Από τον ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας εκδόθηκε ανακοίνωση που καταγγέλλεται η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ που λειτουργεί στο Αγρίνιο στην Πάτρα.
Κάτι που από διετίας και πλέον έχει γίνει για το αντίστοιχο τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργούσε στο Μεσολόγγι.
Για τη μεταφορά από το Μεσολόγγι στην Πάτρα, όμως, δεν είχε υπάρξει αντίδραση… Γιατί;
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:
“Την ώρα που η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και το καθημερινό κόστος σε ανθρώπινες ζωές έχει φέρει τη χώρα μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, οι δημόσιες δομές στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζουν να δέχονται απανωτά χτυπήματα. Μετά την υποβάθμιση των Νοσοκομείων, την αναστολή των χειρουργείων, την απόλυση των εργαζόμενων στη φύλαξη και την καθαριότητα, μια πολύ κρίσιμη δομή υγείας για την επιβίωση των ασθενών, το ΕΚΑΒ, απαξιώνεται.
Στον ήδη υποστελεχωμένο τομέα του ΕΚΑΒ Αγρινίου η απόφασή της κεντρικής διοίκησης να μεταφέρει το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις διακομιδές των ασθενών λόγω της αύξησης του χρόνου ανταπόκρισης των διασωστών στο τόπο του περιστατικού.
Με απλά λόγια αν κάποιος πολίτης του Νομού χρειαστεί άμεση διακομιδή η κλήση στο 166, δεν θα χτυπά πλέον στο Αγρίνιο, αλλά στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Πάτρας. Στη συνέχεια το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας θα διαβιβάζει στο Αγρίνιο, ώστε το πλήρωμα και το ασθενοφόρο να μεταβούν στον τόπο του συμβάντος.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, με δύσκολο μορφολογικό ανάγλυφο, όπου οι υπεύθυνοι της Πάτρας δε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες αυτές, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Αυτός ο υπερσυγκεντρωτισμός των δομών όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αντί να λύνει. Όλα αυτά ενώ θα έπρεπε να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί το ΕΚΑΒ Αγρινίου με έμψυχο δυναμικό (το 70% των διασωστών είναι πάνω από 50 έτη) και αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου, των κτηριακών του εγκαταστάσεων και του στόλου των ασθενοφόρων.
Η προνοσοκομειακή φροντίδα είναι εξαιρετικά σημαντικός κρίκος της δημόσιας υγείας, καθώς ο χρόνος από την στιγμή του συμβάντος μέχρι την άφιξη του ασθενούς στο Νοσοκομείο είναι κρίσιμος και συχνά η επιβίωση εξαρτάται από τις πρώτες βοήθειες που θα του παρασχεθούν στον τόπο του συμβάντος ή κατά τη διάρκεια της διακομιδής του. Ο κίνδυνος να χαθούν και άλλες ζωές συμπολιτών μας είναι σοβαρός και υπαρκτός και οι ευθύνες για άλλη μια φορά εγκληματικές.