Με την ευκαιρία της βραδιάς αφήγησης στις 10 Σεπτεμβρίου* η συγγραφέας Φωτεινή Μυλωνά-Ραΐδη γράφει:
Υπήρξαν καιροί, ευτυχισμένοι καιροί, που ο λόγος κυριαρχούσε στις κοινωνίες των ανθρώπων καλύπτοντάς τους ανάγκες κι ανάγκες… Γλυκός και καταδεκτικός έμπαινε κι έβγαινε κι απ’ του φτωχού, κι απ’ του σοφού κι απ’ του απαιτητικού δημιουργού το στόμα, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη δύναμή του κι αυξαίνοντας τα πλούτια του με καινούριες λέξεις.
Κι οι άνθρωποι, όμως, δεν πήγαιναν πίσω από τη χρήση του. Με τα καλούδια του πλούτιζαν κι εκείνοι σε κρίση και σκέψη, σε ευστροφία και δημιουργικότητα. Με άνεση εκφράζανε τα εύκολα και τα δύσκολα, τα στρυφνά και τα ανεξήγητα, τα πραγματικά και τα φανταστικά.…. και υφαίνανε πλήθος ιστορίες.
Γέμισαν οι κόχυλες των αυτιών του κόσμου κι οι αυλακωσιές του νου τους τόσες, που άλλες πια δε χωρούσαν.
«Να τις γράψουμε! Να τις περισώσουμε!» γνοιάστηκαν οι προνοητικοί. Και τις έγραψαν! Και γέμισαν οι βιβλιοθήκες περγαμηνές και παπύρους και τόμους βιβλίων ασήκωτους…
Κι ήρθαν στον κόσμο μέρες δύσκολες… Ο λόγος αποστεώθηκε από την αχρησία. Σμίκρυναν οι ορίζοντες, παιδιών και μεγάλων, σε μιας μικρής οθόνης το σχήμα. Οι κόχυλες των αυτών τους γέμισαν βόμβους κι οι αυλακωσιές του νου τους κινδύνευαν να μείνουν χέρσοι.
Οι γνοιασμένοι έτρεξαν στις βιβλιοθήκες κι άνοιξαν τις περγαμηνές και τους παπύρους και τους τόμους των βιβλίων τους ασήκωτους
«Να ξεκινήσουμε απ’ των απλών ανθρώπων τη σοφία, που ξέρει να σμίγει μεγάλους και μικρούς κρατώντας τους μαγεμένους», είπαν.
Έτρεξαν κάμποσοι….
Έτρεξε κι η Αγνή Στρουμπούλη. Έτρεξε και πήρε, πόσα δεν πήρε…
Δεκατρία χρόνια εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία, έκανε.
25 χρόνια Εργαστήρια για την Τέχνη της Αφήγησης στο Δήμο Αθηναίων, στο Μουσείο Μπενάκη, σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες, σε Πολιτιστικά Κέντρα.
Από το 2022 διδάσκει τη Τέχνη της Προφορικής Αφήγησης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
28 χρόνια δίνει Παραστάσεις – Αφήγησης σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό· σε Θέατρα, Μουσεία, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Φυλακές, Βιβλιοθήκες, Πολιτιστικά Κέντρα, Μουσικές σκηνές, Φεστιβάλ, Πλατείες, Συνέδρια.
Τόσες οι ιστορίες της. Χαρά μας και τιμή μας να την έχουμε κοντά μας στις 10 Σεπτεμβρίου στον Αύλειο χώρο του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας;
Τι διάλεξε για μας;
Θα σας το πω σε επόμενο άρθρο.
*στις 10 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε μια μοναδική βραδιά αφήγησης, -αφηγήτρια η κ. Αγνή Στρουμπούλη, βιολοντσέλο κ. Σταύρος Παργινός- αλατισμένων παραμυθιών από την παράδοση και της “Αφρολουλουδένιας” της Φωτεινής Μυλωνά-Ραΐδη.
Η αφήγηση είναι η αναβίωση με νέους όρους ενός αρχέγονου τρόπου ψυχαγωγίας, που ξεκινάει από τους ραψωδούς και καταλήγει στους λαϊκούς παραμυθάδες.
Γίνεται από χαρισματικούς ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το είδος κι είναι γνωστοί στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Μια τέτοια εκπρόσωπος είναι η κ. Αγνή Στρουμπούλη.
Η παρουσία της γίνεται με την ευκαιρία της έκδοσης του δικού μου παραμυθιού, που αφορά τον τρόπο παραγωγής του αλατιού από τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, κι έχει τίτλο: “Αφρολουλουδένια, του Ήλιου η αγαπημένη!”
Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του συλλόγου:”Οι φίλοι της λιμνοθάλασσας” με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.