Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά.

Βασικό ζήτημα συζήτησης ήταν η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων που δοκιμάζονται σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας και της ουκρανικής κρίσης και τις δυσμενείς συνέπειες που αυτές δημιουργούν αλλά και λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που πρόσφατα έπληξαν την χώρα μας και το νομό μας και έχουν προκαλέσει αρκετές ζημιές στους παραγωγούς.

Ο Υπουργός από πλευράς του ενημέρωσε τον κ. Καραγκούνη ότι η πρόθεση του Υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα είναι η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά  του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας και οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

Περαιτέρω ο κ. Καραγκούνης έθεσε στον κ. Γεωργαντά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα  που αφορούν τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην σχετική ανακοίνωση τύπου από το πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραγκούνη σημειώνεται: 

“Το πρώτο θέμα αφορά τις ζημίες που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρινίου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (-7°C & -8 °C  στις 25 & 26 Ιανουρίου2022) και την αποζημίωση αυτών βάση του ισχύοντος κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.). Ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε στον Υπουργό ότι όπως είναι  γνωστό  για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων απαιτείται το επίπεδο των ζημιών να ανέρχεται τουλάχιστον στο 30% της περιφερειακής ενότητας, γεγονός που εμποδίζει την ένταξη τους στον Κ.Ο.Ε. Οπότε ο κ. Καραγκούνης μεταφέροντας το αίτημα των παραγώγων ζήτησε από τον Υπουργό να υπάρξει σχετική ρύθμιση ώστε να μπορεί να επιτραπεί ο επανακαθορισμός των  προϋποθέσεων που ήδη προβλέπονται ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Ο κ. Γεωργαντάς μετέφερε στον κ. Καραγκούνη ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας που θα αναθεωρήσει συνολικά τον κανονισμό του Κ.Ο.Ε. αλλάζοντας στις σχετικές ρυθμίσεις και προϋποθέσεις, υιοθετώντας πολύ πιο ευέλικτα κριτήρια για την υλοποίηση του. Τα κριτήρια αυτά θα αφορούν την γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων και με παράλληλη πιθανότητα χορήγησης προκαταβολής καθώς και αλλαγή του περιορισμού του 30% ανά περιφερειακή ενότητα. Ο σχετικός περιορισμός μελετάται  να μετατραπεί σε 30% του Δήμου ή της εντοπισμένης περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτό να αποζημιωθούν οι παραγωγοί του Δήμου Αγρινίου αλλά και γενικότερα οι περιοχές ανά την Ελλάδα που έχουν υποστεί παρόμοιες ζημιές.

Το δεύτερο θέμα αφορά την δυνατότητα  ένταξης των ελαιοπαραγωγών στις ρυθμίσεις της εφορίας για  120 δόσεις. Ο κ. Καραγκούνης μετέφερε στον Υπουργό ότι  ενώ οι ελαιοπαραγωγοί έχουν λάβει ενίσχυση  δεν έχουν το δικαίωμα ένταξης  στις σχετικές ρυθμίσεις. Προφανώς μια τέτοια δυνατότητα θα αφορούσε και άλλους κλάδους της οικονομίας και θα πρέπει να υπάρξει στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλία ρύθμισης του θέματος από το υπουργείο οικονομικών. Ο κ. Γεωργαντάς επιβεβαίωσε στον κ. Καραγκούνη την συμφωνία του και την συμπαράσταση του σε ένα τέτοιο αίτημα το οποίο βεβαίως είναι αρμοδιότητα του υπουργείου οικονομικών. Σε σχετική συνάντηση που είχε ο κ. Καραγκούνης  με τον κ. Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, μετέπειτα στην διάρκεια της ημέρας επιβεβαίωσε ότι δεν προβλέπετε η σχετική δυνατότητα από την πλατφόρμα,  άλλωστε ένα τέτοιο ζήτημα αφορά και άλλους κλάδους και όχι περιοριστικά και μόνο των ελαιοπαραγωγών, είναι ένα θέμα το οποίο θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα.”