Με ιδιαίτερη συγκίνηση και λόγο εμποτισμένο από ιστορία, πίστη και εθνική αυτοσυνειδησία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός εκφώνησε τον φετινό πανηγυρικό λόγο κατά τη Δοξολογία των Εορτών Εξόδου 2025, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Θερμή υποδοχή στον ανώτατο άρχοντα της χώρας
Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην «Ιερά Πόλη των Αθανάτων Ηρώων», επισημαίνοντας τον συμβολισμό της παρουσίας της στην κορυφαία ετήσια επέτειο, ως «θεματοφύλακα του Συντάγματος» και εγγυητή της εθνικής ενότητας και δημοκρατικής σταθερότητας.
Η θυσία του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ ως πρότυπο ποιμενάρχη
Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε με συγκίνηση στον προκάτοχό του, τον Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ, τον οποίο χαρακτήρισε «γεφυροποιό κλήρου και λαού» και «Εθνοιερομάρτυρα», υπογραμμίζοντας την ηγετική φυσιογνωμία του στην κρίσιμη στιγμή της Εξόδου και την κορυφαία πράξη αυτοθυσίας του.
Το Μεσολόγγι ως πανελλήνιο σύμβολο αγώνα και ενότητας
Ο πανηγυρικός λόγος ανέδειξε τη μοναδικότητα του Μεσολογγίου, ως το πεδίο όπου συναντήθηκαν όλοι οι Έλληνες επαναστάτες και φιλέλληνες με πνεύμα ομοθυμίας και αυταπάρνησης. «Όλη η Ελλάδα κλεισμένη στο Μεσολόγγι», τόνισε, επικαλούμενος τη φράση του Κασομούλη.
Η πομπή ως αναβίωση της Ιστορίας
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη μεγαλειώδη πομπή που ακολουθεί τη Δοξολογία, με τον Σεβασμιώτατο να προαναγγέλλει πως «ο ευλαβής λαός θα επευφημεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συμμετέχει στην πομπή με περηφάνια και εθνικό φρόνημα, συνοδεύοντας την εικόνα της Εξόδου ως ένα ζωντανό μνημόσυνο των πεσόντων».
Το 2026, ορόσημο εθνικής αναγέννησης
Ο Μητροπολίτης έκλεισε τον λόγο του με όραμα και ελπίδα, υπογραμμίζοντας πως το επετειακό έτος 2026 – 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο – πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα εθνική έξοδο «από τη μιζέρια, την ολιγωρία και τον φόβο», και κάλεσε σε συστράτευση Εκκλησίας και Πολιτείας ώστε το Μεσολόγγι να γίνει σημείο αναφοράς για την πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάταση της πατρίδας.
Το Μεσολόγγι ως ιδέα που εμπνέει το μέλλον
«Το Μεσολόγγι είναι ιδέα», τόνισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, «που μπορεί να θεμελιώσει την Ελλάδα του μέλλοντος», και υπενθύμισε πως «τα κανόνια του Μεσολογγίου ηχούν και σήμερα» μέσα από τις διαχρονικές αξίες της αυτοθυσίας, της ελευθερίας και της αυταπάρνησης.
Χρόνια Πολλά – Καλή Ανάσταση!
Με ευχές για την Ανάσταση και εθνική ανάταση, ο Πανηγυρικός λόγος ολοκληρώθηκε, σηματοδοτώντας την έναρξη της κορύφωσης των φετινών Εορτών Εξόδου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Αναλυτικά η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, Δαμασκηνού
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Σας καλωσορίζω στην «Ιερά Πόλη των Αθανάτων Ηρώων», στην «Ιερά κολυμβήθρα του Γένους», το Μεσολόγγι. Έναν τόπο με ιστορική και συμβολική σημασία. Το μικρό αυτό «αλωνάκι», όπως εύστοχα τονίζει ο εθνικός μας ποιητής, που με την θυσία του, πλημμύρισε το Γένος των Ελλήνων και τους Ευρωπαϊκούς λαούς, με αισθήματα θαυμασμού για την ένδοξη Φρουρά του και τον ηρωικό άμαχο πληθυσμό του.
Είναι η πρώτη σας συμμετοχή, κύριε Πρόεδρε, στις Εορτές Εξόδου, με τη νέα σας ιδιότητα, ως ο «θεματοφύλακας» του Συντάγματός μας, ως ο πρώτος πολίτης της χώρας και έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση πως θα ανταποκριθείτε στον υψηλό αυτό σας ρόλο, ως σύμβολο της εθνικής μας ενότητας και εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και συνταγματικής σταθερότητας.
Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, σας καλωσορίζω, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του υπέροχου αυτού λαού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Εδώ, κατά την ιερή και ιστορική ημέρα της Εξόδου, εκατόν ενενήντα εννέα (199) χρόνια πριν, οι Μεσολογγίτες αδελφοποιήθηκαν και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, από τον προκάτοχό μας, τον σεπτό Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρωγών και Κοζύλης, Ιωσήφ. Μια ηγετική φυσιογνωμία της πόλεως του Μεσολογγίου, έναν γεφυροποιό του κλήρου και του λαού, που επίλυε τις διαφορές των αγωνιστών με σύνεση και δικαιοσύνη με σκοπό το κοινό καλό του τόπου. Έναν Εθνοιερομάρτυρα, που θυσιάστηκε για το ποίμνιό του, με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης του Ανεμόμυλου, δύο ημέρες μετά την Έξοδο. Ως διάδοχος κι εγώ του Επισκόπου της Εξόδου, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης, θυσίας, ενότητας και διακονίας του ποιμνίου μου, σας υποδέχομαι, για να συνεορτάσουμε την σπουδαία αυτή Επέτειο της Εξόδου.
Το πολιορκημένο Μεσολόγγι του 1826 διδάσκει αγωνιστικό πατριωτισμό και ορθόδοξη μαρτυρία. Αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, όταν αυτή μάχεται και υπερασπίζεται τα πάτρια εδάφη, τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, αποπνέοντας ηρωισμό και τόλμη, ανθρώπων εξαθλιωμένων στο σώμα αλλά ψυχικά ακαταπόνητων. «Η λευτεριά σκύβει πάνω από τα τείχη αποζητώντας αυτούς που με το αίμα τους, θα ποτίσουν τις ρίζες της, για να βλαστήσει και καρπούς να δώσει. Όλη η Ελλάδα κλεισμένη στο Μεσολόγγι» όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Κασομούλης. Είναι η μόνη μεγάλη πολιορκία στην οποίαν λαμβάνουν μέρος Έλληνες από κάθε γωνιά της επαναστατημένης πατρίδας μας. Το γεγονός αυτό της ομοθυμίας και της ομοψυχίας των Μεσολογγιτών, ήταν αξιοθαύμαστο. Ομοθυμαδόν, αγωνιστές και λαός, κλήρος και άρχοντες, Έλληνες και Φιλέλληνες, αδελφωμένοι στον σκληρό αγώνα και στην μελλούμενη θυσία, «εβγήκαν απ΄ το κάστρο κι Αθάνατοι γενήκαν».
Αυτή την ομοθυμία θα αντιληφθείτε κι εσείς Εξοχώτατε, όταν σε λίγο, θα εξέλθουμε του Ιερού Ναού.. Η μεγαλειώδης πομπή θα ξεκινήσει. Θα μας θυμίσει τα τελευταία βήματα των πολιορκημένων προς τις τρείς πύλες, από τις οποίες έκαναν την Ηρωική τους Έξοδο. Μικρά παιδιά και γέροντες, πατέρες με γιούς, μάνες με κόρες, δάσκαλοι και μαθητές, κλήρος και άρχοντες, με το ίδιο πνεύμα εκατόν ενενήντα εννέα χρόνια μετά την Έξοδο, με το βήμα σταθερό, ακέραιο, με βλέμμα περήφανο, με τις φορεσιές και τα άρματα των Ηρώων Μεσολογγιτών Αγωνιστών να λάμπουν, με τα λάβαρα και τις σημαίες να ανεμίζουν, το λιβάνι και το θυμιατό με τα βάγια και τις δάφνες, να συνοδεύουν την εικόνα της Εξόδου. Όλη η Ελλάδα στο Μεσολόγγι. Όπως και τότε. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε, την ίδια πορεία. Ο ευλαβής λαός δίπλα από την πομπή, με εθνική υπερηφάνεια, θα σας επευφημεί, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο σας το ύψιστο αξίωμα σας, εκφράζοντας την αποδοχή του στον υψηλό σας ρόλο. Θα χειροκροτεί όσους παρελαύνουν, θα κλείνουν ευλαβικά την κεφαλή κατά την έλευση της εικόνος της Εξόδου και θα μας συνοδεύσουν μέχρι τον Κήπο των Ηρώων, μετέχοντας και αυτοί στην πομπή. Θα σταθούμε άπαντες εμπρός του Τύμβου των Πεσόντων. Δίπλα μας, οι προτομές και οι ανδριάντες των ηρώων μας. Οι Έλληνες και Φιλέλληνες του τότε, με τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες του σήμερα. Η Ελλάς του ενδόξου παρελθόντος με την Ελλάδα του παρόντος και του μέλλοντος. Όλοι μαζί!
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
η έκρηξη της ελευθερίας, φεγγοβολά ακόμη στο Μεσολόγγι, διδάσκοντάς μας την αξία της Ειρήνης και της Ελευθερίας, καθώς και το διαρκές χρέος υπερασπίσεως της πατρίδος και των ιδανικών μας. Μετά το πέρας των φετινών εορτών Εξόδου, θα εισέλθουμε στο επετειακό έτος των διακοσίων ετών (200) από την Ηρωική Έξοδο. Ένα έτος οδοδείκτης. Στόχος μας, το 2026 να είναι για το Μεσολόγγι, την πατρίδα μας και το κόσμο ολόκληρο μία νέα έξοδος από το κόσμο του φόβου, της αβεβαιότητας, της μιζέριας και της απελπισίας. Μία έξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό της ίδιας της ολιγωρίας μας, του ίδιου του εαυτού μας. Οφείλουμε να αντιτάξουμε άμυνα στην εθνική μας φθορά. Έχουμε ανάγκη σαν έθνος από ένα άλλο τείχος, μία άλλη τάφρο.
Το Μεσολόγγι είναι ιδέα, που σε συνδυασμό με τη φύση που το περιβάλλει, τη λαμπρή ιστορία του, την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και την πνευματική δράση, μπορεί να θεμελιώσει την Ελλάδα του μέλλοντος. Πρέπει να βρούμε το δρόμο για μία νέα εθνική έξοδο. Μία διέξοδο, που θα απελευθερώνει τις αστείρευτες δυνάμεις του τόπου μας, γιατί οι πραγματικές νίκες σημειώνονται σε ηθικό πεδίο. Το 2026, ευελπιστούμε, μέσα από μία συνέργεια Εκκλησίας και Πολιτείας, το Μεσολόγγι να γίνει σημείο αναφοράς για πνευματικές, πολιτιστικές και πολιτικοκοινωνικές ανατάσεις. Ας μην λησμονούμε. Τα κανόνια του Μεσολογγίου ηχούν και σήμερα, είναι οι αξίες, τα ιδανικά και τα μηνύματα που πηγάζουν από τον ένδοξο τούτο τόπο, η Αυτοθυσία, η Ελευθερία και η ανυπέρβλητη αυταπάρνηση.
Να ζει το Μεσολόγγι!
Χρόνια Πολλά!
Καλή Ανάσταση!