μητέρων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που έως τώρα αποκλείονταν. Όχι μόνο δεν μένουν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών αλλά αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 30.000.000 ευρώ – διορθώνοντας μάλιστα μια αδικία δεκαετιών ως προς τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους.

Ξεκαθαρίζω λοιπόν ξανά για να διορθώσουμε την εσφαλμένη εικόνα. Τα ΚΔΑΠ δεν είναι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι Κέντρα Δημιουργικής ΑΠασχόλησης που εξυπηρετούν παιδιά του Δημοτικού απογευματινές ώρες. Οπότε είναι τουλάχιστον παραπλανητικό να λέει κάποιος ότι έμειναν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών αναφερόμενος στα ΚΔΑΠ. Και απαντώ στο ερώτημα αν και γιατί δεν πήραν όλα τα παιδιά κουπόνι για ΚΔΑΠ αναφέροντας τους αριθμούς που δεν λένε ποτέ ψέματα».

 

-Όσον αφορά τα voucher ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;

 

Αυτή τη χρονιά εγκρίναμε περίπου τον ίδιο αριθμό voucher για ΚΔΑΠ με όσα δόθηκαν πέρυσι, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουμε 1.000 παραπάνω voucher σε παιδιά με αναπηρία. Voucher τα οποία έχουν πενταπλάσιο κόστος από ό,τι τα voucher για παιδιά με τυπική ανάπτυξη. Καταφέραμε, επομένως, να δώσουμε 24% περισσότερα κουπόνια ΚΔΑΠ σε παιδιά με αναπηρία σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό δεν σας κρύβω ότι μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Γενικότερα, όμως, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 64% ακολουθώντας την πρωτοφανή αύξηση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης που έφθασε το 124%. Για να καταλάβετε μέσα σε ένα μόλις χρόνο τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ από 465 έγιναν 1043, ενώ τα δημοτικά έφτασαν τα 690 από 424! Για να μπορέσουν λοιπόν να ικανοποιηθούν αυτές οι αιτήσεις απαιτούνται 68 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αύξηση 65% στον προϋπολογισμό του προγράμματος σε συνθήκες πανδημίας!»

 

 

 

Ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα είναι το πόσο χρονοβόρο και δύσκολο είναι να υιοθετήσει κάποιος ένα παιδί. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κακώς κείμενα στο υπάρχον σύστημα;

 

-Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού «Μια οικογένεια για κάθε παιδί» γίνεται πλέον πράξη. Σήμερα, το νέο πλαίσιο για τις Υιοθεσίες και τις Αναδοχές εγγυάται ότι κάθε νέο αίτημα από υποψήφιους γονείς, θα υλοποιείται εντός ενός έτους και με απόλυτη διαφάνεια. Δεν είναι λίγες οι δομές που μας ενημερώνουν με ενθουσιασμό ότι το συνταίριασμα, η σύνδεση δηλαδή των παιδιών με τους καταλληλότερους γι’ αυτά γονείς, προχωράει με ταχύτητα και έχουμε ήδη περιπτώσεις αναδοχών αλλά και υιοθεσιών που πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο. Τι έχει αλλάξει λοιπόν; Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν η οργάνωση ενός σύγχρονου λειτουργικού ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των παιδιών που ζουν σε δομές προστασίας καθώς και των υποψήφιων γονέων ώστε με απόλυτη διαφάνεια και μέσα σε ένα χρόνο τα παιδιά να βρίσκουν την ιδανική γι’ αυτά οικογένεια. Ποια είναι τα βήματα λοιπόν για όποιον θέλει να γίνει ανάδοχος ή θετός γονιός;

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΉΣ”