Το Μεσολόγγι μετατρέπεται για τρεις ημέρες στο πανελλαδικό επίκεντρο της γνώσης, της έρευνας και της εκπαίδευσης γύρω από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Το Τμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών ανοίγει τις πόρτες του και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα υψηλού επιστημονικού κύρους, που αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της λιμνοθάλασσας και της περιοχής στην παραγωγή, την καινοτομία, την περιβαλλοντική διαχείριση και την επόμενη γενιά επιστημόνων.
Με κορυφαίες εισηγήσεις, μαθητικό διαγωνισμό, βραβεύσεις, στρογγυλές τράπεζες και – για πρώτη φορά – ένα γαστρονομικό event με πρωταγωνιστή τον Executive Chef, Ayman El Habachy, το τριήμερο 27–29 Νοεμβρίου αποτελεί μια ολοκληρωμένη γιορτή επιστήμης, έρευνας και δημιουργικότητας.

Το Τμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών (ΤΑΥ) του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι διοργανώνει ένα πλούσιο τριήμερο δράσεων, που ξεκινά στις 27 Νοεμβρίου και κορυφώνεται στις 29 Νοεμβρίου 2025, φέρνοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες τάσεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την αγορά, η ανάδειξη της λιμνοθάλασσας ως μοναδικού φυσικού και παραγωγικού πλούτου, αλλά και η ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων να στραφούν προς τον κλάδο που αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Καταξιωμένοι ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, την αγορά, τον θεσμικό τομέα και την ελληνική βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας πλαισιώνουν μια σειρά παρουσιάσεων που καλύπτουν από την τεχνολογία εκτροφής και την παραγωγή εμβολίων, μέχρι τις νέες επαγγελματικές δεξιότητες και τον ρόλο της γυναίκας στον κλάδο.
Παράλληλα, το Τμήμα υποδέχεται μαθητές στον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Νερό & Φαντασία σε Δράση», ενώ την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιούνται τιμητικές διακρίσεις υποστηρικτών και αποφοίτων που διαπρέπουν στον χώρο.
Το τριήμερο ολοκληρώνεται το Σάββατο 29 Νοεμβρίου με μια ξεχωριστή γαστρονομική εκδήλωση με τίτλο «ΙΧΘΥΣ ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», όπου ο Executive Chef Ayman El Habachy της Πρεσβείας της Αιγύπτου συνδυάζει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας με σύγχρονες γευστικές δημιουργίες.
Το πρόγραμμα του τριημέρου
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025
7η Ανοιχτή Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας
Κεντρικό Αμφιθέατρο ΤΑΥ – Ώρα έναρξης 10:00
09:30 – 10:00 Εγγραφές – Προσέλευση
10:00 – 10:05 Έναρξη – Χαιρετισμοί διοργανωτών
• Νίκος Βλάχος, Επίκ. Καθηγητής ΠΠ
10:15 – 10:30 Χαιρετισμοί επισήμων & φορέων
10:30 – 10:45 Χαιρετισμός από Κωνσταντίνο Μπόκα, Εκπρόσωπο ΕΛΟΠΥ
10:45 – 11:00
Βραβεύσεις μεταπτυχιακών φοιτητών ΤΑΥ
• Κ. Μπόκας (ΕΛΟΠΥ) – Δ. Μουτόπουλος (Διευθυντής ΜΠΣ «Βιώσιμη Αλιεία & Υδατοκαλλιέργεια»)
Ενότητα Ι – Η Λιμνοθάλασσα της Ελευθερίας: Το νερό ως πηγή ζωής και θρέψης
11:00 – 12:30
11:00 – 11:15 «Χτίζοντας το μέλλον της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας» – Ισμήνη Μπογδάνου (ΕΛΟΠΥ)
11:15 – 11:30 «Από το Εργαστήριο στη Βιομηχανία – Παραγωγή εμβολίων» – Καθάριος Παντελής (ΕΛΚΕΘΕ)
11:30 – 12:00 «Τεχνολογία Εκτροφής & Ευρωπαϊκή Αγορά» – Τσάνης Ναπολέων (EUROPRAWN)
12:00 – 12:30 «Καλλιέργεια φυκών στην Ελλάδα – Προοπτικές» – Δρ. Παρπούρα Άλκηστις Χρυσάνθη (ΥΠΑΤ)
12:30 – 13:00 Διάλειμμα – Καφές
Ενότητα ΙΙ – Ειδικό Session
13:00 – 14:30
13:00 – 13:15 «Smart Fish: Προδιαγραφές & Αποτελέσματα» – Γ. Κατσέλης (ΠΠ)
13:15 – 13:30 «Ανάγκες επαγγελματικών προφίλ» – Δ. Μουτόπουλος (ΠΠ)
13:30 – 13:45 «Η σύγχρονη γυναίκα στην ιχθυοκαλλιέργεια» – Νίκα Ανδριάννα (Aqua Holding)
13:45 – 14:00 «Θερμοανθεκτικότητα και οικολογικές προεκτάσεις» – Δρ. Ιωάννης Γεωργούλης (ΠΘ)
14:00 – 14:30 Συμπεράσματα – Συζήτηση
14:30 – 16:30 Ελαφρύ γεύμα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025
Ενότητα Ι – Μαθητικός Διαγωνισμός
09:00 – 13:30
09:00 – 09:30 Εγγραφές
09:30 – 10:00 Εμπειρίες φοιτητών & αποφοίτων
10:00 – 13:30 2ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Νερό & Φαντασία σε Δράση»
Ενότητα ΙΙ – Απογευματινό Πρόγραμμα
17:00 – 21:00
17:30 – 18:00 Χαιρετισμοί διοργανωτών
18:00 – 18:10 Χαιρετισμοί Πρύτανη ΠΠ Χρήστου Μπούρα & Προέδρου ΤΑΥ Ιωάννη Θεοδώρου
18:10 – 18:30 Χαιρετισμοί επισήμων
18:30 – 19:00 Τιμητική Διάκριση Υποστηρικτών ΤΑΥ
19:00 – 19:15 «Είδη χαμηλού τροφικού επιπέδου & αειφορία» – Μεντέ Έλενα (ΑΠΘ)
19:15 – 19:45 Τιμητική Διάκριση Αποφοίτων
19:45 – 20:30 Στρογγυλή Τράπεζα «Αειφόρα Υδατοκαλλιέργεια: Καινοτομία με ουσία»
20:30 – 21:00 Συζήτηση – Συμπεράσματα
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025
Γαστρονομική Εκδήλωση – “ΙΧΘΥΣ ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου”
13:00 – Αμφιθέατρο ΤΑΥ
Ένα μοναδικό γαστρονομικό κάλεσμα με τον Executive Chef:
Ayman El Habachy – Πρεσβεία της Αιγύπτου










